HIRDETÉS

Pataky István

2018. november 08., 19:19

Béremelés vagy elvándorlás?

Tavaly több mint százhúsz ezerrel, megközelítőleg egy Nagybánya méretű város lakosságával csökkent Románia népessége. Az ENSZ adatai szerint az ország 2007-es európai uniós csatlakozása óta 3,4 millió román állampolgár, a lakosság 17 százaléka hagyta el az országot bő egy évtized alatt.

Az elvándorlási arány dinamikáját vizsgálva világszinten egyedül Szíriában rosszabb az emigrációs helyzet a románnál. A kivándorlók többsége 25 és 45 év közötti, gyermekvállalási szempontból a legjobb korosztályba tartozó személy. Ennyi információ is bőven elég annak megállapításához, hogy Romániában nem az autópályák hiánya, az általánosan rossz infrastruktúra, a hiányos egészségügyi vagy oktatási rendszer vagy a korrupció jelenti a legnagyobb gondot, hanem a demográfiai válsághelyzet, a megállíthatatlannak tűnő elvándorlás.

Az emigráció első számú oka egy ideig a munkalehetőség hiánya volt, mára pedig egyértelműen az alacsony fizetés. Sokan dohognak sok mindenért idehaza, tudjuk jól. Egy igazi beszélgetés nem is indulhat panaszáradat nélkül. De azt, aki azt a cseppet sem könnyű döntést hozza, hogy hátrahagyja szülőföldjét, az országot, ahol családja, barátai élnek, alapvetően a jobb megélhetés vágya hajtja. Prózaian fogalmazva: magasabb fizetésért megy külföldre dolgozni. Így aztán szinte az emberiesség elleni bűn kategóriájába tartozik, ha a mindenkori bukaresti kormánynak nem az a mindent háttérbe szorító prioritása, hogy Romániában nőjenek a bérek.

A minden gazdasági alapot nélkülöző pénznyomtatásra való hivatkozás, amellyel most egyesek a minimálbér emelését bírálják, hiteltelen. Senki semmiféle konkrét érvvel nem tudja alátámasztani, hogy az Európai Unió egyik legdinamikusabban növekvő gazdasága miért ne biztosíthatná a magasabb fizetéseket. „Pénzügyi szakemberek” – akik mellesleg a béremelésben ellenérdekelt multinacionális cégeknek dolgoznak – válsággal riogatnak a tulajdonosaik szája íze szerint szerkesztett hírtelevíziós műsorokban, „üzleti körök” pedig a külföldi vállalatok távozását sejtetik.

Hamis, jól körülírható motivációból megfogalmazott vádak ezek, amelyek számos célt szolgálnak, de közük sincs a bérből és fizetésből élők millióinak érdekeihez. A költségvetési hiány vagy az infláció – az EU államaiban is természetesnek számító – átmeneti növekedése nem lehet indok a minimálbér-emelés ellen.

Magyarországon az elmúlt években felére csökkent az országból elvándorló orvosok száma, ami közvetlen összefüggésben áll a fizetésemelésekkel. A folyamat nálunk is hasonló lehet az egészségügyben történt bérnövekedések után. Szeptemberben összességében 13,1 százalékkal volt nagyobb a nettó átlagfizetés Romániában a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten. A legnagyobb fizetéseket az információtechnológiai ágazatban jegyezték, ami akár azt is jelezheti, hogy az állami szférában történt emeléseknek pozitív hatásuk van a piaci alapon működő munkáltatókra is.
Hurráoptimizmusra nincs ok, de a béremelés elleni önsorsrontó károgókat érdemes legalábbis erős fenntartásokkal kezelni.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. november 07., szerda

Egészségünk és a „hármas” mérce

A tisztánlátás érdekében alkalmazzunk csak nyugodtan kettős vagy „hármas” mércét, szemléljük lehetőleg több oldalról azt, ami a hazai egészségügyben folyik.

Rostás Szabolcs 2018. november 06., kedd

Kilövési engedély

Újabb bőröndügy hozza lázba a botrányokra fogékony romániai közvéleményt, és a korábbi esethez hasonlóan a mostaniról is alaposan feltételezhető, hogy ismert közszereplő számára hozhatja el politikai karrierje végét.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. november 06., kedd

Kísérleti egerek a tanügyi káoszban

Kísérletező kapkodás, kapkodó kísérletezés – nagyjából ez jut eszünkbe, ha a mindenkori politikum által az 1990 óta eltelt években meghozott, vagy meghozni tervezett intézkedéseit vesszük górcső alá. Kormányok jönnek, kormányok mennek, de a kapkodás örök.

Balogh Levente 2018. november 02., péntek

Egy bukás, és ami utána következik

Egy korszak végének a kezdete – valószínűleg így vonul majd be a történelembe Angela Merkel német kancellár bejelentése, amelyben közölte: decemberben már nem indul újra az általa 2000 óta vezetett Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségéért.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. november 01., csütörtök

Csalódottak uniója

Hiába örvendeznek az euroszkeptikusok: az Unió romániai megítélésének romlása nem egy erőteljesen előrenyomuló, gazdaságilag és politikailag megalapozott „új irányzat” számszerű megnyilvánulása.

Makkay József 2018. október 31., szerda

Raoul Weiss esete a titkosszolgálatokkal

Raoul Weiss Romániából történő kitiltása élénk vitát váltott ki a román sajtóban. A francia állampolgárságú publicista neve sokak számára akkor vált ismerőssé, amikor elemzésében azt írta: a romániai kormányellenes tüntetéseket Soros Györgyhöz kötődő külföldi körök finanszírozt&

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. október 30., kedd

Továbbléptünk

Még mielőtt a jelen, de ennél is inkább a jövő felvázolása következne, hadd jöjjön egy kis sajtótörténet. Tizenkilenc évvel ezelőtt Kolozsvárt útjára indult az erdélyi magyar sajtó legnagyobb, egyben legmerészebb „zöldmezős” beruházása: napvilágot látott a Krónika.

Pataky István 2018. október 29., hétfő

Új hős a szappanoperában

Most Augustin Lazăr a hős. A korruptak ellen kíméletlen harcot vívó román főügyészt Ceaușescu idején még egészen más ideológia hajtotta.

Balogh Levente 2018. október 27., szombat

Megszólítani a világot

Ha az erdélyi, partiumi magyar közösség hallatni akarja a hangját, azt akarja, hogy a világ is értesüljön a létezéséről és a problémáiról, akkor saját nyelvükön, de legalábbis angolul kell megszólítani a külföldieket.

Páva Adorján 2018. október 25., csütörtök

Erdélyi srácok

Mai erdélyi világunk hétköznapi embere nem arra van berendezkedve, hogy folyamatosan jogvédekezzen. Nem az utcánk barikádjai mögött állunk őrt valamiféle közös eszme fölött, hanem falakkal elválasztott otthonainkban próbáljuk jobbá tenni családunk, magunk mindennapjait.

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: Egészségünk és a „hármas” mérce

A tisztánlátás érdekében alkalmazzunk csak nyugodtan kettős vagy „hármas” mércét, ...

Rostás Szabolcs: Kilövési engedély

Újabb bőröndügy hozza lázba a botrányokra fogékony romániai közvéleményt, és ...

Bálint Eszter: Kísérleti egerek a tanügyi káoszban

Kísérletező kapkodás, kapkodó kísérletezés – nagyjából ez jut eszünkbe, ha ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS