Pataky István

2019. május 14., 08:56

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, aztán brüsszeli bürokrata lett, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt, s „technokrataként” olyan halovány teljesítményt nyújtott, hogy a szavazók tekintélyes része ma sem tudja, ki az a Dacian Cioloș.

És itt jutunk el lassan az USR körül felfújt óriási rózsaszín lufihoz. Értelmiségi, elitista fölénnyel le lehet ugyan nézni a falu népét, a vidéki embereket vagy a nyugdíjasokat, csakhogy akkor nem kell majd döbbent és savanyú arccal tudomásul venni a választások éjszakáján, hogy a Facebookon mindent ellepő szimpátiahullám távol áll a való világtól.

Magyarországon egy baloldali politikus patkányoknak nevezte a Fideszt támogató választókat, vagyis az utóbbi megméretéseken részt vevő magyarok túlnyomó többségét. Ezek azok a figurák, akik saját tehetségtelenségükért, felkészületlenségükért vagy hozzá nem értésükért másokat tesznek felelőssé. Ha őket választják meg, akkor „az érett társadalom” döntött, ha az ellenfelet, akkor a „patkányok”.

A romániai kampánygyűléseket kísérő botrányok hasonló mentalitásról tanúskodnak. Amikor USR-s politikusok, jelöltek a Facebookon azon szórakoznak, hogy egyesek pénzt dobálva aláznak meg szerencsétlen sorsú embereket csak azért, mert azok esetleg a jelenlegi kormánypárttal szimpatizálnak, ország-világ előtt árulják el, mennyire tájékozatlanok saját országuk népét illetően. A közösségi hálón öntelten okoskodó USR-sek gondosan elkerülik a falvakat, kisvárosokat, nem is akarják megérteni a nagyvárosi üzletláncoktól és divatos éttermektől távol eső romániai valóságot. Ha ezek a márkás ruhákban mutatkozó, raccsoló emberkék megjelennének egy román vagy akár székely faluban, hamarabb tekintenék őket ufóknak, mint a jövő vezető politikusainak.

De ne legyünk igazságtalanok! A franciaországi Pointe-à-Pitr nevű városkában született Clotilde Marie Brigitte Armand romániai USR-jelölt elárulta, melyik frakciónak lesznek majd alapító tagjai az Európai Parlamentben. Na, mire tippelnek? Eltalálták: az Emmanuel Macron francia elnök által alapítandónak. Elit társaságban kívánnak harcba szállni a liberális Európa megmentéséért. De hogy a liberalizmusuk sem az igazi, azt személyesen tapasztalhattam meg. Interjút kértem az USR–Plus-lista ékkövétől, Dacian Cioloștól. Úgy gondoltam, a Krónika olvasói kíváncsiak lehetnek a jelenleg a romániai demokrácia megmentőjének szerepében tetszelgő volt miniszterelnök véleményére. A liberális hozzáállás már ott akadozott, amikor Cioloș sajtósa arra kért, küldjem át a témákat, amelyeket érinteni szeretnék. Köztük volt egyebek mellett az is, hogy támogatnának-e egy olyan európai szabályozást, amely az őshonos kisebbségek jogait védené. Tán ez, talán más zavarta az USR médiafelelőseit vagy Cioloșt, de valami miatt elmaradt az interjú. Még egy mondvacsinált indok sem kísérte az elutasítást Macron helyi rajongói részéről. Ennyit az USR nyitottságáról, európaiságáról. További sok lájkot kívánok nekik!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Vélemény
Balogh Levente: Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb ...

Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...