Balogh Levente

2019. február 08., 08:02

Amikor a magyarellenes hóhért akasztják

Kicsiny, de nem elhanyagolható sikert könyvelhetünk el az utóbbi több mint egy évtized egyik legeltökéltebb magyarellenes buzgómócsingjával szemben: a bíróság két perben is a magyar feliratok és nemzeti jelképek ellen fanatikus küzdelmet folytató „civil”, Dan Tanasă, illetve az általa létrehozott, Méltóságért Európában Polgári Egyesület nevű szervezet ellen döntött.

Amelynek működése nem is lehetne szögesebb ellentétben az elnevezésével, hiszen valójában a balkáni stílusú, náci-bolsevik vétetésű megalázásban és megfélemlítésben utazik.

A bírák két, székelyföldi elöljárók ellen magyar feliratok miatt indított perben is amiatt utasították el a szervezet keresetét, mert Tanasă nem tudta bizonyítani, hogy jogszerűen jár el az egyesület nevében. Már korábban kiderült ugyanis, hogy az évek óta nem tartja be az egyesületek működését szabályozó törvényt, mivel 2016 júniusa óta nincs törvényesen megválasztott elnöksége, ennek nyomán pedig meg is szüntethető, hiszen a hatályos jogszabály értelmében ez a sors vár azon egyesületekre, amelyeknek egy éve nincs elnöksége.

Erre Árus Zsolt gyergyószentmiklósi jogvédő már tavaly felhívta a figyelmet, sőt az egyesület felszámolását is kezdeményezte. Mindezen kicsiny sikerek jelzik: lehetséges és érdemes is fölvenni a küzdelmet a magyar közösség ellen tűzzel-vassal, de legfőképpen bizonyos román állami szervek burkolt támogatásával működő magyarellenes erőkkel szemben.

Dan Tanasă kapcsán ugyanis nehéz elhinni, hogy egyedül, egy huszadrangú kis egyesület élén lenne annyi kapacitása, hogy minden egyes magyarlakta település minden egyes középületét tüzetesen szemügyre vegye, megállapítandó, hogy látható-e rajta székely vagy magyar zászló, a város- vagy a községházán szerepel-e a Városháza vagy a Községháza felirat, illetve, hogy a magyar felirat egy magasságban látható a román felirattal, horribile dictu, fölötte áll, és ezen esetek mindegyikében megtegye a feljelentést.

Persze nem a fanatizmusában és a magyargyűlöletében kételkedünk – ezekről már több ízben is tanúbizonyságot tett. Most viszont, miután már évek óta büntetlenül garázdálkodhatott, esély van arra, hogy beigazolódjon az ősi magyar mondás, miszerint akasztják a hóhért: előfordulhat, hogy végre ellene hoznak elmarasztaló ítéletet a bíróságok.

Még ha most első körben nem is amiatt, amivel joggal vívta ki nemcsak a magyar közösség, hanem minden jobb érzésű kultúrember megvetését: az uszítás és azon igyekezet miatt, hogy az adófizető állampolgárok egy csoportja még véletlenül se érezze úgy, hogy nem kezelik másodrendű polgárként Romániában. Ahogyan Al Caponét sem az általa, vagy a bandája tagjai által elkövetett egyéb, bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekmények, hanem adócsalás miatt kapták végül el, úgy ő sem a legfőbb vétke miatt ütheti meg a bokáját, hanem egy egyszerű kis jogi mulasztás miatt.

De reménykedjünk abban, hogy ami késik, nem múlik: a Magyar Polgári Párt (MPP) most végre a gyűlöletkeltés és a magyarellenes uszítás miatt is feljelentést tett ellene, illetve a magyarok elleni gyűlöletkeltésben és a magyarellenes fake news-gyártásban szintúgy jeleskedő székelyföldi román szervezet ellen. Remélhetőleg nem ez az utolsó feljelentés, amit a nyakukba kapnak, mint ahogy az is, hogy ebben a perben is sokan jelzik aláírásukkal: magyar nemzetiségű román állampolgárként ők is sértett félnek érzik magukat. Persze amíg a jogerős ítélet meg nem születik (már ha megszületik), addig hivatalosan nem tekinthetők vétkesnek mindezek elkövetésében, de legalább amíg a bíróságokat járják, talán addig is kevesebb idejük lesz a gyűlöletkeltésre, a magyar–román viszony ordas hazugságok terjesztésével való további mérgezésére.

Abban a Romániában, ahol az olyan mértékadó és nagy tekintélyű, mindig jól informált és „függetlenobjektív” nemzetközi jogvédő szervezetek szerint, mint a Transparency International és Freedom House, az elmúlt évek igazságügyi huzavonái miatti kis visszaesés ellenére még mindig tombol a demokrácia, a jogállamiság és a szabadság – legalábbis nagyobb mértékben, mint a rossz tanulónak számító Magyarországon – , egy őshonos nemzeti közösségnek már ennek is örülnie kell.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. február 07., csütörtök

Kövesivel üzennek

Nagy tételben fogadnék arra, hogy Laura Codruța Kövesi kerül az európai ügyészség élére. Adott egy kemény kelet-európai nő, aki egy olyan országban vállalta a korrupcióellenes ügyészség vezetését, ahol a megvesztegetésekkel harcba szállni igazi lehetetlen küldetés.

Bálint Eszter 2019. február 06., szerda

„Nem szabhattunk feltételt a pápalátogatásnak” – Jakubinyi György gyulafehérvári érsek az apostoli körútról és előzményeiről

Ferenc pápa erdélyi látogatásáról várhatóan húsvét előtt tudunk meg konkrét részleteket – mondta el a Krónikának Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, aki szerint az előkészületek zajlanak, ám a szentatya biztonsága érdekében ezek az információk nem publikusak. 

Kiss Judit 2019. február 06., szerda

Biztató közelkép

Ha valaki madártávlatból szemléli Erdély épített örökségét, óhatatlanul eluralkodhat rajta a borúlátás, hiszen se szeri, se száma a romos állapotban leledző, több száz éves kastélyoknak, kúriáknak, patinás műemlék épületeknek.

Balogh Levente 2019. február 05., kedd

Dragnea, a SRI-szelídítő

Nagyon úgy tűnik, hogy Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke komolyan gondolja a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) elleni háborút. 

Rostás Szabolcs 2019. február 04., hétfő

Mélyrománok magyarfóbiája

Nehéz eldönteni, sírjon avagy nevessen az ember az Orbán Viktor miniszterelnök pápafogadással egybekötött csíksomlyói látogatását vizionáló, és emiatt keservesen óbégató mélyromán hisztériakeltés hallatán.

Ábrám Zoltán 2019. február 03., vasárnap

Példaként szolgálhat a magyar csoda – Vizi E. Szilveszter akadémikus székely őseiről, a MOGYE-ügyről, a szellemi tőke áldásairól

Teljesen érthetetlen és az európai kultúrától idegen magatartás, hogy még mindig nem valósult meg a magyar kar a marosvásárhelyi orvosi egyetemen – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas orvos, professzor.

Balogh Levente 2019. február 01., péntek

A diszkrimináció zászlóvivői

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Nagyváradon egy lány megpróbálta felgyújtani a főtéri Fekete Sas Palota passzázsában található RMDSZ-székház bejárata fölé kihelyezett magyar zászlót. A rendőrség azóta is csak annyit hajlandó közölni, hogy zajlik a nyomozás az ügyben.

Pataky István 2019. január 31., csütörtök

Magyar diákok a román bástyában

Úgy fog elillanni az erdélyi közéletből a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügye, mint koszos hófolt a téli felmelegedéskor. 

Páva Adorján 2019. január 30., szerda

Magyar esély a forradalmi hangulatban

Nem várt pofonba szaladt bele a marosvásárhelyi orvosi egyetem grandomán rektora: immár a román és angol tagozatos hallgatóknak is elegük lett a magyar vonal elsorvasztásán eddig eredményesen dolgozó Leonard Azamfirei ténykedéséből.

Rostás Szabolcs 2019. január 29., kedd

Mutasd a szövetségesed...

Ha valaki nem ismeri az RMDSZ politizálásának természetrajzát, és az aktuálpolitikai kurzusokkal sem tartja a lépést, erősen elcsodálkozik az alakulat politikusain úrrá lett szövetkezési, szövetségkötési lázon.

Vélemény
Pataky István: Kövesivel üzennek

Nagy tételben fogadnék arra, hogy Laura Codruța Kövesi kerül az európai ügyészség élére. ...

Kiss Judit: Biztató közelkép

Ha valaki madártávlatból szemléli Erdély épített örökségét, óhatatlanul ...

Balogh Levente: Dragnea, a SRI-szelídítő

Nagyon úgy tűnik, hogy Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke komolyan ...

Hallgassa online rádióinkat