Pataky István

2019. április 16., 10:25

Bezzeg Szerbia

Viorica Dăncilă miniszterelnök elnézést kért az erdélyi magyaroktól Dan Tanasă cinikus, gyűlöletkeltő, magyarellenes feljelentéseiért. Klaus Johannis államfő pedig Rareș Bogdan korábbi tévés uszításaiért fodult bocsánatkéréssel a magyarokhoz.

Ugye azonnal kiszúrták, hogy hamis hírekről van szó? Nekünk, itt Romániában elképzelhetetlenek az ilyen gesztusok. Ellenben tőlünk picit délre, a nem is olyan régen még nacionalizmus fűtötte háborút vívó Szerbiában Alekszandar Vucsics államfő kiállt az újságírók elé, és a következőket mondta: „ami a magyar polgárainkról elhangzott, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé.” Az elnök arra reagált, hogy a szombati belgrádi ellenzéki tüntetésen Szergej Trifunovics, a Szabad Polgárok Mozgalma nevű párt vezetője sértő kijelentéseket tett többek között a magyarokra is. A belgrádi tömegtől fellelkesült szónok később maga is elnézést kért, amiért kijelentette: „a nép elmegy innen, Vucsics pedig arabokkal és magyarokkal telepíti be az országot”.

Közben tegnap már az ötödik magyar–szerb közös kormányülést tartották, ezúttal a több mint harminc százalékban magyarlakta Szabadkán. Nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy soha eddig nem volt ennyire jó Magyarország és Szerbia viszonya, mint most. A két ország együttműködése 2013 júliusa óta látványosan fejlődik. Akkor a vajdasági Csúrogon Áder János államfő és akkori szerb kollégája, Tomiszlav Nikolics együtt avatták fel az 1944–45-ös jugoszláv partizánvérengzések ártatlan magyar áldozatainak emlékművét a gyilkosságok egyik helyszínén. De közös főhajtás volt abban a raktárépületben is, ahol 1942-ben a magyarországi karhatalom elkezdte az első tömeges kivégzést.

Ennek a nyilvánvaló kelet-európai sikertörténetnek az okai szerteágazóak, a különböző szintű autonómiaformák törvényes működtetésétől a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőinek jó politikai érzékén keresztül a két kormány hasonló külpolitikai szemléletéig. A magyar–szerb példát érdemes ezerszer elismételni mindenkinek, aki kételkedik abban, hogy a sokat emlegetett francia–német megbékélés mintája térségünkben is megvalósítható. De azoknak sem kevésbé tanulságos, akik Orbán Viktort revizionista politikusként igyekeznek láttatni. A Vucsics fémjelezte szerb hatalom a bizonyíték arra, hogy a patrióta politika nem egyenlő a sovinizmussal. És itt érkezünk meg a mi térfelünkre, Romániába. Mikor érkezik vajon el az a pillanat, amikor egy bukaresti vezetés úgy akar nemzeti érdeket védeni, hogy azt nem a magyarok ellenében teszi? Lesz-e a közeljövőben egy olyan, a saját erejében bízó román kormány, amely nagyvonalú tud lenni a hat százalékot alig meghaladó magyar közösség elvárásainak irányába? Tud-e olyan jó érzékkel segíteni a kétoldalú közeledés megvalósításán az RMDSZ, mint azt a vajdasági magyar párt tette, teszi Belgrádban? A válaszok egyelőre hiányoznak, de a követendő út nem lehet más, mint az, amire Magyarország és Szerbia hat éve rálépett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...