Balogh Levente

2018. január 15., 23:16

Belviszály újratöltve

„Most tehát itt van a régi-új, áramvonalas második Dragnea-kormány, amely a miniszterelnök ígérete szerint engedelmesen végrehajtja majd a pártelnök minden utasítását. Legalábbis addig, amíg elődjéhez hasonlóan Tudose rá nem kap a hatalom ízére. Vagy Dragnea úgy nem dönt: jobb azelőtt félreállítani, mielőtt egyáltalán komolyan eszébe jutna, hogy önállóan is cselekedhet” – írtuk tavaly júniusban, azt követően, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatta saját miniszterelnökét, Sorin Grindeanut, és a Liviu Dragnea pártelnök bizalmát élvező addigi gazdasági minisztert, Mihai Tudosét ültette a helyére.

Nos, magunk sem gondoltuk volna, hogy jóslatunk ilyen rövid időn belül beigazolódik. Hiszen alig fél év után Tudose és pártbeli főnöke között durván elmérgesedett az ellentét, és hetek óta mindketten azon ügyködtek, hogy keresztbe tegyenek a másiknak. Dragnea ugyanis fontolóra vette Tudose elmozdítását, ám a kormányfőt sem kellett félteni: le akarta faragni kormánya létszámát, ami nem csupán bürokráciacsökkenést hozna magával, hanem egyrészt kiszórhatná a számára kellemetlen Dragnea-szárny embereit, másrészt a parlamenti bizalmi szavazás révén megszilárdíthatná pozícióját a kormányban és a pártban is. Aztán hétfő este kiderült: megint a PSD elnöke kerekedik felül.

A konfliktus egyértelműen bele volt kódolva a jelenlegi felállásba azzal, hogy Dragnea pártelnökként nem töltheti be a miniszterelnöki tisztséget azon jogszabály miatt, amely tiltja, hogy büntetett előéletű személyek kormánytagok legyenek. Mert hiába ő az úr a 2016-os parlamenti választást toronymagasan megnyerő PSD-ben, ha ezen tisztségét nem tudja „készpénzre”, azaz befolyásos kormányzati pozícióra váltani. A képviselőház elnöki tisztsége sem rossz persze, de miniszterelnökként lényegesen nagyobb mozgástérre és befolyásra tehetne szert.

Így viszont befolyása csak addig terjed, amíg az aktuális miniszterelnök rá nem ébred, hogy tényleges hatalom került a kezébe, amely révén elvileg nem kell a pártelnök bábjaként viselkednie. Sőt ha sikerül különböző hangzatos ígéretekkel elegendő befolyásos pártvezetőt a maga oldalára állítania, erős ellenpólust alakíthat ki. A probléma az, hogy mindez nem csupán a PSD belügye, hanem az egész országot érinti és igencsak káros. Hiszen a miniszterelnöknek a folyó kormányzati ügyek kezelése helyett ismét csak azzal kell foglalkoznia, hogy a pártelnökével viaskodik.

Bár Tudose az akasztós kijelentésével bebizonyította, hogy nem sok keresnivalója van a kormány élén – legalábbis egy magára valamit is adó országban –, az is tény, hogy a jelenlegi konfliktus megismétlődését akkor lehetne megelőzni, ha Dragneát elmozdítanák a helyéről, és olyasvalaki kerülne a oda, akinek nincs priusza, így a kormányfői tisztséget is betölthetné. Amíg ez nem történik meg, továbbra sem a miniszterelnök vagy bármely tárcavezető számít a kormány és az ország viszonylag normális működése legfőbb akadályának, hanem a kormánypárt elnöke.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...