Kiss Judit

2019. január 09., 09:17

Alap nélküli házunk tája

Úgy tűnik, hatalmas, már-már kifogyhatatlan a miniszteri bársonyszékben újfent ott trónoló tanügyminiszter asszony ötleteinek tárháza. Miután novemberben kinevezték a magyar tanítók románoktatásának ügyébe belebukott Valentin Popa helyére, Ecaterina Andronescu újabb és újabb javaslatokkal, tervekkel áll elő.

Ez a hölgy korábban már háromszor is volt tan­ügyminiszter, sokan úgy tartják, ő az egyik fő felelős azért, hogy kudarcot vallott az oktatás sokat emlegetett reformja. Amire ugye Romániában az jellemző immár évtizedek óta, hogy átlagosan évente legalább egyszer minisztert cserélnek, a frissen kinevezett tárcavezető természetesen merőben mást akar és irányoz elő, mint amit elődje elindított, így a valójában ki sem próbált, véghez sem vitt kezdeményezések hamvukba halnak, ezzel egy időben újabb meg újabb, reménytelennek tűnő módosításoknak néz elébe az amúgy is ingatag alapokon nyugvó oktatás.

Az elmúlt hetekben a régi motorosnak számító, de állandóan újításra kész Andronescu több ropogós ötlettel is előállt. Azt mondta például, hogy az egységes tankönyvek bevezetése nem volt jó döntés, így ismét meg kell bolygatni a tankönyvpiacot. Aztán meglobogtatta a tanulásban lemaradó diákok előrelendítésére vonatkozó briliáns ötletét is, miszerint az amúgy is óriási mennyiségű kötelező tananyaggal és tanórákkal terhelt gyerekeknek pluszórákat kellene tartani iskolaidő után. Tehát nem hogy könnyebbé válna az iskolatáska, ha a miniszterasszonyon múlna, még rátenne a súlyra egy-két lapáttal. És mivel kifogyhatatlanok a tárcavezető ideái, a minap azzal rukkolt elő, hogy jónak látná, ha bevezetnének egy országos szintű felmérést tizedik osztály végén, mert ez természetesen a diákok javára válna.

Vajon nem fordult meg az oktatási döntéshozatalban korántsem járatlan miniszter fejében, hogy az újabb kimeneti vizsga vagy egyéb variálások, kezdeményezések helyett a stabilitást kellene végre valahára megteremteni az oktatásban? Hogy ahelyett, hogy nyakló nélkül változtatunk, inkább azt kellene elérni, hogy a jelenleginél látványosan eredményesebbé, gyermekközpontúbbá, kézzelfoghatóan hatékonyabbá, következetesebbé és megbízhatóbbá váljon a hazai oktatás, amelynek ideális esetben a digitális világ térnyeréséhez is igazodnia kellene?

Hiszen ha az állandó változtatások mellett teszik le voksukat a gyakorta cserélődő miniszterek, akkor ez olyan, mintha előbb megépítenénk, tetővel, cseréppel, cifra ablakokkal és ajtókkal szerelnénk föl a házat, és csak azt követően kezdenénk alapot önteni az épületnek. Így pedig az történik, hogy bár bőséges az ötletek tárháza, továbbra is meglehetősen ingatag oktatásunk háza tája.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...