HIRDETÉS

Kiss Judit

2019. január 09., 09:17

Alap nélküli házunk tája

Úgy tűnik, hatalmas, már-már kifogyhatatlan a miniszteri bársonyszékben újfent ott trónoló tanügyminiszter asszony ötleteinek tárháza. Miután novemberben kinevezték a magyar tanítók románoktatásának ügyébe belebukott Valentin Popa helyére, Ecaterina Andronescu újabb és újabb javaslatokkal, tervekkel áll elő.

Ez a hölgy korábban már háromszor is volt tan­ügyminiszter, sokan úgy tartják, ő az egyik fő felelős azért, hogy kudarcot vallott az oktatás sokat emlegetett reformja. Amire ugye Romániában az jellemző immár évtizedek óta, hogy átlagosan évente legalább egyszer minisztert cserélnek, a frissen kinevezett tárcavezető természetesen merőben mást akar és irányoz elő, mint amit elődje elindított, így a valójában ki sem próbált, véghez sem vitt kezdeményezések hamvukba halnak, ezzel egy időben újabb meg újabb, reménytelennek tűnő módosításoknak néz elébe az amúgy is ingatag alapokon nyugvó oktatás.

Az elmúlt hetekben a régi motorosnak számító, de állandóan újításra kész Andronescu több ropogós ötlettel is előállt. Azt mondta például, hogy az egységes tankönyvek bevezetése nem volt jó döntés, így ismét meg kell bolygatni a tankönyvpiacot. Aztán meglobogtatta a tanulásban lemaradó diákok előrelendítésére vonatkozó briliáns ötletét is, miszerint az amúgy is óriási mennyiségű kötelező tananyaggal és tanórákkal terhelt gyerekeknek pluszórákat kellene tartani iskolaidő után. Tehát nem hogy könnyebbé válna az iskolatáska, ha a miniszterasszonyon múlna, még rátenne a súlyra egy-két lapáttal. És mivel kifogyhatatlanok a tárcavezető ideái, a minap azzal rukkolt elő, hogy jónak látná, ha bevezetnének egy országos szintű felmérést tizedik osztály végén, mert ez természetesen a diákok javára válna.

Vajon nem fordult meg az oktatási döntéshozatalban korántsem járatlan miniszter fejében, hogy az újabb kimeneti vizsga vagy egyéb variálások, kezdeményezések helyett a stabilitást kellene végre valahára megteremteni az oktatásban? Hogy ahelyett, hogy nyakló nélkül változtatunk, inkább azt kellene elérni, hogy a jelenleginél látványosan eredményesebbé, gyermekközpontúbbá, kézzelfoghatóan hatékonyabbá, következetesebbé és megbízhatóbbá váljon a hazai oktatás, amelynek ideális esetben a digitális világ térnyeréséhez is igazodnia kellene?

Hiszen ha az állandó változtatások mellett teszik le voksukat a gyakorta cserélődő miniszterek, akkor ez olyan, mintha előbb megépítenénk, tetővel, cseréppel, cifra ablakokkal és ajtókkal szerelnénk föl a házat, és csak azt követően kezdenénk alapot önteni az épületnek. Így pedig az történik, hogy bár bőséges az ötletek tárháza, továbbra is meglehetősen ingatag oktatásunk háza tája.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. január 08., kedd

A sértett fél, ha magyar

Egyértelmű és minden kétséget kizáró üzenete van annak, hogy a Bihar megyei rendőr-főkapitányság a történtek után több mint egy héttel sem tudja, akarja azonosítani a nagyváradi zászlóégetési kísérlet elkövetőjét.

Makkay József 2019. január 07., hétfő

Politikai váltógazdaság román módra

Az utóbbi hetekben több román ember is megkérdezte tőlem, hogy erdélyi magyarként miért szeretjük a PSD-t, az RMDSZ pedig miért „ezeket a bűnözőket” támogatja?

HIRDETÉS
Balogh Levente 2019. január 04., péntek

Románia az elnök

Csupa hangzatos és mindenki számára vállalható tétel olvasható a január elsején kezdődött román uniós elnökség célkitűzései között.

Balogh Levente 2018. december 28., péntek

Tájkép „háborús” év előtt

Nem is volt annyira súlyos, mint amire számítottunk – így összegezhető a 2018-as, úgynevezett centenáriumi év.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. december 27., csütörtök

Ami maradt a centenáriumból

Hogy a bőség zavara, avagy a történelmi léptékű momentumok hiánya okozza-e, de nehéz rangsort felállítani az idei évben a romániai társadalom, ezen belül pedig a magyar közösség szempontjából lényeges történések tekintetében.

Balogh Levente 2018. december 21., péntek

Maradnak az elfuserált Robin Hoodok

Idén is szomorúan kuporoghatnak a karácsonyfa mellett a román ellenzék politikusai, miután ezúttal sem hozott nekik karácsonyra kormányváltást a Jézuska.

HIRDETÉS
Pataky István 2018. december 20., csütörtök

Túlórázó magyar ellenzék

Napok óta tüntetnek Magyarországon. A túlórákat szabályozó „rabszolgatörvény” ellen demonstráló tömeg a vasárnapi, parlament előtti tüntetésen volt a legnagyobb, akkor talán elérte a tízezret a tiltakozók száma. Ennyit a lényegről. 

Páva Adorján 2018. december 19., szerda

Felnőni a „hülyegyerekekhez”

Egyre több vizsgaeredményből, felmérésből, statisztikából, százalékarányból olvasható ki, hogy a fiatalok jelentős része gyakorlatilag hülye.

2018. december 18., kedd

A szovjet tankerőszaktól az uniós bankerőszakig: Kozma Zsolt teológus a migrációról, Európa sorsáról, a nemzeti érzésekről

A balliberálisok pasztellképet festenek, amelyben a tárgyak, alakok körvonalai egymásba mosódnak, míg a konzervatívok Európája olyan mozaikokból álló kép, amelyben a tagok megőrzik színüket, alakjukat, s ezzel gazdagítják a nagy európai ikonképet.

Balogh Levente 2018. december 18., kedd

Kampánypótcselekvők

Még el sem kezdődött a 2019-es választási év, de máris bizton kijelenthetjük: az európai parlamenti és köztársaságielnök-választással is „súlyosbított” esztendő az érdemi gazdasági és szociális politika rovására menő masszív kampány jegyében telik majd.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: A sértett fél, ha magyar

Egyértelmű és minden kétséget kizáró üzenete van annak, hogy a Bihar megyei rendőr-főkapitányság ...

Makkay József: Politikai váltógazdaság román módra

Az utóbbi hetekben több román ember is megkérdezte tőlem, hogy erdélyi magyarként miért szeretjük ...

Balogh Levente: Románia az elnök

Csupa hangzatos és mindenki számára vállalható tétel olvasható a január elsején kezdődött ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS