Kiss Judit

2018. május 11., 12:17

Az óvoda és a jövő zenéi

Úgy tűnik, a nem is olyan távoli jövőben kötelezővé teszik az óvodai oktatást Romániában, miután a minap döntéshozó kamaraként megszavazta a szenátus plénuma a tanügyi törvényt módosító tervezetet.

Ami az elképzelésben szerepel, az nem lehet vita tárgya, hiszen minden bizonnyal indokolt, hogy a három-hat évesek nap mint nap óvodába járjanak, ahol közösségformálás, szociális készségek alakítása és egész sor fontos tényező tekintetében felkészülnek az elkövetkező életszakaszra.

Az is helytálló érvelés, hogy fel kell zárkóztatni a vidéki közösségeket, hiszen a nagyvárosokban gyökeresen más a helyzet. Itt nemhogy nem íratják óvodába a gyerekeket a szülők, épp ellenkezőleg: már az sem ritka, hogy még alig születik meg, máris helyet foglalnak a kicsi számára valamelyik jó hírű intézményben, amely idejekorán rengetegfajta képzést, összetett programokat, nyelvtanulást, úszást, néptáncot, zeneoktatást kínál. (Kérdés, hogy a korai túlképzésnek valóban csak előnyei vannak-e.)

Az óvoda kötelezővé tétele mentén óhatatlanul eszünkbe jut ismét, hogy bár hébe-hóba történnek üdvözlendő előrelépések, ezernyi sebből vérzik még mindig a hazai oktatási rendszer, ugyanakkor felmerül néhány megkerülhetetlen kérdés. Vajon mikor következik be, hogy a mennyiség növelésén kívül amellett vagy ahelyett végre-valahára az oktatás minőségének javítására összpontosítsanak érdemben a döntéshozók? És melyik eljövendő generáció életében következik be ennek a kézzel fogható pozitív hozadéka?

Mikor lesz valóban könnyebb az iskolatáska, mikor érik már meg a gyerekek, hogy az információhalmozásra, lexikális tudásra hangsúlyt fektető követelményrendszer érdemben megváltozzon? És a konkrétumokról szólva: vajon lenne elég szakképzett óvónő, épület, megfelelő infrastruktúra ahhoz, hogy zökkenőmentesen megvalósuljon az óvoda kötelezővé tételének terve?

Az persze nem kérdés, hogy sok szempontból nem érdemes kihagyni az óvodát a gyermek fejlődési-nevelési folyamatából, azonban azt is meg kellene vizsgálni, hogy a jelenlegi rendszer milyen mértékben szolgálja valóban a kicsik egészséges fejlődését lelkileg, szellemileg, fizikailag. Az óvoda nyilván szükséges, de legalább ennyira fontos lenne, hogy az iskolával karöltve elérje: ne rühelljék a gyerekek a tanulást, hanem nyitottan, spontán kíváncsisággal lépegessenek évről évre oktatásuk-nevelésük kulcsfontosságú tizenöt esztendejében. Úgy tűnik azonban, ez egyelőre a távoli jövő zenéje.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. május 10., csütörtök

A gyalázóknak álló zászló

„Néhányan a szemközti kocsmából tétlenül végignézték az egészet. Ez jobban fáj, mint hogy letépték a zászlót” – panaszkodott múlt héten Miklós András sepsiszentgyörgyi tanácsos.

Rostás Szabolcs 2018. május 08., kedd

Tendenciózus riport magyarokról

Az elmúlt évtizedekben megtanulhattuk, valahányszor magyar vonatkozású témához nyúl, a többségi média kevésszer törekszik kiegyensúlyozott tájékoztatásra.

Bálint Eszter 2018. május 06., vasárnap

Sztrádamizéria: már a jó hír sem feltétlenül pozitív

Ezeket a címeket adja ki a Krónika honlapjának keresője, ha beütjük azt a szót, hogy autópálya.

Kiss Judit 2018. május 04., péntek

Páratlan kincsek, járhatatlan utak

Mindhiába áldotta meg az Isten a Székelyföldet olyan páratlan, különleges természeti kincsekkel, mint Bálványosfürdő és a Szent Anna-tó, ha az odavezető utak a kifürkészhetetlen emberi indítékok, szándékos vagy nem szándékos nemtörődömség miatt szinte járhatatlanok.

Páva Adorján 2018. május 02., szerda

A nagy egyesülés széteső hologramja

George Ivașcu, a kultúra és a nemzeti identitás minisztere szerint a „történelmi valóság” megköveteli, hogy 2020-ig meghosszabbítsák a centenáriumi ünnepségsorozatot.

Balogh Levente 2018. május 01., kedd

Johannis kampányindítója

Klaus Johannis államfő meg akar szabadulni attól az imázstól, miszerint csöndes, háttérbe húzódó államfő, ehhez azonban folyamatosan előtérben kell lennie, ha ismét elnökválasztást akar nyerni.

Balogh Levente 2018. április 27., péntek

Életbe vágó orvosképzés

A magyar nyelvű orvosképzésnek meg kell maradnia Erdélyben – ebben minden mérvadó tényező egyetért. Az azonban, hogy ez hogyan érhető el, egyelőre még homályba vész.

Páva Adorján 2018. április 25., szerda

Idegenbe szakadt milliók milliárdjai

Számtalan elemzés, kommentár született már arról, mekkora segítséget nyújtanak a külföldön
dolgozók itthon maradó rokonaiknak, illetve a román gazdaságnak.

Kiss Judit 2018. április 25., szerda

Büntetendő bunkóság

Akadnak, akik felháborodnak, elszomorodnak, ugyanakkor sokan helyeslik a döntést, miszerint ezentúl tilos lesz fürdeni a Székelyföld és egész Románia különleges, egyedi természeti kincseként számontartott Szent Anna-tóban.

Balogh Levente 2018. április 23., hétfő

Újabb elterelő hadművelet

Mintha Románia komolyan veendő világpolitikai tényező lenne, olyan hévvel robbant ki az országban vita a kormány azon tervéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztesse az ország izraeli nagykövetségét.

Vélemény
Páva Adorján: A gyalázóknak álló zászló

„Néhányan a szemközti kocsmából tétlenül végignézték az egészet. Ez jobban ...

Rostás Szabolcs: Tendenciózus riport magyarokról

Az elmúlt évtizedekben megtanulhattuk, valahányszor magyar vonatkozású témához nyúl, a többségi ...

Bálint Eszter: Sztrádamizéria: már a jó hír sem feltétlenül pozitív

Ezeket a címeket adja ki a Krónika honlapjának keresője, ha beütjük azt a szót, hogy autópálya.

Hallgassa online rádióinkat