HIRDETÉS

Páva Adorján

2018. október 10., 20:24

Az RMDSZ marosvásárhelyi szkanderbajnokai

Még van idő arra, hogy az RMDSZ új Maros megyei „erős emberei” senkitől sem zavartatva, nyugodtan kipofozkodják magukat, és a karbirkózás eredményeinek ismeretében eldőljön, ki a főnök, kinek meddig terjed a döntéshozói hatásköre.

A „nagy öregek” visszavonulásával új arcok vették át az irányítást: a sokáig belső ellenzékiként ténykedő Vass Levente orvos-politikus kiküzdött magának egy parlamenti képviselői helyet, majd ellenfél nélkül megválasztották a marosvásárhelyi RMDSZ élére. Eközben Péter Ferenc, Szováta volt polgármesterének sikeres ténykedése odáig vezetett, hogy a Maros Megyei Tanács elnöke lett, majd a szövetség megyei vezetőjévé választották. Utóbbi tisztséget 2017 februárjában nyerte el – szintén kihívó nélkül –, székfoglaló beszédében pedig úgy fogalmazott, a megyei szervezet megerősítését és a belső feszültségek oldását tartja fő feladatának.

Azonban kiderült: a két cél nem érhető el egyszerre. Ugyanis Péter Ferenc már megválasztásakor hangsúlyozta, úgy változtatna a működési struktúrán, hogy „a sok kisebb szervezet helyett legyen egy erős megyei RMDSZ”. Ám várható volt, hogy a megye értelemszerűen legerősebb helyi szervezete, a marosvásárhelyi mindezt nem hagyja szó nélkül. Főleg annak ismeretében, hogy 2017 áprilisában Vass Levente lett a helyi elnök, aki már azelőtt sem zárkózott el a lappangó belső problémák kibeszélésétől, és nyíltan felvállalta a konfliktushelyzeteket. Így a korábbi megyei elnöktől, Brassai Zsombortól sem tartott, akinek 2016-ban – még az önkormányzati választások előtt – lemondását követelte, mondván: „destruktív politikát folytat és a szervezet szétverésén dolgozik”, és „folyamatosan tanújelét teszi mélységes inkompetenciájának”.

A kemény szavak embere egy évvel később azzal a céllal vette át a vásárhelyi RMDSZ irányítását, hogy átlátható, kiszámíthatóságot garantáló és számonkérhető szabályok szerint működő, erős szervezeti kultúrával rendelkező csapatot építsen. Vass Levente megválasztásakor pedig Péter Ferenc úgy fogalmazott, bízik benne, hogy jól fognak együttműködni az új városi vezetéssel – Erdély legnagyobb helyi RMDSZ-szervezetével –, amelyet „mindenben támogatni fognak”, ugyanakkor megyei szervezet elnökeként elvárja, hogy „amit eddig nem sikerült megoldani”, arra ezután közösen találjanak megoldást.

Másfél év elteltével azonban kiborult a bili. A városi szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a megyei irányítás alatt álló Területi Állandó Tanács (TÁT) múlt héten alaposan megnyirbálta a vásárhelyiek döntéshozó hatásköreit: folyamatos előzetes egyeztetésekre, engedélykérésekre kötelezi a helyieket, vita, érdekellentét esetén pedig a TÁT mondja meg, kinek van igaza.

Vass Levente a városi szervezetet ért támadásként értékelte Péter Ferencék intézkedéseit. „Ha az RMDSZ a marosvásárhelyi szervezetének nem akar működési autonómiát biztosítani, miként várja el a román hatalomtól, hogy megértse a székelység igényét, és önrendelkezést biztosítson a Székelyföldnek?” – tette fel a súlyos kérdést Vass. Eközben Péter Ferenc azzal magyarázza a „gyeplőszorítást”, hogy a vásárhelyi ügyek sok esetben túlmutatnak a városon, és megyei vagy akár országos jelentőséggel bírnak. Rendkívül érdekes ugyanakkor, hogy mindketten azért ragaszkodnak igazukhoz, mert egyaránt úgy vélik, hogy 2020-ban csakis így – egy erős városi szervezettel – vagy úgy – egyfajta központi felügyelettel – lehet választásokat nyerni Marosvásárhelyen.

Jelen állás szerint kijelenthető: sem így, sem úgy nem lehet választásokat nyerni Marosvásárhelyen – addig, amíg a két dudás nem tanul meg egy követ fújni. Az RMDSZ felső vezetése számára bizonyára kényelmetlen, hogy ismét belviszályoktól hangos az erdélyi magyar érdekképviselet munkájában kulcsszerepet betöltő városi és megyei szervezet (amelyek amúgy a bajvíváson túl jelenleg azon is „ keményen dolgoznak”, miként csinálják ki a szövetség balul megválasztott vásárhelyi alpolgármesterét). De talán a nyilvánosság ereje, a több vélemény, visszajelzés hozzájárul az egymásnak feszülés gyorsabb lezárásához. Mert egyértelmű, hogy ez mindenki érdeke. Ugyanis nem szkanderbajnokot kell adni Marosvásárhelynek, hanem polgármestert.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2018. október 09., kedd

Mamahotel: all inclusive szálloda vagy börtön?

Érdekes és egyben meglepő trendek rajzolódnak ki a romániai viszonyokat illetően egy mostanság napvilágot látott felmérésből, ami a lakások megfizethetőségét vizsgálta Európában, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban.

Balogh Levente 2018. október 06., szombat

Tiltásból születő szabadság?

Ha minden úgy alakul, ahogy a kormányoldal – vagyis annak mindenható ura, Liviu Dragnea PSD-elnök – tervezi, még az is megtörténhet, hogy az azonos nemű párok többet nyernek a réven a család meghatározásáról szóló alkotmánymódosító népszavazás után, mint amennyit a vámon elveszítenek.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. október 05., péntek

Miniszteri hattyúdal

A nálunk felé oly gyakori látszatintézkedések sorát gazdagítja a miniszteri rendelet, amelyet süllyesztőbe kerülése előtti utolsó mozdulatként, rendkívül „áldásos” és „hozzáértő” tevékenységének „hattyúdalaként” fogadott el a minap Valentin Popa volt oktatási tárcavezető.

Pataky István 2018. október 03., szerda

Kelet-Európa, a bűnbak

Magyarország, Lengyelország s most Románia. Mi a közös bennük Brüsszelből nézve? Az egykori szocialista tábor volt tagjai, akik megsínylették a rájuk erőltetett szovjet kommunista rendszert, s még nem gyógyultak teljesen ki a Moszkvából behurcolt kórból.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. október 02., kedd

Az autópálya esztétikája

Az egyik legszebb autópálya-szakasznak nevezte Narcis Neaga, az országos közútkezelő vállalat igazgatója az észak-erdélyi sztráda hétvégén átadott, mintegy tíz kilométeres, Gyalu és Magyarnádas közötti részét, és ezzel nehéz vitába szállni.

Makkay József 2018. október 01., hétfő

A kisebbségi kártya Ukrajnában

Erdélyi magyarként déjà vu érzésünk lehet mindazzal kapcsolatban, ami ma Kárpátalján történik. A legtöbb határtologatást megért egykori magyar tartomány közössége nemcsak gazdaságilag, hanem kulturálisan is rosszabb helyzetben van ma, mint a Szovjetunió idején.

HIRDETÉS
Ábrám Zoltán 2018. szeptember 29., szombat

PUBLICISZTIKA – MOGYE: kezelés vagy műtét?

Hetvenhárom éves, vagy hetven, nem is tudom. Az utóbbi időben egyre többet betegeskedik. Sokféle kórisméje van, több orvos megvizsgálta már. Egyesek a veleszületett betegséget hangsúlyozzák, mások a szerzett kórt vizsgálják.

Balogh Levente 2018. szeptember 28., péntek

Két térkép, egy rendelet és egy lemondás

Nem ringatjuk magunkat abban az illúzióban, hogy Valentin Popa oktatási miniszter azért mondott le tisztségéből, mert belátta: az oktatási tárca nevetségessé teszi magát azáltal, hogy vegzálni kezdte a székelyudvarhelyi Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskolát.

Páva Adorján 2018. szeptember 27., csütörtök

Ezek elmentek vadászni

A történelem élő emlékezetének rákfenéje, hogy a jelenkor időnként célirányosan fonákjára fordítja a múlt bizonyos foszlányait, és kénye-kedve szerint használja mindenkori érdekei kiszolgálására.

Kiss Judit 2018. szeptember 27., csütörtök

Akik a rövidebbet húzzák

Hetek óta tiltakozunk, tüntetünk, petíciót írunk, nyomatékosítunk, felháborodottan diszkriminációt kiáltunk (persze jogosan), kopogtatunk borítékainkkal, kérvényeinkkel, aláírásainkkal a nagy hatalmú miniszter vastag tölgyfa ajtaján.

HIRDETÉS
Vélemény
Bálint Eszter: Mamahotel: all inclusive szálloda vagy börtön?

Érdekes és egyben meglepő trendek rajzolódnak ki a romániai viszonyokat illetően egy mostanság napvilágot ...

Balogh Levente: Tiltásból születő szabadság?

Ha minden úgy alakul, ahogy a kormányoldal – vagyis annak mindenható ura, Liviu Dragnea PSD-elnök – tervezi, még ...

Kiss Judit: Miniszteri hattyúdal

A nálunk felé oly gyakori látszatintézkedések sorát gazdagítja a miniszteri rendelet, amelyet süllyesztőbe ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS