Balogh Levente

2018. szeptember 15., 17:01

Az abnormalitás normalitása

Sok hűhó semmiért – mondhatnánk annak nyomán, hogy úgy tűnik: kéthétnyi huzavona után megoldódhat a román nyelv alsó tagozatos diákoknak történő oktatása körüli káosz.

Legalábbis ha beigazolódik az, amit Kelemen Hunor RMDSZ-elnök mondott a Liviu Dragneával, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt elnökével folytatott négyszemközti megbeszélést követően. Amely szerint sikerült őt meggyőzni arról: tarthatatlan a Valentin Popa oktatási miniszter felháborító döntése nyomán előállt helyzet, így sürgősségi rendelettel törlik el azt a határozatot, miszerint az elemi osztályokban a tanítók helyett román szaktanároknak kell a román nyelv és irodalom tantárgyat oktatniuk – azzal a céllal, hogy a magyar gyerekek hatékonyabban tudják elsajátítani a román nyelvet.

Csakhogy a legkevésbé sem nevezhető semmiségnek mindaz, ami a magyar közösség – illetve a többi kisebbség – oktatása körül az elmúlt időszakban zajlott. Az események arra világítanak rá, mennyire esetleges minden, mennyire nem lehet előre kalkulálni, abban bízni, hogy legalább viszonylagos stabilitás állhat be az oktatásügyben – vagy bármilyen más téren. Hiába született hosszú évek egyeztetése után megegyezés arról, hogy a magyar iskolákban nem a román anyanyelvű diákok számára kidolgozott tanrend szerint oktatják a román nyelvet, ha egy sértett miniszter, aki a szívére vette, hogy feljelentették a tárcát a diszkriminációellenes tanácsnál, amiért az iskolákban képtelenek a magyar diákokat megtanítani románul, egyetlen tollvonással minden eddigi eredményt áthúzhat, és totális káoszt gerjeszthet.

Mondhatnánk persze, hogy minden jó, ha a vége jó, hiszen a jelek szerint a Kelemen–Dragnea-találkozó nyomán megoldódik a helyzet, de azért nincs feltétlenül okunk a felhőtlen örömre. Hiszen egyrészt még meg kell várni, hogy a kormány tényleg teljesítse a PSD-vezér ígéretét, és eltörölje az ostoba miniszteri rendeletet. Másrészt viszont ismét csak ráterelte a figyelmet a romániai abszurdra: arra, hogy az ilyen kulcsfontosságú kérdésekben nem a szakmai egyeztetések, a szakmai érvek számítanak, hanem a pártpolitikusok legfelsőbb szinten megkötött paktumai. Tudjuk persze, hogy a közéletben sok ügyet döntenek el politikai alkuk, de ebben az esetben ez nem igazán nevezhető normálisnak.

Arra már gondolni sem merünk, hogy egy ilyen botrányos (le)szereplés után az oktatási miniszter távozik a tisztségéből. Pedig tökéletes és egyértelmű tanúbizonyságot adott hozzá nem értéséről, amikor olyan megoldást javasolt egy problémára, amely tovább rontott a helyzeten. Mégis mennyire lehet tisztában a józan gondolkodás, a logika alapjaival egy olyan miniszter, aki szerint arra, ha egy magyar kisdiák nem tud románul, az az orvosság, hogy olyan tanárokat küldjünk a nyakára, akik viszont magyarul nem tudnak? Ezért kommunikációs zsákutca, illetve az ebből fakadó stresszhelyzet és kölcsönös frusztráció áll elő, és a diákok, valamint szüleik is kétségbeejtő, bizonytalan helyzetbe kerülnek. Ez már szinte hasonló kaliberű lépés, mint az ukrán kormány fasisztoid elképzelése arról, hogy a magyar diákok attól tanulnak meg tökéletesen ukránul, ha minden tárgyat ukránul tanítanak nekik...

Nem táplálunk olyan illúziókat, hogy Romániában egy oktatási – vagy akármilyen – miniszternek azért kelljen távoznia tisztségéből, mert olyan balfogást követett el, amely miatt rosszabb lett a nemzeti kisebbségeknek, pláne nem az úgynevezett centenárium évében. Legfeljebb ha ő – vagy bármelyik kollégája – megint elkövet valamilyen bornírtságot, újabb pártelnöki szintű egyeztetésen próbálják majd rendbe hozni. Ami vagy sikerül, vagy nem.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Vélemény
Balogh Levente: Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás ...

Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Hallgassa online rádióinkat