Rostás Szabolcs

2018. augusztus 29., 10:42

Baljós román megosztottság

Nem kell különösebb társadalomtudományi ismeret annak megállapítására, mekkora széthúzás jellemzi egy ideje a románságot. Nem véletlen, hogy Teodor Meleşcanu külügyminiszter tegnap a román diplomácia éves közgyűlésén elsősorban arra hívta fel a figyelmet: a globális, valamint a térségben (mindenekelőtt Ukrajnában és Oroszország felől) jelentkező kihívások közepette Románia nem engedheti meg magának a megosztottságot sem a társadalom, sem az állam intézményei, sem az ország külföldi „kisugárzása” tekintetében.

Adott pontig nem jelentene különösebben újdonságot, hogy jelentős az ellentét a különböző politikai szekértáborok között, az ilyesmi minden demokratikus politikai berendezkedés velejárója. Ami viszont az elmúlt időszakban Romániában tapasztalható, az túllép az egészséges politikai együttélés keretein.

Természetesen nem hagyható szó nélkül az augusztus 10-ei csendőrattak, amikor a hatalom furkósbotként használta fel a rendvédelmi szervet a kormányellenes tüntetés szétverésére, a karhatalom pedig szolgai módon engedelmeskedett. Az ellentétes politikai ideológiát képviselő koalíció, illetve az államfő és az ellenzék immár menetrendszerűen vádolja egymást önkényes hatalomgyakorlással, államcsínykísérlettel, ügyészségen jelentgetve fel egymást vélt vagy valós bűncselekmények elkövetése miatt. Csak egyetlen példa, milyen szintre jutott a magas rangú politikusok, közméltóságok egymásnak feszülése: Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter szerint Klaus Johannis államfőnek mindenekelőtt német nemzetisége okán nem kellene elgázosítást emlegetnie a bukaresti tüntetők elleni könnygáztámadás kapcsán...

Csakhogy az a baj, ez a fajta nyílt konfrontáció a hétköznapokban is tetten érhető. Egyszerű polgárok úgy szólítanak fel politikusok likvidálására a közösségi oldalakon, mintha csak sertéspestises disznókat küldenének a vágóhídra. Semmi sem szent már: a hétvégén másik templomba kellett áthelyezni Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök fiának egyházi esküvőjét, mert több ezren kívántak tüntetni a helyszínen, a lakodalomnak otthont adó villa felé vezető úton pedig meg is jelent néhány demonstráló.

A helyzet pattanásig feszült, és annak ellenére nem körvonalazódnak a békés megoldás jelei, hogy a román nemzetnek idén különösen volna ünnepelnivalója, a román állam létrejöttének százéves évfordulója minden eddiginél jobb alkalmat teremthetne az összefogásra, az ország gyarapítása érdekében történő együttgondolkodásra és -működésre.

Persze mindezt nyugodtan szemlélhetnénk amolyan semleges kívülállóként, ne feledjük azonban, a román széthúzás kihatással bír az országban élő magyar közösségre is. Ha Románia fejlődése megtorpan a többségi politikum és társadalom körében uralkodó polgárháborús hangulat miatt, akkor abból nem sok jó származik a nemzeti kisebbségek számára sem. A politikai stabilitás, a társadalmi kiegyezés megléte tehát ugyanúgy érdeke a románoknak, mint a jogaik bővítésére törekvő magyaroknak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. augusztus 27., hétfő

Elaltatott romániai mezőgazdaság

A rendszerváltás utáni mezőgazdaság egyik legsúlyosabb gondjának tartják a szakemberek az afrikai sertéspestis terjedését. Az eddig megsemmisített mintegy 80 ezer sertés sorsán további 250-280 ezer állat osztozhat a legnagyobb dél-romániai sertéshizlaldákban.

Balogh Levente 2018. augusztus 24., péntek

„Vendégmunkások” Romániában

Az utóbbi időben számos magyarországi médium foglalkozott a kelet-magyarországi megyék határ menti településeinek lakóival, akik a határ túloldalán, Romániában találtak munkát.

Bálint Eszter 2018. augusztus 23., csütörtök

Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Óriási lendületet adott a belföldi turizmusnak az a tény, hogy idén több mint egymillió közalkalmazott részesült 1450 lej értékű üdülési csekkben, amelyet csak Romániában lehet elkölteni, az összeg külföldi utazásra nem fordítható.

Kiss Judit 2018. augusztus 22., szerda

Tovább él(tet)ő történeteink

Városnapozunk, ünnepelünk, tisztelgünk, emlékezünk, fejet hajtunk, felmutatjuk értékeinket, szórakozunk – mindez az erdélyi városokban immár több éve útjára indított tavaszi-nyári magyar programsorozatok velejárója.

Páva Adorján 2018. augusztus 22., szerda

A gyűlöletszítók segélyhívó száma

Marius Pașcan parlamenti képviselő figyelmébe ajánljuk a 112-es egységes segélyhívó szám használatát szabályozó hivatalos útmutatót.

Makkay József 2018. augusztus 20., hétfő

Damoklész kardja Marosvásárhely felett

Megszokott történetté vált, hogy ha a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium sorsáról pozitív döntés születik, jön utána a hidegzuhany.

Balogh Levente 2018. augusztus 17., péntek

Johannis, a „vezértüntető”

Klaus Johannis államfő már jó ideje az ellenzék vezéralakjának szerepét játssza, most azonban úgy tűnik, hogy a kormányellenes tüntetések „vezénylő tábornokának” szerepét is felvállalná.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 16., csütörtök

Közönyös főnökök

Az országos sport- és ifjúsági minisztérium alegységeinek többtucatnyi elégedetlen alkalmazottja sztrájkol napok óta méltányosabb bérezés reményében, de a szaktárca szerint az intézményeikben normális körülmények között zajlik a tevékenység.

Balogh Levente 2018. augusztus 14., kedd

A csendőrroham és felelősei

Bizonyára sokakban idézte fel a péntek este a kormányellenes tüntetők ellen vezényelt bukaresti csendőrroham a 2006-os budapesti eseményeket.

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 13., hétfő

Rendfenntartó anormalitás

Százak sérültek meg pénteken Bukarestben, amikor a román diaszpóra kormányellenes tüntetését vízágyúval, könnygázzal és gumibotos ütlegeléssel verte szét a felfegyverzett csendőrség.

Vélemény
Makkay József: Elaltatott romániai mezőgazdaság

A rendszerváltás utáni mezőgazdaság egyik legsúlyosabb gondjának tartják a szakemberek az afrikai ...

Balogh Levente: „Vendégmunkások” Romániában

Az utóbbi időben számos magyarországi médium foglalkozott a kelet-magyarországi megyék határ menti ...

Bálint Eszter: Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Óriási lendületet adott a belföldi turizmusnak az a tény, hogy idén több mint egymillió közalkalmazott ...

Hallgassa online rádióinkat