Balogh Levente

2018. március 23., 08:59

Belső és külső ellenségek

Sajátos offenzívába kezdett a bukaresti kormánykoalíció az elmúlt napokban az igazságszolgáltatással vívott csatában.

A kormányfő először az ügyészségek és a hírszerzés közötti titkos együttműködési megállapodások titkosításának feloldását kérte, majd arról is tájékoztatást kért, hány esetben fordult elő, hogy az Európai Bizottság romániai nagykorrupciós ügyek felől érdeklődött, illetve megoldást sürgetett a szóban forgó ügyekben.

A hírszerzéssel kötött megállapodások ügye mindenképpen pikáns, hiszen a nacionálkommunista rendszer hírhedt politikai rendőrsége, a Szekuritáté óta a román hírszerző szerveket sajátos, félelmetes titokzatossság lengi körül, különösen azért, mert számos korábbi szekus vezető maradt 1989 után is a szerveknél vagy használta ki befolyását, kapcsolatait ahhoz, hogy az üzleti, politikai szférába nyergeljen át. Az, hogy az alkotmánybíróság korábban alaptörvénybe ütközőnek nevezte a gyakorlatot, miszerint a korrupcióellenes és a szervezett bűnözés elleni ügyészség „kiszervezte” a gyanúsítottak lehallgatását a hírszerzésnek, csak tovább növelte a SRI-vel szembeni gyanakvást.

A kormány mostani lépése éppen ezt az ellenszenvet igyekszik meglovagolni, amikor a megállapodások titkosságának feloldását követeli. Bár nem tudni, valójában mit tartalmaznak, a kormányoldal kimondatlanul is azt sugallja, hogy a hírszerzés és az ügyészségek közötti titkos megállapodások állampolgárok törvénytelen megfigyelésére, illetve sötét érdekek miatti meghurcolására is vonatkozhattak.

Ezzel, valamint az Európai Bizottság számon kérése által is azt próbálják sugallni, hogy Romániában az igazságsszolgáltatás nem, vagy nem kizárólag a törvényes keretek között, a hatalmi ágak szétválasztásának elve alapján működik. Hanem külső erők, vagy a saját pecsenéjüket sütögető, és ennek érdekében egyes főügyészekkel is szövetkező titkosszolgálatok vagy a szintén önös érdekeket képviselő brüsszeli illetékesek használják fel őket saját érdekükben.

A cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben elhiteltelenítsék az érintett intézményeket, megkérdőjelezve ezáltal az ügyészségek – különösen a korupcióellenes ügyészség – által folytatott nyomozások és vádemelések korrektségét, jóhiszeműségét is. Azon korrupcióellenes ügynökségét, amelynek a kormánypártok – és az őket az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításában, az ügyészségeket folyamatosan túlkapásokkal, párhuzamos állam kiépítésében való közreműködéssel vádoló retorika alkalmazásában támogató RMDSZ – több jelenlegi és volt politikusa is az „ügyfelei” közé tartozik.

Bár egyértelmű, hogy a DNA sem mentes a hibás döntésektől és a visszaélésektől, a kormányzati kommunikáció legújabb csapásiránya alapján arra lehet következtetni, hogy a cél egy olyan összeesküvésszerű összefonódás képzetének elhintése a közvéleményben, amelyben a számukra nem szimpatikus választott vezetőket aljas módszerekkel, koholt vádak alapján félreállító titkosszolgák és ügyészek eddig már többször is ostorozott csapatához csatlakoznak az országot, a nemzeti érdeket kívülről fenyegető erők is. Vagyis előbbi csoport tagjaira immár a nemzetárulás árnyéka is rávetül. A nemzeti érdekek védelmezője pedig ebben a felállásban nem más, mint az ügyészek, a hírszerzés és a brüsszeli illetékesek machinációi ellen hősiesen fellépő kormánykoalíció.

Amely mindezzel továbbra is két legyet üt egycsapásra: egyre inkább megingatja a bizalmat a politikusait vegzáló ügyészségekben, és amíg a közbeszédet azzal tematizálja, mennyire félelmetes, mindent behálózó ellenséggel kell folyamatosan hadakoznia, addig sem a riasztó kormányzati teljesítménnyel foglalkozik a média.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...