Balogh Levente

2018. január 15., 23:16

Belviszály újratöltve

„Most tehát itt van a régi-új, áramvonalas második Dragnea-kormány, amely a miniszterelnök ígérete szerint engedelmesen végrehajtja majd a pártelnök minden utasítását. Legalábbis addig, amíg elődjéhez hasonlóan Tudose rá nem kap a hatalom ízére. Vagy Dragnea úgy nem dönt: jobb azelőtt félreállítani, mielőtt egyáltalán komolyan eszébe jutna, hogy önállóan is cselekedhet” – írtuk tavaly júniusban, azt követően, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatta saját miniszterelnökét, Sorin Grindeanut, és a Liviu Dragnea pártelnök bizalmát élvező addigi gazdasági minisztert, Mihai Tudosét ültette a helyére.

Nos, magunk sem gondoltuk volna, hogy jóslatunk ilyen rövid időn belül beigazolódik. Hiszen alig fél év után Tudose és pártbeli főnöke között durván elmérgesedett az ellentét, és hetek óta mindketten azon ügyködtek, hogy keresztbe tegyenek a másiknak. Dragnea ugyanis fontolóra vette Tudose elmozdítását, ám a kormányfőt sem kellett félteni: le akarta faragni kormánya létszámát, ami nem csupán bürokráciacsökkenést hozna magával, hanem egyrészt kiszórhatná a számára kellemetlen Dragnea-szárny embereit, másrészt a parlamenti bizalmi szavazás révén megszilárdíthatná pozícióját a kormányban és a pártban is. Aztán hétfő este kiderült: megint a PSD elnöke kerekedik felül.

A konfliktus egyértelműen bele volt kódolva a jelenlegi felállásba azzal, hogy Dragnea pártelnökként nem töltheti be a miniszterelnöki tisztséget azon jogszabály miatt, amely tiltja, hogy büntetett előéletű személyek kormánytagok legyenek. Mert hiába ő az úr a 2016-os parlamenti választást toronymagasan megnyerő PSD-ben, ha ezen tisztségét nem tudja „készpénzre”, azaz befolyásos kormányzati pozícióra váltani. A képviselőház elnöki tisztsége sem rossz persze, de miniszterelnökként lényegesen nagyobb mozgástérre és befolyásra tehetne szert.

Így viszont befolyása csak addig terjed, amíg az aktuális miniszterelnök rá nem ébred, hogy tényleges hatalom került a kezébe, amely révén elvileg nem kell a pártelnök bábjaként viselkednie. Sőt ha sikerül különböző hangzatos ígéretekkel elegendő befolyásos pártvezetőt a maga oldalára állítania, erős ellenpólust alakíthat ki. A probléma az, hogy mindez nem csupán a PSD belügye, hanem az egész országot érinti és igencsak káros. Hiszen a miniszterelnöknek a folyó kormányzati ügyek kezelése helyett ismét csak azzal kell foglalkoznia, hogy a pártelnökével viaskodik.

Bár Tudose az akasztós kijelentésével bebizonyította, hogy nem sok keresnivalója van a kormány élén – legalábbis egy magára valamit is adó országban –, az is tény, hogy a jelenlegi konfliktus megismétlődését akkor lehetne megelőzni, ha Dragneát elmozdítanák a helyéről, és olyasvalaki kerülne a oda, akinek nincs priusza, így a kormányfői tisztséget is betölthetné. Amíg ez nem történik meg, továbbra sem a miniszterelnök vagy bármely tárcavezető számít a kormány és az ország viszonylag normális működése legfőbb akadályának, hanem a kormánypárt elnöke.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. január 14., vasárnap

Centenáriumi üzenet

Nem tudom, készült-e leltár valahol arról, hányszor sértették, alázták meg román közméltóságok az erdélyi magyarokat az elmúlt közel három évtized során. Korábbra azért ne nyúljunk vissza, mert a kommunizmus idején ugye kisebbségi kérdés egyszerűen nem létezett.

Balogh Levente 2018. január 12., péntek

Autonómiaküzdelem mindenki ellen

Az unalomig ismert szövegektől a némi újszerűséggel is bíró felvetésekig fedték le a palettát a román pártok reakciói arra, hogy a három erdélyi magyar párt elnöke közös állásfoglalást írt alá arról, hogy egyeztetik az autonómiaelképzeléseiket.

Páva Adorján 2018. január 10., szerda

Megvezetett, de boldog autótulajdonosok

A legijesztőbb becsléseket is felülmúlja az országba hozott használt személygépkocsik száma: 2017 első tíz hónapjában 600 ezer, külföldről származó autót írattak forgalomba Romániában.

Kiss Judit 2018. január 09., kedd

Harmóniateremtő vallásszabadság

Sokszor elhangzik mostanában, hogy a kereszténység kisebbségi vallássá válhat Európában, valamint az is, hogy a magyarság kisebbségnek tekinthető a nagyobb népek tengerében.

Rostás Szabolcs 2018. január 08., hétfő

Kolozsvári emlékeztető

Kétségtelenül előrelépésnek tekinthető az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetőinek autonómiaügyben szentesített állásfoglalása.

Bálint Eszter 2018. január 07., vasárnap

Vendégekre várva

Szárnyal a romániai turizmus – derül ki hónapról hónapra a hivatalos statisztikákból, azok ugyanis rendre arról adnak számot, hogy bővül a vendégéjszakák száma, egyre több a turista, és szépen, lassan a külföldi vendégek száma is elkezdett gyarapodni.

Páva Adorján 2018. január 04., csütörtök

A magyarellenesség elhasznált katonája

Tíz év hithű szolgálat után háttérbe szorítják Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi magyar jogvédelmi törekvések egyik legfőbb ellenlábasát.

Kiss Judit 2018. január 03., szerda

Mi az ördögtől való?

Életmentő-e vagy pedig egyenesen életveszélyes a védőoltás? Milyen kockázatokkal járhat, ha megkapják a gyerekek a súlyos, járványos betegségek elleni vakcinákat? És milyennel, ha magát a betegséget?

Balogh Levente 2018. január 02., kedd

Tragumúrák tragédiája

Bár nem hinnénk, hogy szándékos lett volna a gesztus, de a még hozzávetőlegesnek sem nevezhető „magyarsággal” megfogalmazott meghívó már rögtön az év első napján előre vetítette, milyen hozzáállásra számíthat a centenárium mámorában tobzódó román társadalom részéről.

Ábrám Zoltán 2018. január 02., kedd

Ábrám Zoltán: A tragumúrák születésnapjára

Újévhez közeledvén többször megdörzsöltem a szemem, miközben betűről betűre az alábbi szöveget olvastam Marosvásárhely honlapján, a város polgármesteri hivatala és helyi tanácsa nevében.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Centenáriumi üzenet

Nem tudom, készült-e leltár valahol arról, hányszor sértették, alázták meg román ...

Balogh Levente: Autonómiaküzdelem mindenki ellen

Az unalomig ismert szövegektől a némi újszerűséggel is bíró felvetésekig fedték le a palettát ...

Páva Adorján: Megvezetett, de boldog autótulajdonosok

A legijesztőbb becsléseket is felülmúlja az országba hozott használt személygépkocsik száma: ...

Hallgassa online rádióinkat