HIRDETÉS

Kiss Judit

2018. június 12., 23:26

Alázó, megengedő tanügyi rendszerünk

Felháborító, hogy simán megtörténhet, ami a minap Kolozsváron: a halláskárosultak iskolájában a diákok éjszakai felügyeletével megbízott alkalmazott ököllel többször arcon ütötte, majd halálosan megfenyegette a bentlakó diáklányt.

Sajnos igaz, mi több, valószínűleg nem is egyedi eset, hogy fogyatékkal élő vagy ép gyereket bántalmaznak pedagógusok, nevelők a tanintézetekben.

A manapság szinte mindenkinek a kezéhez nőtt okostelefonnak hála olykor napvilágra kerül egy-egy videó a vérlázító esetekről, a botrányt felkapja és meglobogtatja a sajtó. A közvélemény háborog egy ideig, esetleg ügyészségi feljelentést is tesznek az illető ellen, megszólal az aktuális tanügyminiszter, jogvédők tiltakoznak, aztán visszazökken minden a régi kerékvágásba.

A hallássérültek tanitézetében történt kolozsvári ügyben ugyan hivatalból vizsgálatot indított az ombudsman, feljelentést tett a Sérült Gyerekek Jogaiért Küzdő Európai Központ is, azonban kíváncsian várjuk, mi lesz mindennek a folyománya. Hiszen az szokott történni, hogy miután lecsengenek a sajtóbotrányok, valószínűleg ugyanúgy folynak a hétköznapok egy-egy ilyen intézményben, mint azelőtt.

Példa erre az a 2015-ös ügy, amikor a kincses városbeli zeneiskolának a gyerekekre megengedhetetlen, megalázó hangnemben ordítozó tanítónőjét a botrány után nem rúgták ki a tanügyből (viszont lemondott az igazgató és az igazgatóhelyettes). És ezek az esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen tanügyi rendszerünk rendkívül engedékeny a tanárral szemben: óriási kihágásnak kell történnie, hogy elmozdítsanak valakit az állásából, pofozkodás, megalázó vagy nem megfelelő bánásmód esetén mindössze enyhe megrovásban részesítik. Egészen biztosak lehetünk abban, hogy emiatt számos alkoholista, pozíciójával visszaélő, a gyerekeket lelkileg vagy akár fizikailag is bántalmazó pedagógus tanít a romániai iskolákban.

A friss kolozsvári botrányra visszatérve: elképesztő, hogy egy, ráadásul az átlagos gyereknél jóval védtelenebb, kommunikációs eszközeiben korlátozottabb halláskárosult ki legyen szolgáltatva az őt felügyelő felnőtt kíméletlen durvaságának, megalázó, agresszív módszereinek. És az is, hogy milyen emberek felügyeletére bíznak gyerekeket oktatási intézményeinkben. Ideális esetben – de hol állunk mi ettől – rendszeresen ellenőrizni kellene a gyerekek felügyeletével megbízott pedagógusokat és segítő személyzetet, hogy pszichikai szempontból megállják-e a helyüket például a sérült gyerekek iskolájában, hogy valóban elkötelezettek-e – másként ugyanis ezt a munkát nem lehetne végezni.

Mindenki tudja, hogy a pedagógusoknak sokszor nem könnyű a helyzete, hogy a tanítás, nevelés minden korban és bárhol a nagyvilágon lelket és idegrendszert próbáló feladat, azonban az oktatási rendszernek  a gyerekek lelkét és idegrendszerét kellene megvédenie. Ideális esetben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. június 11., hétfő

Az idill vége

Már számon tartani is nehéz, hány nemzetközi konszenzust rúgott fel eddig Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerésétől az iráni atomalku felmondásán át legutóbbi, gazdasági jellegű húzásáig.

Rostás Szabolcs 2018. június 10., vasárnap

Román abszurd

Még szerencse, hogy Romániának van egy világklasszis teniszezője, aki hosszú ideje vezeti a világranglistát, és aki történetesen éppen az elmúlt hétvégén szerezte meg pályafutása első Grand Slam-trófeáját.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. június 09., szombat

Alkotmány, bíráskodás, politika

Kis túlzással azt mondhatnánk: Románia a tizenkilencmillió alkotmányjogász országává vált.

Rostás Szabolcs 2018. június 08., péntek

Trianon és valóság

Nem árt, ha már az elején tisztázzuk: a revízió, a határmódosítás témája nem tekinthető tabunak.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. június 06., szerda

Ördögi kör(forgás)

Bármennyire is elcsépeltnek, agyonhangsúlyozottnak tűnik, hogy milyen fontos a környezetvédelem, nem lehet eléggé hatékonyan felhívni rá a figyelmet.

Páva Adorján 2018. június 04., hétfő

A testet öltő feljelentő

Úgy látszik, Dan Tanasă is ember: bármennyire is képzett, sikeres magyarjelkép-vadász, ő is tud hibázni. Ugyanis a hivatásos feljelentő múlt héten olyan szívességet tett fogadott ellenségeinek, amelyet igazából csak megköszönni lehet neki.

HIRDETÉS
Bálint Eszter 2018. június 04., hétfő

A szomszéd fűje zöldebb, sztrádái mentén pláne

Talán még soha nem kísért magyarországi terveket akkora román médiafigyelem, mint amekkorát az a hír kapott, miszerint az Európai Unió kohéziós alapjából 265 millió eurót fordíthat Magyarország a Budapesttől a román határig tartó M4-es autópálya új szakaszának kiépítésére.

Páva Adorján 2018. május 31., csütörtök

Idegek autonómiaharca

Autonómiaügyben régóta idejétmúlt az a megállapítás, miszerint nem szabad fejjel a falnak rohanni. A fővesztés terhe ugyanis nem azok vállát nyomja, akik ma még hisznek az önrendelkezés megvalósításában, és tenni próbálnak érte.

Kiss Judit 2018. május 30., szerda

Szöcskék, madarak, pánikrohamok

Időről időre szárnyra kelnek pánikot keltő, szerte a nagyvilágból vagy éppen tájainkról induló hírsorozatok, amik arra engedhetnek következtetni, hogy olykor „támadásba lendül” a természet az ember ellen.

Balogh Levente 2018. május 28., hétfő

Helyzetbe kerülhet az RMDSZ

Jelentősen átalakulhat a román belpolitikai paletta, miután a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője is úgy döntött, hogy hátat fordít a pártnak, és átlép a PSD-t korábban irányító volt miniszterelnök, Victor Ponta Pro Románia nevű pártjába.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Az idill vége

Már számon tartani is nehéz, hány nemzetközi konszenzust rúgott fel eddig Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem ...

Rostás Szabolcs: Román abszurd

Még szerencse, hogy Romániának van egy világklasszis teniszezője, aki hosszú ideje vezeti a világranglistát, ...

Balogh Levente: Alkotmány, bíráskodás, politika

Kis túlzással azt mondhatnánk: Románia a tizenkilencmillió alkotmányjogász országává ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS