HIRDETÉS

Páva Adorján

2018. április 11., 23:02

Amikor a magyarellenesség visszarúg

Újabb szintet lépett a sportban tapasztalható magyarellenesség, most azonban úgy tűnik, ez már nemcsak a megalázott kisebbség számára elfogadhatalan.

A Bukaresti Juventus élvonalbeli labdarúgócsapatának szervezésében történt gyűlöletkeltés oly „hangosra” sikeredett a Sepsi OSK elleni mérkőzés előtt, hogy a felelősök minden bizonnyal nem ússzák meg szárazon.

Bár egyelőre minden érintett tagadja, hogy ő lenne az „értelmi szerzője” a hangszórókból bömbölő magyargyalázásnak a colentinai klub voluntari-i „albérleté­ben”, senki nem fog meglepődni, ha a szálak végül a Juventus tulajdonosához vezetnek. Ilie Ciuclea ugyanis az a tipikus román üzlet­ember-politikus-sportvezető, aki magánbirodalmának rohamos dagadása láttán bármit képes megengedni magának.

A médiában „szemétkirálynak” nevezett erős ember hulladékkezelő és -szállító vállalatával alapozta meg több millió eurós vagyonát, amelyet a parlamentben „kamatoztatott”: 2004 és 2008 között a PSD szenátora volt, majd Gabriel Opreának hűséget esküdve az UNPR egyik vezetője lett. A szabadkőművesek yorki rítusú templomos lovagjaként is tevékenykedő Ciuclea nem mindennapi életvitelén többször csámcsogott a bulvármédia, amely természetesen szívesen számol be arról, ha egy közszereplő például egy 500 ezer eurós Maybach luxusgépkocsit vásárol.

Ugyanakkor a bukaresti körökben is kirívó nacionalizmusáról híres vállalkozó nem egyszer készségesen elmagyarázta nemzettársainak, hogyan is kell csinálni: „A mi román házunkban más népek is élnek, de tisztelniük kell szokásainkat és családunkat. Ha a mi házunkba akarsz költözni, nem próbálhatod meg elvenni a feleségem, és nem akarhatsz szándékosan gúnyt űzni belőlem.”

Az idézet egy évekkel ezelőtti interjúból származik, amelyet a bukaresti média bányászott elő a hétfői incidens után – igen, a fővárosi román vezető sportportálok és híroldalak, amelyek szinte egybehangzóan elítélték a voluntari-i stadionban történteket, és oknyomozó beszámolókkal, szakértőkkel, véleményanyagokkal érzékeltették, micsoda súlyos incidensről van szó, illetve ki, kik állhatnak mögötte. Közben kiderült, hogy ezúttal a mérkőzés megfigyelője is tette a dolgát, és belefoglalta hivatalos jelentésébe a magyargyűlölő megnyilvánulást, a Román Labdarúgó-szövetség pedig azon nyomban közleményben ítélte el a történteket, jelezve, hogy a fegyelmi bizottság megteszi a szükséges lépéseket.

Természetesen rendkívül fontos, hogy a bűnvádi feljelentéseket is eredményező ügyben kiderüljön: a Juventus képviselőinek van-e igazuk, és valóban a voluntari-i hangosbemondó „magánakciója” volt a magyargyalázóra átírt hazafias dal lejátszása, vagy pedig bizony Ciucleától származik az a bizonyos adathordozó.

Ugyanakkor a felelősök megbüntetésén túl az erdélyi magyarság számára már most sikerélményt jelenthet az a példátlan román médiavisszhang, amely a magyargyalázást követte. Rendkívül fájó, hogy a sértegetés ekkora méreteket ölthet, viszont – minden rosszban van valami jó alapon – talán ez kellett ahhoz, hogy a gyűlöletszítás a többségi kommunikációban is beindítson valamiféle ösztönös ellenkezést, undort, kitaszítást. Ha ez valóban így van, akkor hosszú távon még nyerhetünk is a sajnálatos ügyből. És azt se feledjük, hogy rövid távon már megszületett az elégtétel: a Sepsi OSK 2-0-ra legyőzte a Juventust. Amihez ezúton is szívből gratulálunk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. április 10., kedd

Visszásságok, függőségek

Úgy tűnik, az Európai Bizottság által indított kezdeményezés jóvoltából belátható időn belül Románia számos településén is hozzáférhető lesz az ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein: könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken.

Balogh Levente 2018. április 10., kedd

Óriási legitimitás

A magyar választópolgárok elsöprő többsége úgy értékelte, az elmúlt nyolc év teljesítménye alapján az Orbán Viktor vezette kormánynak nem hogy távoznia kell a hatalomból, hanem minden eddiginél erősebb felhatalmazást adott arra, hogy folytassa.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. április 09., hétfő

Justitia feddhetetlensége

Meglehetősen szokatlan időpontban, ugyanakkor érdekes hasonlattal élve hívták fel a figyelmet a független és pártatlan igazságszolgáltatás fontosságára ezekben a napokban a román igazságszolgáltatás jeles képviselői.

Balogh Levente 2018. április 06., péntek

Második választók

Vasárnap már a második olyan országgyűlési választást rendezik Magyarországon, amelyet a külhoni magyarok nem csupán kibicként asszisztálnak végig, hanem magyar állampolgárként – amennyiben élni kívánnak szavazójogukkal – tevőlegesen is részt vehetnek.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. április 04., szerda

Utcafrontok Marosvásárhelyen és Brüsszelben

Hamarosan új fejezet nyílik a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák regényes, végeláthatatlan történetében: az önkormányzat bíróságon próbálja megvédeni a prefektus által megtámadott határozatait.

Rostás Szabolcs 2018. április 03., kedd

Brüsszelben pattog a labda

Bár a szervezők csak szerdán ismertetik a pontos és végleges adatokat, már kijelenthető, hogy sikerrel járt a Minority SafePack nemzeti kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés kedden éjfélkor lezárult aláírásgyűjtése.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. március 30., péntek

„Magyarbarát” román–moldovai egyesülés?

Mintha nem is abban az országban lennénk, amely következetesen ellenez minden határmódosítást Európában, és sem Koszovó függetlenné válását nem hajlandó elismerni, sem a katalán önállósodási törekvéseket.

Páva Adorján 2018. március 28., szerda

Álomvilágok találkozása a centenáriumi mesében

Nem lacafacázott Románia erős embere a Besszarábiával történt egyesülés 100. évfordulója alkalmából kedden megtartott parlamenti díszülésen.

Kiss Judit 2018. március 27., kedd

Mindannyiunk tükre, a színház

Nézők és színészek együtt ünneplik a színpadon megszülető mindenkori csodát a március 27-i világnap apropóján.

Balogh Levente 2018. március 26., hétfő

Az uszítás szabadsága

A szólásszabadság minden körülmények közötti tiszteletben tartása fontosabb, vagy az, hogy az egyesek által sértőnek, kirekesztőnek sőt uszítónak minősített tartalmak ne kaphassanak nyilvánosságot?

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: Visszásságok, függőségek

Úgy tűnik, az Európai Bizottság által indított kezdeményezés jóvoltából belátható ...

Balogh Levente: Óriási legitimitás

A magyar választópolgárok elsöprő többsége úgy értékelte, az elmúlt nyolc év ...

Rostás Szabolcs: Justitia feddhetetlensége

Meglehetősen szokatlan időpontban, ugyanakkor érdekes hasonlattal élve hívták fel a figyelmet a független és ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS