Rostás Szabolcs

2018. június 25., 10:51

Az ártalmasság vélelme

Adva van egy politikai hatalom, amely nem hajlandó elismerni a vezetői büntetőperében született bírósági ítéleteket, ezért kifejezetten az igazságszolgáltatással szembekerült politikusok megmentése érdekében alkot vagy módosít kormányrendeleteket és törvényeket.

Tömören így lehet összefoglalni a jelenlegi román kormánykoalíció viszonyulását igazságszolgáltatáshoz, jogállamhoz és hatalomgyakorláshoz, különösen Liviu Dragnea másodszori elítélése óta. Ha valakinek eddig kétségei voltak afelől, hogy a PSD–ALDE-tandem a bírósági ítéletek szelektív végrehajtásában, a politikus bűnözők számára mentsvárat nyújtó cikkelyek és paragrafusok elfogadásában érdekelt, az most alaposan megbizonyosodhatott ennek valóságtartalmáról, ráadásul a koalíciós gőzhenger csak ezután indul be igazán. A börtöncella hűvös levegőjétől megcsapott szociáldemokrata pártvezér az alapfokú verdikt kihirdetése után egyértelműen értésre adta, hogy nem egykönnyen adja a bőrét, és kész fenekestül felforgatni az országot és a jogrendet, csak hogy elkerülje az ítélet végrehajtását.

Nehéz eldönteni, Dragnea melyik magatartása jelent nagyobb veszélyt a demokráciára: amelyben a parlament törvényalkotói alkalmasságát kérdőjelezi meg, amelyben bírósági ítélet el nem ismerésére buzdít, vagy amelyikben bűncselekményt elkövetőktől kér bocsánatot azért, mert elítélték őket. Az elszabadult hajóágyúként vaktában lövöldöző Dragnea és a politikust védelmező balliberális koalíció a már eddig is jócskán megtépázott hitele maradékát is elveszítette, ma már teljesen nyilvánvaló, hogy az igazságügyi törvények módosításával egyáltalán nem az alkotmánybíróság döntéseivel akarták megfeleltetni a jogszabályokat, hanem a korrupció elleni harc megakasztása az érdekük. A legnagyobb baj pedig az, hogy Dragnea és a vele együtt vesztébe rohanó szociáldemokraták káoszba taszítják az országot, a civileket utcára szólító államfő által felbiztatott aktivisták ugyanis bevallottan készek zavargások, sőt polgárháború árán is megakadályozni a hatalom tervét.

Nem tehetjük meg, hogy szó nélkül hagyjuk az RMDSZ szerepét a mostani képletben. Bármennyire is erőlködik, és igyekszik védelmébe venni az igazságügyi törvényeket, a szövetség nem képes lemosni magáról, hogy a vádlottak, a korrupt politikusok számára kedvező cikkelyek elfogadásához adta a nevét. „Az ártalmasság vélelme nagyon fontos” – igyekezett cáfolni a perrendtartás kapcsán megfogalmazott „valótlanságokat és csúsztatásokat” egy tévéműsorban a minap az RMDSZ egyik képviselője. Akiben nem is tudatosult, hogy elszólása mekkora igazságot hordoz a jelenlegi hatalom és kiszolgálói vonatkozásában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2018. június 23., szombat

Orbán-gyűlölők és hiteltelenek

Ez az írás nem a kormányról és a PSD-ről szól. Dragneáról sem. Beszélnek, írnak róluk eleget a „független” elemzők.

Páva Adorján 2018. június 22., péntek

Jégtörő Cătălin

Megtört a jég. Csak idő kérdése volt, meddig lehet mesterségesen, mélységesen igazságtalan, álságos és csalárd módon fagypont alatt tartani a románok közvélekedését országuk felépítéséről, berendezkedéséről, a helyi erőforrások, javak felhasználásáról, elosztásáról, elszipolyoz&

Kiss Judit 2018. június 20., szerda

Mielőtt magába szippant az álvalóság

„Hátborzongatóan emberszerű sellőtestet sodort partra az óceán! Megrázó felvételek!”, „A pápa támogatja Trumpot!”, „Permetezd körbe a házad ezzel az egyszerű szerrel, és örökre eltűnnek a hangyák!”, „Meghalt Rowan Atkinson, Mr. Bean megformálója!”

Rostás Szabolcs 2018. június 19., kedd

Korrupció, vadászat, hosszútávfutás

A feje tetejére állította a román belpolitikát az alkotmánybíróság döntése, amely szerint Klaus Johannis államfő köteles eleget tenni az igazságügy-miniszter kezdeményezésének, és le kell váltania a korrupcióellenes főügyészt.

Bálint Eszter 2018. június 17., vasárnap

Már tudjuk, miért nem épülnek az autópályák

Talán sokak számára elcsépeltnek hat a romániai autópálya-építések témája, de a mindenkori kormányok valahogy mindig okot szolgáltatnak arra, hogy bíráló hangvételű publicisztikákban szerepeljenek csak a sztrádák.

Balogh Levente 2018. június 14., csütörtök

Az orosz vébé – vagy mindannyiunké?

Mire e sorokat kinyomtatják, és az olvasók elé kerülnek, a meglehetősen szokatlan, csütörtöki kezdés nyomán már mindenki tudni fogja, hogyan végződött az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitómeccse a házigazdák és Szaúd-Arábia között.

Páva Adorján 2018. június 13., szerda

Az anyanyelvhasználat kicsinyítő képzője

Előrelépéseket tartogat a kisebbségi anyanyelvhasználat terén az új közigazgatási törvénykönyv, amelynek tervezetét a héten fogadta el a szenátus, és a döntéshozó kamaraként eljáró képviselőház asztalára került.

Kiss Judit 2018. június 12., kedd

Alázó, megengedő tanügyi rendszerünk

Felháborító, hogy simán megtörténhet, ami a minap Kolozsváron: a halláskárosultak iskolájában a diákok éjszakai felügyeletével megbízott alkalmazott ököllel többször arcon ütötte, majd halálosan megfenyegette a bentlakó diáklányt.

Balogh Levente 2018. június 11., hétfő

Az idill vége

Már számon tartani is nehéz, hány nemzetközi konszenzust rúgott fel eddig Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerésétől az iráni atomalku felmondásán át legutóbbi, gazdasági jellegű húzásáig.

Rostás Szabolcs 2018. június 10., vasárnap

Román abszurd

Még szerencse, hogy Romániának van egy világklasszis teniszezője, aki hosszú ideje vezeti a világranglistát, és aki történetesen éppen az elmúlt hétvégén szerezte meg pályafutása első Grand Slam-trófeáját.

Vélemény
Pataky István: Orbán-gyűlölők és hiteltelenek

Ez az írás nem a kormányról és a PSD-ről szól. Dragneáról sem. Beszélnek, írnak ...

Páva Adorján: Jégtörő Cătălin

Megtört a jég. Csak idő kérdése volt, meddig lehet mesterségesen, mélységesen igazságtalan, álságos ...

Kiss Judit: Mielőtt magába szippant az álvalóság

„Hátborzongatóan emberszerű sellőtestet sodort partra az óceán! Megrázó felvételek!”, ...

Hallgassa online rádióinkat