HIRDETÉS

Kiss Judit

2017. november 20., 23:45

Aki szegény…

Közép-Európában szegénynek számít, akinek gondot okoz a havi számlák kifizetése, bizonyos fogyasztási cikkek megvásárlása, vagy ismételten gondjai adódnak a munkahelykereséssel.

India nagyvárosaiban ezzel szemben esetleg azt sem tekintik nincstelennek, akinek összvagyona a kartonpapír, amin az utcán álomra hajtja a fejét és egy kistányérnyi rizs áráért egész nap hajtja a riksát. A jelenség szembetűnően relatív, ellentétekre épülő természete azonban persze nem nyújthat vigaszt az érintetteknek, ahogy annak tudata sem, hogy a szegénység világjelenség. József Attilával szólva: aki szegény, az a legszegényebb...

Régiónként és koronként változó a nincstelenség fogalma, amelyet természetesen befolyásol az adott társadalmi, gazdasági helyzet, és nem létezhet mindenkor, mindenhol érvényes meghatározás arra vonatkozóan, ki számít szegénynek. Folyamatosan vizsgálják a jelenséget a szociológusok, társadalomtudósok, életmódkutatók, több világnapot is szentelnek a szegénység elleni küzdelemnek, a hajléktalanok, rászorulók támogatásának, a keresztény világ pedig a karácsony előtti időszakban megkülönböztetett fontosságot tulajdonít a jótékonykodásnak. Legutóbb november 19-én hívták fel a figyelmet a rászorulók támogatására: a katolikus egyházban első ízben tartották meg a szegények világnapját Ferenc pápa tavalyi indítványozására.

Nyilvánvaló azonban, hogy a világszinten és a kisközösségekben is működő jótékonysági akciók elterjedése ellenére, számadatokon és statisztikákon innen és túl nem elégségesek a jószándékú kezdeményezések a szegénység számottevő csökkentésére. Egészen bizonyos, hogy a közember számára láthatatlan világpolitikai erők összjátéka is alakítja a mélyszegénységés a dúsgazdagság közti skálán a mozgásokat.

Ugyanakkor a realitás talaján maradva érdemes néhány szempontot felvillantani. Naivitás lenne maradéktalanul hinni abban, hogy minden egyes szegénységcsökkentő program önzetlen, hiszen számos kutatás kimutatta már, hogy a hátrányos helyzetű térségekben azért nem szüntetik meg a mélyszegénységet, mert a nincstelenek támogatása javít a középosztály foglalkoztatási helyzetén. Aztán: nem egy jótékonysági akcióról derült már ki, hogy valakik nyerészkedésre használták. Azt a madártávlat-perspektívát is sokan emlegetik, hogy a problémát össztársadalmi szinten kellene kezelni, elsősorban globálisan, és csak másodsorban lehet helyileg megszüntetni.

A társadalmi, gazdasági összetevőktől, a negatív szempontoktól függetlenül azonban jó hinni egy-két dologban. Egyrészt abban, hogy sokan akadnak, akik nemcsak világnapokon és karácsony előtt hajlandók jótékonykodni, másrészt hogy akár egy cipősdoboznyi ajándékkal vagy egy tányér meleg étellel is valóban segíthet az ember.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. november 19., vasárnap

A nem váratlan hideg zuhany

Hideg zuhanyként érte Romániát az Európai Bizottság igazságügyi or­szág­jelentése, amelyben egy rövid udvariassági kör után – miszerint akadnak előrelépések – kerek perec leszögezik: aggasztóak az igazságügyi rendszer függetlenségét érő „kihívások”.

Balogh Levente 2017. november 17., péntek

Zászlóterroristák és véleménybűnözők

Ha Kulcsár-Terza Józsefnek az volt a célja az egykori magyar országzászló Sepsiszentgyörgy központjában való felvonásával, hogy ismét felhívja a figyelmet arra: Romániában a hatóságok tűzzel-vassal akadályozzák, hogy az őshonos magyar közösség használhassa nemzeti jelképeit, akkor sikerrel járt.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. november 15., szerda

Iskolaalapító csendestársak felelőssége

A „fű alatti” politizálás taktikáját alkalmazta a kormány és az RMDSZ a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében.

Kiss Judit 2017. november 15., szerda

A megoldatlan házi feladat

Borítékolható, hogy nem fog egyhamar megváltozni a házi feladatok rendszere, nem lesz könnyebb belátható időn belül az iskolatáska, és nem lesz több szabadideje délutánonként a diákoknak attól, hogy az oktatási minisztérium országos konzultációt indított az otthoni leckékről.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. november 13., hétfő

Bukás

A román politika és az igazságszolgáltatás viszonyát talán mindennél jobban tükrözi a bukaresti főügyészség előtt éppen húsz évvel ezelőtt lezajlott, archív felvételeken máig fennmaradt jelenet.

Bálint Eszter 2017. november 12., vasárnap

Más pénzéből csinálnak forradalmat

Egyelőre nehéz lenne pontosan megmondani, hogy milyen következményekkel jár majd 2018-ban a kormány által a múlt héten egy sürgősségi kormányrendelet elfogadásával kirobbantott „fiskális forradalom”, de az elmúlt időszak történései azt súgják, nincs okunk hurráoptimizmusra.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. november 10., péntek

Vörös október, véres száz év

Ez a dicstelen évforduló is elérkezett: száz év telt el azóta, hogy a Lenin vezette bolsevik szekta a julián naptár szerinti akkori orosz időszámítás szerint október végén – valójában már november 7-én – fegyveres puccsal magához ragadta a hatalmat Szentpétervárott.

Páva Adorján 2017. november 08., szerda

Politikamisztika és jelenvalóság

Miközben a kisebbségellenes nyilvánulások felmérhetetlen károkat okoznak a magyar–román együttélést rendezni kívánó törekvéseknek, legalább annyira kiismerhetetlen a „hatótávolságuk” azoknak a felvilágosító sugaraknak, amelyek forrása a kölcsönös megértés és tisztelet.

Kiss Judit 2017. november 07., kedd

Hányast érdemel a tanügy(miniszter)?

Meredek kijelentést eresztett meg újfent Liviu Pop oktatási miniszter: a bársonyszéket laza mozdulattal képzeletbeli tanári katedra mögé tolta, pedagógusi szerepbe bújt, és „felülnézetből” hetes osztályzatúra taksálta az oktatási rendszert.

Molnár Judit 2017. november 07., kedd

Kölcsönvilág

Ha valaki rászánná magát Gounod operájának, a Faustnak a korszerűsítésére, Mefisztó híres áriája biztosan nem úgy kezdődne, hogy „Eladó az egész világ”, hanem hogy „Kölcsönvehető a világ”.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: A nem váratlan hideg zuhany

Hideg zuhanyként érte Romániát az Európai Bizottság igazságügyi or­szág­jelentése, ...

Balogh Levente: Zászlóterroristák és véleménybűnözők

Ha Kulcsár-Terza Józsefnek az volt a célja az egykori magyar országzászló Sepsiszentgyörgy központjában ...

Páva Adorján: Iskolaalapító csendestársak felelőssége

A „fű alatti” politizálás taktikáját alkalmazta a kormány és az RMDSZ a marosvásárhelyi ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS