Páva Adorján

2018. április 11., 23:02

Amikor a magyarellenesség visszarúg

Újabb szintet lépett a sportban tapasztalható magyarellenesség, most azonban úgy tűnik, ez már nemcsak a megalázott kisebbség számára elfogadhatalan.

A Bukaresti Juventus élvonalbeli labdarúgócsapatának szervezésében történt gyűlöletkeltés oly „hangosra” sikeredett a Sepsi OSK elleni mérkőzés előtt, hogy a felelősök minden bizonnyal nem ússzák meg szárazon.

Bár egyelőre minden érintett tagadja, hogy ő lenne az „értelmi szerzője” a hangszórókból bömbölő magyargyalázásnak a colentinai klub voluntari-i „albérleté­ben”, senki nem fog meglepődni, ha a szálak végül a Juventus tulajdonosához vezetnek. Ilie Ciuclea ugyanis az a tipikus román üzlet­ember-politikus-sportvezető, aki magánbirodalmának rohamos dagadása láttán bármit képes megengedni magának.

A médiában „szemétkirálynak” nevezett erős ember hulladékkezelő és -szállító vállalatával alapozta meg több millió eurós vagyonát, amelyet a parlamentben „kamatoztatott”: 2004 és 2008 között a PSD szenátora volt, majd Gabriel Opreának hűséget esküdve az UNPR egyik vezetője lett. A szabadkőművesek yorki rítusú templomos lovagjaként is tevékenykedő Ciuclea nem mindennapi életvitelén többször csámcsogott a bulvármédia, amely természetesen szívesen számol be arról, ha egy közszereplő például egy 500 ezer eurós Maybach luxusgépkocsit vásárol.

Ugyanakkor a bukaresti körökben is kirívó nacionalizmusáról híres vállalkozó nem egyszer készségesen elmagyarázta nemzettársainak, hogyan is kell csinálni: „A mi román házunkban más népek is élnek, de tisztelniük kell szokásainkat és családunkat. Ha a mi házunkba akarsz költözni, nem próbálhatod meg elvenni a feleségem, és nem akarhatsz szándékosan gúnyt űzni belőlem.”

Az idézet egy évekkel ezelőtti interjúból származik, amelyet a bukaresti média bányászott elő a hétfői incidens után – igen, a fővárosi román vezető sportportálok és híroldalak, amelyek szinte egybehangzóan elítélték a voluntari-i stadionban történteket, és oknyomozó beszámolókkal, szakértőkkel, véleményanyagokkal érzékeltették, micsoda súlyos incidensről van szó, illetve ki, kik állhatnak mögötte. Közben kiderült, hogy ezúttal a mérkőzés megfigyelője is tette a dolgát, és belefoglalta hivatalos jelentésébe a magyargyűlölő megnyilvánulást, a Román Labdarúgó-szövetség pedig azon nyomban közleményben ítélte el a történteket, jelezve, hogy a fegyelmi bizottság megteszi a szükséges lépéseket.

Természetesen rendkívül fontos, hogy a bűnvádi feljelentéseket is eredményező ügyben kiderüljön: a Juventus képviselőinek van-e igazuk, és valóban a voluntari-i hangosbemondó „magánakciója” volt a magyargyalázóra átírt hazafias dal lejátszása, vagy pedig bizony Ciucleától származik az a bizonyos adathordozó.

Ugyanakkor a felelősök megbüntetésén túl az erdélyi magyarság számára már most sikerélményt jelenthet az a példátlan román médiavisszhang, amely a magyargyalázást követte. Rendkívül fájó, hogy a sértegetés ekkora méreteket ölthet, viszont – minden rosszban van valami jó alapon – talán ez kellett ahhoz, hogy a gyűlöletszítás a többségi kommunikációban is beindítson valamiféle ösztönös ellenkezést, undort, kitaszítást. Ha ez valóban így van, akkor hosszú távon még nyerhetünk is a sajnálatos ügyből. És azt se feledjük, hogy rövid távon már megszületett az elégtétel: a Sepsi OSK 2-0-ra legyőzte a Juventust. Amihez ezúton is szívből gratulálunk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Vélemény
Balogh Levente: Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos ...

Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Hallgassa online rádióinkat