Pataky István

2018. november 08., 19:19

Béremelés vagy elvándorlás?

Tavaly több mint százhúsz ezerrel, megközelítőleg egy Nagybánya méretű város lakosságával csökkent Románia népessége. Az ENSZ adatai szerint az ország 2007-es európai uniós csatlakozása óta 3,4 millió román állampolgár, a lakosság 17 százaléka hagyta el az országot bő egy évtized alatt.

Az elvándorlási arány dinamikáját vizsgálva világszinten egyedül Szíriában rosszabb az emigrációs helyzet a románnál. A kivándorlók többsége 25 és 45 év közötti, gyermekvállalási szempontból a legjobb korosztályba tartozó személy. Ennyi információ is bőven elég annak megállapításához, hogy Romániában nem az autópályák hiánya, az általánosan rossz infrastruktúra, a hiányos egészségügyi vagy oktatási rendszer vagy a korrupció jelenti a legnagyobb gondot, hanem a demográfiai válsághelyzet, a megállíthatatlannak tűnő elvándorlás.

Az emigráció első számú oka egy ideig a munkalehetőség hiánya volt, mára pedig egyértelműen az alacsony fizetés. Sokan dohognak sok mindenért idehaza, tudjuk jól. Egy igazi beszélgetés nem is indulhat panaszáradat nélkül. De azt, aki azt a cseppet sem könnyű döntést hozza, hogy hátrahagyja szülőföldjét, az országot, ahol családja, barátai élnek, alapvetően a jobb megélhetés vágya hajtja. Prózaian fogalmazva: magasabb fizetésért megy külföldre dolgozni. Így aztán szinte az emberiesség elleni bűn kategóriájába tartozik, ha a mindenkori bukaresti kormánynak nem az a mindent háttérbe szorító prioritása, hogy Romániában nőjenek a bérek.

A minden gazdasági alapot nélkülöző pénznyomtatásra való hivatkozás, amellyel most egyesek a minimálbér emelését bírálják, hiteltelen. Senki semmiféle konkrét érvvel nem tudja alátámasztani, hogy az Európai Unió egyik legdinamikusabban növekvő gazdasága miért ne biztosíthatná a magasabb fizetéseket. „Pénzügyi szakemberek” – akik mellesleg a béremelésben ellenérdekelt multinacionális cégeknek dolgoznak – válsággal riogatnak a tulajdonosaik szája íze szerint szerkesztett hírtelevíziós műsorokban, „üzleti körök” pedig a külföldi vállalatok távozását sejtetik.

Hamis, jól körülírható motivációból megfogalmazott vádak ezek, amelyek számos célt szolgálnak, de közük sincs a bérből és fizetésből élők millióinak érdekeihez. A költségvetési hiány vagy az infláció – az EU államaiban is természetesnek számító – átmeneti növekedése nem lehet indok a minimálbér-emelés ellen.

Magyarországon az elmúlt években felére csökkent az országból elvándorló orvosok száma, ami közvetlen összefüggésben áll a fizetésemelésekkel. A folyamat nálunk is hasonló lehet az egészségügyben történt bérnövekedések után. Szeptemberben összességében 13,1 százalékkal volt nagyobb a nettó átlagfizetés Romániában a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten. A legnagyobb fizetéseket az információtechnológiai ágazatban jegyezték, ami akár azt is jelezheti, hogy az állami szférában történt emeléseknek pozitív hatásuk van a piaci alapon működő munkáltatókra is.
Hurráoptimizmusra nincs ok, de a béremelés elleni önsorsrontó károgókat érdemes legalábbis erős fenntartásokkal kezelni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Vélemény
Balogh Levente: Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét ...

Pataky István: Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz ...

Kiss Judit: Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat