Balogh Levente

2018. június 11., 22:54

Az idill vége

Már számon tartani is nehéz, hány nemzetközi konszenzust rúgott fel eddig Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerésétől az iráni atomalku felmondásán át legutóbbi, gazdasági jellegű húzásáig, az Európai Unió elleni gazdasági „háború” meghirdetéséig, valamint a világ hét legfejlettebb gazdaságú országa, a G7 csúcstalálkozóján, illetve azt követően az országa eddigi legszorosabb gazdasági partnerei elleni kemény hangvételű bírálatokig.

A mostani kirohanások ugyanakkor nem feltétlenül számítanak meglepőnek, hiszen Trump már kampányában, illetve beiktatásakor is az „America first”, vagyis az Amerika az első jelszót tűzte zászlajára, vagyis azt, hogy minden téren azon igyekszik majd, hogy országa, illetve az Egyesült Államok polgárai a lehető legtöbbet nyerjenek minden gazdasági kérdésben. Megszokhattuk, hogy Trump elnökként sem simulékony, mondandóját diplomatikus mázzal leöntő politikusként viselkedik, hanem hozza a kőkemény, minden akadályon áthágni akaró üzletember stílusát.

A jelek szerint a világkereskedelemben való részvételt is csak a minél nagyobb profitot szem előtt tartó üzletemberként tudja elképzelni – ebből a szempontból legalább őszinte, hiszen alapvetően minden ország azt szeretné, ha a külföldi partnerekkel folytatott kereskedelemből ő nyerné a legtöbbet. Csak a kisebb országoknak kevesebb esélyük van arra, hogy ezen szándékukat maradéktalanul megvalósítsák, míg egy, a világgazdaság egyik legfőbb szereplőjének számító nagyhatalom lényegesen könnyebben érvényesíti az érdekeit.

Persze ennek nem kellene feltétlenül azt jelentenie, hogy úgy kell viselkednie, mint az utca ügyeletes bajkeverőjének, aki még a legbanálisabb ügyekben is csak az asztalt csapkodva, emelt hangon képes megnyilvánulni. Igaz, a NATO-partnerek jelentős része értett a szóból, amikor Trump jelezte: Amerika nem fogja ingyen megvédeni őket, ők maguk is fektessenek több pénzt a saját védelmükbe – csakhogy ez egyrészt méltányos elvárás, másrészt pedig észszerű is, hiszen a saját, az ország méretéhez és gazdasági erejéhez képest ütőképes méretű haderő léte minden államnak érdeke, függetlenül attól, kik és milyen erősek a szövetségei.

A mostani, gazdasági témájú „asztalcsapkodás” viszont ennél súlyosabb. Azt jelzi ugyanis, hogy a Fehér Ház jelenlegi lakója kevésbé partnernek, sokkal inkább riválisnak tekinti nyugati szövetségeseit. Akikkel egyrészt a kétoldalú gazdasági kapcsolatok terén kíván olyan eredményeket elérni, hogy az Egyesült Államok lényegesen többet nyerjen rajtuk, mint eddig, másrészt a távol-keleti piacokon és a világ más régióiban is késhegyre menő versenyt folytat velük a minél több befektetési lehetőségért és a lehető legnagyobb profitért.

Az még kérdéses, hogy a két év múlva esedékes amerikai elnökválasztáson Trump képes lesz-e újrázni, és ha nem, utódja milyen mértékben kívánja majd folytatni az agresszív gazdaságpolitikát. Annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy az Egyesült Államok és Európa közötti, hosszú évtizedek óta létező „idill” véget ért. Ezért Európának meg kell próbálnia minél több területen a saját lábára állni, elérni, hogy a lehető legkevésbé függjön Washingtontól.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. június 10., vasárnap

Román abszurd

Még szerencse, hogy Romániának van egy világklasszis teniszezője, aki hosszú ideje vezeti a világranglistát, és aki történetesen éppen az elmúlt hétvégén szerezte meg pályafutása első Grand Slam-trófeáját.

Balogh Levente 2018. június 09., szombat

Alkotmány, bíráskodás, politika

Kis túlzással azt mondhatnánk: Románia a tizenkilencmillió alkotmányjogász országává vált.

Rostás Szabolcs 2018. június 08., péntek

Trianon és valóság

Nem árt, ha már az elején tisztázzuk: a revízió, a határmódosítás témája nem tekinthető tabunak.

Kiss Judit 2018. június 06., szerda

Ördögi kör(forgás)

Bármennyire is elcsépeltnek, agyonhangsúlyozottnak tűnik, hogy milyen fontos a környezetvédelem, nem lehet eléggé hatékonyan felhívni rá a figyelmet.

Páva Adorján 2018. június 04., hétfő

A testet öltő feljelentő

Úgy látszik, Dan Tanasă is ember: bármennyire is képzett, sikeres magyarjelkép-vadász, ő is tud hibázni. Ugyanis a hivatásos feljelentő múlt héten olyan szívességet tett fogadott ellenségeinek, amelyet igazából csak megköszönni lehet neki.

Bálint Eszter 2018. június 04., hétfő

A szomszéd fűje zöldebb, sztrádái mentén pláne

Talán még soha nem kísért magyarországi terveket akkora román médiafigyelem, mint amekkorát az a hír kapott, miszerint az Európai Unió kohéziós alapjából 265 millió eurót fordíthat Magyarország a Budapesttől a román határig tartó M4-es autópálya új szakaszának kiépítésére.

Páva Adorján 2018. május 31., csütörtök

Idegek autonómiaharca

Autonómiaügyben régóta idejétmúlt az a megállapítás, miszerint nem szabad fejjel a falnak rohanni. A fővesztés terhe ugyanis nem azok vállát nyomja, akik ma még hisznek az önrendelkezés megvalósításában, és tenni próbálnak érte.

Kiss Judit 2018. május 30., szerda

Szöcskék, madarak, pánikrohamok

Időről időre szárnyra kelnek pánikot keltő, szerte a nagyvilágból vagy éppen tájainkról induló hírsorozatok, amik arra engedhetnek következtetni, hogy olykor „támadásba lendül” a természet az ember ellen.

Balogh Levente 2018. május 28., hétfő

Helyzetbe kerülhet az RMDSZ

Jelentősen átalakulhat a román belpolitikai paletta, miután a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője is úgy döntött, hogy hátat fordít a pártnak, és átlép a PSD-t korábban irányító volt miniszterelnök, Victor Ponta Pro Románia nevű pártjába.

Rostás Szabolcs 2018. május 27., vasárnap

Védelem a virtuális világtól

Az elmúlt időszakban azok is megismerkedtek a GDPR betűszó mibenlétével és jelentésével, akik általában nemigen mutatnak érdeklődést az Európai Unióban hatályos szabályok és rendeletek iránt.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Román abszurd

Még szerencse, hogy Romániának van egy világklasszis teniszezője, aki hosszú ideje vezeti a világranglistát, ...

Balogh Levente: Alkotmány, bíráskodás, politika

Kis túlzással azt mondhatnánk: Románia a tizenkilencmillió alkotmányjogász országává ...

Rostás Szabolcs: Trianon és valóság

Nem árt, ha már az elején tisztázzuk: a revízió, a határmódosítás témája ...

Hallgassa online rádióinkat