Páva Adorján

2018. október 10., 20:24

Az RMDSZ marosvásárhelyi szkanderbajnokai

Még van idő arra, hogy az RMDSZ új Maros megyei „erős emberei” senkitől sem zavartatva, nyugodtan kipofozkodják magukat, és a karbirkózás eredményeinek ismeretében eldőljön, ki a főnök, kinek meddig terjed a döntéshozói hatásköre.

A „nagy öregek” visszavonulásával új arcok vették át az irányítást: a sokáig belső ellenzékiként ténykedő Vass Levente orvos-politikus kiküzdött magának egy parlamenti képviselői helyet, majd ellenfél nélkül megválasztották a marosvásárhelyi RMDSZ élére. Eközben Péter Ferenc, Szováta volt polgármesterének sikeres ténykedése odáig vezetett, hogy a Maros Megyei Tanács elnöke lett, majd a szövetség megyei vezetőjévé választották. Utóbbi tisztséget 2017 februárjában nyerte el – szintén kihívó nélkül –, székfoglaló beszédében pedig úgy fogalmazott, a megyei szervezet megerősítését és a belső feszültségek oldását tartja fő feladatának.

Azonban kiderült: a két cél nem érhető el egyszerre. Ugyanis Péter Ferenc már megválasztásakor hangsúlyozta, úgy változtatna a működési struktúrán, hogy „a sok kisebb szervezet helyett legyen egy erős megyei RMDSZ”. Ám várható volt, hogy a megye értelemszerűen legerősebb helyi szervezete, a marosvásárhelyi mindezt nem hagyja szó nélkül. Főleg annak ismeretében, hogy 2017 áprilisában Vass Levente lett a helyi elnök, aki már azelőtt sem zárkózott el a lappangó belső problémák kibeszélésétől, és nyíltan felvállalta a konfliktushelyzeteket. Így a korábbi megyei elnöktől, Brassai Zsombortól sem tartott, akinek 2016-ban – még az önkormányzati választások előtt – lemondását követelte, mondván: „destruktív politikát folytat és a szervezet szétverésén dolgozik”, és „folyamatosan tanújelét teszi mélységes inkompetenciájának”.

A kemény szavak embere egy évvel később azzal a céllal vette át a vásárhelyi RMDSZ irányítását, hogy átlátható, kiszámíthatóságot garantáló és számonkérhető szabályok szerint működő, erős szervezeti kultúrával rendelkező csapatot építsen. Vass Levente megválasztásakor pedig Péter Ferenc úgy fogalmazott, bízik benne, hogy jól fognak együttműködni az új városi vezetéssel – Erdély legnagyobb helyi RMDSZ-szervezetével –, amelyet „mindenben támogatni fognak”, ugyanakkor megyei szervezet elnökeként elvárja, hogy „amit eddig nem sikerült megoldani”, arra ezután közösen találjanak megoldást.

Másfél év elteltével azonban kiborult a bili. A városi szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a megyei irányítás alatt álló Területi Állandó Tanács (TÁT) múlt héten alaposan megnyirbálta a vásárhelyiek döntéshozó hatásköreit: folyamatos előzetes egyeztetésekre, engedélykérésekre kötelezi a helyieket, vita, érdekellentét esetén pedig a TÁT mondja meg, kinek van igaza.

Vass Levente a városi szervezetet ért támadásként értékelte Péter Ferencék intézkedéseit. „Ha az RMDSZ a marosvásárhelyi szervezetének nem akar működési autonómiát biztosítani, miként várja el a román hatalomtól, hogy megértse a székelység igényét, és önrendelkezést biztosítson a Székelyföldnek?” – tette fel a súlyos kérdést Vass. Eközben Péter Ferenc azzal magyarázza a „gyeplőszorítást”, hogy a vásárhelyi ügyek sok esetben túlmutatnak a városon, és megyei vagy akár országos jelentőséggel bírnak. Rendkívül érdekes ugyanakkor, hogy mindketten azért ragaszkodnak igazukhoz, mert egyaránt úgy vélik, hogy 2020-ban csakis így – egy erős városi szervezettel – vagy úgy – egyfajta központi felügyelettel – lehet választásokat nyerni Marosvásárhelyen.

Jelen állás szerint kijelenthető: sem így, sem úgy nem lehet választásokat nyerni Marosvásárhelyen – addig, amíg a két dudás nem tanul meg egy követ fújni. Az RMDSZ felső vezetése számára bizonyára kényelmetlen, hogy ismét belviszályoktól hangos az erdélyi magyar érdekképviselet munkájában kulcsszerepet betöltő városi és megyei szervezet (amelyek amúgy a bajvíváson túl jelenleg azon is „ keményen dolgoznak”, miként csinálják ki a szövetség balul megválasztott vásárhelyi alpolgármesterét). De talán a nyilvánosság ereje, a több vélemény, visszajelzés hozzájárul az egymásnak feszülés gyorsabb lezárásához. Mert egyértelmű, hogy ez mindenki érdeke. Ugyanis nem szkanderbajnokot kell adni Marosvásárhelynek, hanem polgármestert.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Vélemény
Balogh Levente: Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás ...

Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Hallgassa online rádióinkat