Balogh Levente

2018. június 11., 22:54

Az idill vége

Már számon tartani is nehéz, hány nemzetközi konszenzust rúgott fel eddig Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerésétől az iráni atomalku felmondásán át legutóbbi, gazdasági jellegű húzásáig, az Európai Unió elleni gazdasági „háború” meghirdetéséig, valamint a világ hét legfejlettebb gazdaságú országa, a G7 csúcstalálkozóján, illetve azt követően az országa eddigi legszorosabb gazdasági partnerei elleni kemény hangvételű bírálatokig.

A mostani kirohanások ugyanakkor nem feltétlenül számítanak meglepőnek, hiszen Trump már kampányában, illetve beiktatásakor is az „America first”, vagyis az Amerika az első jelszót tűzte zászlajára, vagyis azt, hogy minden téren azon igyekszik majd, hogy országa, illetve az Egyesült Államok polgárai a lehető legtöbbet nyerjenek minden gazdasági kérdésben. Megszokhattuk, hogy Trump elnökként sem simulékony, mondandóját diplomatikus mázzal leöntő politikusként viselkedik, hanem hozza a kőkemény, minden akadályon áthágni akaró üzletember stílusát.

A jelek szerint a világkereskedelemben való részvételt is csak a minél nagyobb profitot szem előtt tartó üzletemberként tudja elképzelni – ebből a szempontból legalább őszinte, hiszen alapvetően minden ország azt szeretné, ha a külföldi partnerekkel folytatott kereskedelemből ő nyerné a legtöbbet. Csak a kisebb országoknak kevesebb esélyük van arra, hogy ezen szándékukat maradéktalanul megvalósítsák, míg egy, a világgazdaság egyik legfőbb szereplőjének számító nagyhatalom lényegesen könnyebben érvényesíti az érdekeit.

Persze ennek nem kellene feltétlenül azt jelentenie, hogy úgy kell viselkednie, mint az utca ügyeletes bajkeverőjének, aki még a legbanálisabb ügyekben is csak az asztalt csapkodva, emelt hangon képes megnyilvánulni. Igaz, a NATO-partnerek jelentős része értett a szóból, amikor Trump jelezte: Amerika nem fogja ingyen megvédeni őket, ők maguk is fektessenek több pénzt a saját védelmükbe – csakhogy ez egyrészt méltányos elvárás, másrészt pedig észszerű is, hiszen a saját, az ország méretéhez és gazdasági erejéhez képest ütőképes méretű haderő léte minden államnak érdeke, függetlenül attól, kik és milyen erősek a szövetségei.

A mostani, gazdasági témájú „asztalcsapkodás” viszont ennél súlyosabb. Azt jelzi ugyanis, hogy a Fehér Ház jelenlegi lakója kevésbé partnernek, sokkal inkább riválisnak tekinti nyugati szövetségeseit. Akikkel egyrészt a kétoldalú gazdasági kapcsolatok terén kíván olyan eredményeket elérni, hogy az Egyesült Államok lényegesen többet nyerjen rajtuk, mint eddig, másrészt a távol-keleti piacokon és a világ más régióiban is késhegyre menő versenyt folytat velük a minél több befektetési lehetőségért és a lehető legnagyobb profitért.

Az még kérdéses, hogy a két év múlva esedékes amerikai elnökválasztáson Trump képes lesz-e újrázni, és ha nem, utódja milyen mértékben kívánja majd folytatni az agresszív gazdaságpolitikát. Annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy az Egyesült Államok és Európa közötti, hosszú évtizedek óta létező „idill” véget ért. Ezért Európának meg kell próbálnia minél több területen a saját lábára állni, elérni, hogy a lehető legkevésbé függjön Washingtontól.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...