Balogh Levente

2018. március 23., 08:59

Belső és külső ellenségek

Sajátos offenzívába kezdett a bukaresti kormánykoalíció az elmúlt napokban az igazságszolgáltatással vívott csatában.

A kormányfő először az ügyészségek és a hírszerzés közötti titkos együttműködési megállapodások titkosításának feloldását kérte, majd arról is tájékoztatást kért, hány esetben fordult elő, hogy az Európai Bizottság romániai nagykorrupciós ügyek felől érdeklődött, illetve megoldást sürgetett a szóban forgó ügyekben.

A hírszerzéssel kötött megállapodások ügye mindenképpen pikáns, hiszen a nacionálkommunista rendszer hírhedt politikai rendőrsége, a Szekuritáté óta a román hírszerző szerveket sajátos, félelmetes titokzatossság lengi körül, különösen azért, mert számos korábbi szekus vezető maradt 1989 után is a szerveknél vagy használta ki befolyását, kapcsolatait ahhoz, hogy az üzleti, politikai szférába nyergeljen át. Az, hogy az alkotmánybíróság korábban alaptörvénybe ütközőnek nevezte a gyakorlatot, miszerint a korrupcióellenes és a szervezett bűnözés elleni ügyészség „kiszervezte” a gyanúsítottak lehallgatását a hírszerzésnek, csak tovább növelte a SRI-vel szembeni gyanakvást.

A kormány mostani lépése éppen ezt az ellenszenvet igyekszik meglovagolni, amikor a megállapodások titkosságának feloldását követeli. Bár nem tudni, valójában mit tartalmaznak, a kormányoldal kimondatlanul is azt sugallja, hogy a hírszerzés és az ügyészségek közötti titkos megállapodások állampolgárok törvénytelen megfigyelésére, illetve sötét érdekek miatti meghurcolására is vonatkozhattak.

Ezzel, valamint az Európai Bizottság számon kérése által is azt próbálják sugallni, hogy Romániában az igazságsszolgáltatás nem, vagy nem kizárólag a törvényes keretek között, a hatalmi ágak szétválasztásának elve alapján működik. Hanem külső erők, vagy a saját pecsenéjüket sütögető, és ennek érdekében egyes főügyészekkel is szövetkező titkosszolgálatok vagy a szintén önös érdekeket képviselő brüsszeli illetékesek használják fel őket saját érdekükben.

A cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben elhiteltelenítsék az érintett intézményeket, megkérdőjelezve ezáltal az ügyészségek – különösen a korupcióellenes ügyészség – által folytatott nyomozások és vádemelések korrektségét, jóhiszeműségét is. Azon korrupcióellenes ügynökségét, amelynek a kormánypártok – és az őket az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításában, az ügyészségeket folyamatosan túlkapásokkal, párhuzamos állam kiépítésében való közreműködéssel vádoló retorika alkalmazásában támogató RMDSZ – több jelenlegi és volt politikusa is az „ügyfelei” közé tartozik.

Bár egyértelmű, hogy a DNA sem mentes a hibás döntésektől és a visszaélésektől, a kormányzati kommunikáció legújabb csapásiránya alapján arra lehet következtetni, hogy a cél egy olyan összeesküvésszerű összefonódás képzetének elhintése a közvéleményben, amelyben a számukra nem szimpatikus választott vezetőket aljas módszerekkel, koholt vádak alapján félreállító titkosszolgák és ügyészek eddig már többször is ostorozott csapatához csatlakoznak az országot, a nemzeti érdeket kívülről fenyegető erők is. Vagyis előbbi csoport tagjaira immár a nemzetárulás árnyéka is rávetül. A nemzeti érdekek védelmezője pedig ebben a felállásban nem más, mint az ügyészek, a hírszerzés és a brüsszeli illetékesek machinációi ellen hősiesen fellépő kormánykoalíció.

Amely mindezzel továbbra is két legyet üt egycsapásra: egyre inkább megingatja a bizalmat a politikusait vegzáló ügyészségekben, és amíg a közbeszédet azzal tematizálja, mennyire félelmetes, mindent behálózó ellenséggel kell folyamatosan hadakoznia, addig sem a riasztó kormányzati teljesítménnyel foglalkozik a média.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. március 21., szerda

Mit nyerhet a magyarság a román revizionizmusból?

Az erdélyi, székelyföldi autonomista törekvések oldaláról nézve sokkolóként hathat az a nyilatkozat, amelyet kedden fogadott el a Temes megyei önkormányzat Románia és Besszarábia újraegyesítéséről.

Kiss Judit 2018. március 21., szerda

Medveprobléma – folyt. köv.

Bár még sok helyen bokáig ér a hó, éjszakára mínuszokat jósolnak a meteorológusok, és egyelőre nyoma sincs a szívderítő napsütésnek, minderre fittyet hányva megkezdődött tegnap a csillagászati tavasz.

Rostás Szabolcs 2018. március 19., hétfő

Kezdeni elölről

A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvény alkotmánybírósági elutasítása kiváló apropó.

Bálint Eszter 2018. március 19., hétfő

Recesszióban a pénzügyi kultúra

Románia az utolsó helyen áll európai uniós viszonylatban a pénzügyi kultúra terén – ezt a lesújtó következtetést a Világbank által immár két éve készített elemzésben olvashattuk.

Balogh Levente 2018. március 16., péntek

Gumitörvény a kisebbségi panaszok ellen

Bár alapvetően nem a kisebbségek ellen irányul, nagyon könnyen a jogtiprások miatt panaszkodó kisebbségi polgárok ellen fordítható Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének ötlete.

Páva Adorján 2018. március 14., szerda

Emlékező hősök

Ma nemcsak negyvennyolcas hőseinket illeti tisztelet, hanem az emlékezőket is: azokat, akiknek gigabittel száguldó élete még magában hordoz valamit a múlt emberi örökségéből.

Kiss Judit 2018. március 13., kedd

De mi lesz a hálapénzzel?

Felháborító esetek és elgondolkodtató kérdések jutnak az ember eszébe, ha akár felületesen rápillant mindarra, ami az egészségügyben történik mostanság.

Balogh Levente 2018. március 12., hétfő

Köszönjük, Bukarest!

Bár furcsán hangozhat, tulajdonképpen mégsem teljesen alaptalan a kijelentés, hogy az erdélyi magyar közösség köszönettel tartozik Bukarestnek, amiért a román hatóságok indoklás nélkül kitiltották az országból Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját.

Rostás Szabolcs 2018. március 11., vasárnap

Bukarest bosszúja

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekkel, valamint azok támogatásával szembeni hagyományos, közismert ellenérzések kifejezésén túl egyéb üzenete is van annak, hogy a bukaresti hatóságok kitiltották Romániából Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját.

Balogh Levente 2018. március 09., péntek

Kisebbségvédelmi kezdeményezés: nem megengedhető a kudarc

Bár Vincze Loránt, a FUEN erdélyi elnöke derűlátó, azért mi mégis azt mondjuk: aggasztó, hogy a Minority SafePackhez a határidő lejárta előtt kevesebb mint egy hónappal még mindig hiányzik a szükséges támogatói aláírások közel egynegyede.

Vélemény
Páva Adorján: Mit nyerhet a magyarság a román revizionizmusból?

Az erdélyi, székelyföldi autonomista törekvések oldaláról nézve sokkolóként hathat ...

Kiss Judit: Medveprobléma – folyt. köv.

Bár még sok helyen bokáig ér a hó, éjszakára mínuszokat jósolnak a meteorológusok, ...

Rostás Szabolcs: Kezdeni elölről

A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvény ...

Hallgassa online rádióinkat