HIRDETÉS

Balogh Levente

2018. szeptember 15., 17:01

Az abnormalitás normalitása

Sok hűhó semmiért – mondhatnánk annak nyomán, hogy úgy tűnik: kéthétnyi huzavona után megoldódhat a román nyelv alsó tagozatos diákoknak történő oktatása körüli káosz.

Legalábbis ha beigazolódik az, amit Kelemen Hunor RMDSZ-elnök mondott a Liviu Dragneával, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt elnökével folytatott négyszemközti megbeszélést követően. Amely szerint sikerült őt meggyőzni arról: tarthatatlan a Valentin Popa oktatási miniszter felháborító döntése nyomán előállt helyzet, így sürgősségi rendelettel törlik el azt a határozatot, miszerint az elemi osztályokban a tanítók helyett román szaktanároknak kell a román nyelv és irodalom tantárgyat oktatniuk – azzal a céllal, hogy a magyar gyerekek hatékonyabban tudják elsajátítani a román nyelvet.

Csakhogy a legkevésbé sem nevezhető semmiségnek mindaz, ami a magyar közösség – illetve a többi kisebbség – oktatása körül az elmúlt időszakban zajlott. Az események arra világítanak rá, mennyire esetleges minden, mennyire nem lehet előre kalkulálni, abban bízni, hogy legalább viszonylagos stabilitás állhat be az oktatásügyben – vagy bármilyen más téren. Hiába született hosszú évek egyeztetése után megegyezés arról, hogy a magyar iskolákban nem a román anyanyelvű diákok számára kidolgozott tanrend szerint oktatják a román nyelvet, ha egy sértett miniszter, aki a szívére vette, hogy feljelentették a tárcát a diszkriminációellenes tanácsnál, amiért az iskolákban képtelenek a magyar diákokat megtanítani románul, egyetlen tollvonással minden eddigi eredményt áthúzhat, és totális káoszt gerjeszthet.

Mondhatnánk persze, hogy minden jó, ha a vége jó, hiszen a jelek szerint a Kelemen–Dragnea-találkozó nyomán megoldódik a helyzet, de azért nincs feltétlenül okunk a felhőtlen örömre. Hiszen egyrészt még meg kell várni, hogy a kormány tényleg teljesítse a PSD-vezér ígéretét, és eltörölje az ostoba miniszteri rendeletet. Másrészt viszont ismét csak ráterelte a figyelmet a romániai abszurdra: arra, hogy az ilyen kulcsfontosságú kérdésekben nem a szakmai egyeztetések, a szakmai érvek számítanak, hanem a pártpolitikusok legfelsőbb szinten megkötött paktumai. Tudjuk persze, hogy a közéletben sok ügyet döntenek el politikai alkuk, de ebben az esetben ez nem igazán nevezhető normálisnak.

Arra már gondolni sem merünk, hogy egy ilyen botrányos (le)szereplés után az oktatási miniszter távozik a tisztségéből. Pedig tökéletes és egyértelmű tanúbizonyságot adott hozzá nem értéséről, amikor olyan megoldást javasolt egy problémára, amely tovább rontott a helyzeten. Mégis mennyire lehet tisztában a józan gondolkodás, a logika alapjaival egy olyan miniszter, aki szerint arra, ha egy magyar kisdiák nem tud románul, az az orvosság, hogy olyan tanárokat küldjünk a nyakára, akik viszont magyarul nem tudnak? Ezért kommunikációs zsákutca, illetve az ebből fakadó stresszhelyzet és kölcsönös frusztráció áll elő, és a diákok, valamint szüleik is kétségbeejtő, bizonytalan helyzetbe kerülnek. Ez már szinte hasonló kaliberű lépés, mint az ukrán kormány fasisztoid elképzelése arról, hogy a magyar diákok attól tanulnak meg tökéletesen ukránul, ha minden tárgyat ukránul tanítanak nekik...

Nem táplálunk olyan illúziókat, hogy Romániában egy oktatási – vagy akármilyen – miniszternek azért kelljen távoznia tisztségéből, mert olyan balfogást követett el, amely miatt rosszabb lett a nemzeti kisebbségeknek, pláne nem az úgynevezett centenárium évében. Legfeljebb ha ő – vagy bármelyik kollégája – megint elkövet valamilyen bornírtságot, újabb pártelnöki szintű egyeztetésen próbálják majd rendbe hozni. Ami vagy sikerül, vagy nem.

HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
2018. szeptember 14., péntek

Nem mindegy, hogy putem vagy putem – Korszerű román nyelven kommunikálni kell megtanítani a magyar gyerekeket

Vezethet-e a forgalomban kiskocsit az a sofőr, akinek C vagy D kategóriájú hajtásija van? A törvények, a rendőrség szerint nem. Csak próbálja meg, ha van mersze. És ezen a belügyminiszter sem változtathat csak úgy, hipp-hopp módra, meggondolatlanul.

2018. szeptember 12., szerda

A fától az erdőt – Borboly Csaba a románnyelv-oktatásról

Többen értetlenkednek a magyarság köréből is a román nyelv oktatása kapcsán. Van, aki vegyes vidéken vagy szórványban nem érti, mi a gond, hisz az ő gyermekei „jól tanulják a románt”,hiányzik a tömbben élők iránti empátia.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. szeptember 11., kedd

Mi lehet a tanügyminiszter hátsó szándéka?

A miniszter fejébe nem látunk bele, de könnyen megtörténhet, hogy tovább nyirbálják a tanítók munkakörét, és azt is kiderítik, hogy milyen más tantárgyakat nem taníthatunk.

-- Külsős szerző -- 2018. szeptember 11., kedd

Erdélyi olvasat: mit is mond a Sargentini-jelentés?

Élénk érdeklődés, mondhatni globális érdeklődés kíséri a Sargentini-jelentés néven elhíresült, Judith Sargentini EP-képviselő által készített dokumentum vitáját. A jelentésről kedden rendeznek plenáris vitát az Európai Parlamentben. 

 

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. szeptember 10., hétfő

Újabb romániai tanügyi abszurd

Tényleg nem akarják, hogy a kisebbségi gyerekek megtanuljanak románul? – merül fel gyakran a kérdés a román oktatási rendszer kapcsán.

Balogh Levente 2018. szeptember 07., péntek

Kit szolgálnak a titkosszolgák?

Gyakorlatilag az összes jelentős állami intézményre kiterjedt a kormányoldal és az államfő közötti konfliktus annak nyomán, hogy Klaus Johannis elnök úgy próbálta meg elkaszálni a költségvetés-kiigazítást, hogy felfüggesztette a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülését.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. szeptember 06., csütörtök

Disznóságok

Ha van olyan téma napjaink Romániájában, amelynek kapcsán illetékes és illetéktelen hetet-havat összehordott az elmúlt időszakban, az egyértelműen a sertéspestisjárványé. 

Kiss Judit 2018. szeptember 05., szerda

Egyre sűrűbb ködben a románoktatás

Tegye fel a kezét, akit meglep, hogy a magyar diákok számára kedvezőtlen változtatások teszik továbbra is bizonytalanná oktatásunk jövőképét.

Balogh Levente 2018. szeptember 04., kedd

Firea a Dragnea-klikk ellen

Igazából már várható volt, hogy az alapfokon letöltendő szabadságvesztésre ítélt szociáldemokrata pártelnök, Liviu Dragnea ellen előbb-utóbb mozgolódni kezdenek a PSD azon vezetői, akik elégedetlenek Dragnea irányvonalával és káderpolitikájával.

Molnár Judit 2018. szeptember 03., hétfő

Ajándék lónak a foga

Lassanként hagyományt teremtettem a magam számára a népi bölcsességek igénybevételéből, és nem is szándékozom elengedni ezt a kényelmes mankót. Különösen most nem, amikor épp kapóra jön az egyik régi aranymondás: ajándék lónak ne nézd a fogát!

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Mi lehet a tanügyminiszter hátsó szándéka?

A miniszter fejébe nem látunk bele, de könnyen megtörténhet, hogy tovább nyirbálják a tanítók ...

Bálint Eszter: Újabb romániai tanügyi abszurd

Tényleg nem akarják, hogy a kisebbségi gyerekek megtanuljanak románul? – merül fel gyakran a kérdés ...

Balogh Levente: Kit szolgálnak a titkosszolgák?

Gyakorlatilag az összes jelentős állami intézményre kiterjedt a kormányoldal és az államfő közötti ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS