HIRDETÉS

Bálint Eszter

2018. március 05., 09:47

Akar a kormány egyáltalán autópályákat?

Az autópályákat megígérik, nem megépítik, és ebben ő igen hozzáértő – jegyezte meg epésen egy hozzászóló.

A sztrádaépítéseket nyomon köveztő Pro Infrastruktúra Egyesület ugyanis pénteki Face­book-bejegyzésében arra irányította rá a figyelmet, hogy a közlekedési minisztérium azt a Narcis Neagát nevezte ki a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) élére, akinek a nevéhez a romániai autópálya-mizéria legtöbb fejezete köthető.

Korábban ugyanis az ő vezetése alatt dőltek dugába sztrádák már akkor, amikor még csak tervek formájában léteztek, ő volt az egyik hunyó abban, hogy amikor a román állam végre szerződést bontott a Bechtellel, s sikerült úgy megoldani a szakaszokra bontást, hogy a Gyalu–Magyarnádas-szakasz nem kapott összeköttetést a már megépült autópályához, mivel egy hídról „megfeledkeztek”, és az átadása után nem sokkal beomlott sztrádaszakasz kudarca is az ő nevéhez kötődik. Ilyen körülmények között talán nem is meglepő, hogy hivatali visszaélés miatt eljárást is indított ellene az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), annál meglepőbb, hogy az ügyet végül vádemelés nélkül lezárták. A DNA pénteki közlése szerint nem szerepelt ugyanis a Btk.-ban az a bűncselekmény, aminek gyanújával eljárás indult ellene – egy alkotmánybírósági döntés alapján pedig nem lehet felelősségre vonni.

Hogy pontosan miről is van szó, arra nem tér ki a DNA közleménye. Előfordulhat, hogy tényleg mondvacsinált okokra hivatkozott a feljelentés, ami alapján vizsgálódni kezdtek. Láttunk már ilyent. Hogy történt-e korrupció, és amiatt késnek-e még tovább azok az autópályák, amelyek megépítéséért Neaga felelős lett volna, nehéz kívülállóként megmondani.

A szociálliberális kormány döntését azonban, amellyel ismét vezető beosztásba ejtőernyőzte azt az embert, akin ennyi minden múlott, nehéz nem úgy értelmezni, mint hogy fittyet hánynak az autópályákra, és kamu minden ígéret, amit a témában tettek.

Ahogyan egy másik kommentelő frappánsan megfogalmazta: „és mi itt az ellentmondás? Mondta valaha a CNAIR, hogy komolyan gondolja az autópályák befejezését?”

Ez a szomorú igazság, amin már talán csak az segíthet, ha létezne valódi felelősségre vonás a polgárok számára jobb élet reményét keltő ígéretek be nem tartása miatt. Ilyenek elsősorban az infrastrukturális beruházások, legyen szó autópályákról, iskolákról vagy kórházakról. Amíg nincs felelősségre vonás, addig – mint láthatjuk – a felelősök nemhogy megússzák büntetlenül, hanem ismét döntéshozói tisztségbe kerülhetnek. És akkor csodálkozunk, hogy nem halad a munka.

Mint két hete az adóbegyűjtés hatékonyságának növelésére tett ígéret kapcsán is megjegyeztem, a sztrádaépítések terén is kezdjük azt hinni, hogy nincs is akarat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. március 02., péntek

Kijevi felelősség

Az erőszakos magyarellenes akciók terén általában csupán a magyar feliratok lemázolásában vagy megrongálában, esetleg neonáci hőbörgők utcai randalírozásában kimerülő, „jelentéktelen" megnyilvánulásokat megtapasztaló erdélyi magyar közösség tagjaként döbbenetes azzal szembesülni, mivel kell szembenézniük a k&

Kőrössy Andrea 2018. február 28., szerda

Hátrahagyott prioritások

Érdekes, de főleg sajnálatos módon sem a bukaresti kormány, sem a parlament nem sieti el az egészségügy megreformálását célzó intézkedések bevezetését. Holott például az igazságügyi vagy éppen az adóügyi újítások vonatkozásában a végrehajtó és a törvényhozói hatalom egyará

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. február 28., szerda

Távol a téli természet(es)től

Riogatják az embereket Romániában, Magyarországon és több európai országban is a hírek, amiért február végén, uram bocsá', erősen télies az időjárás.

Balogh Levente 2018. február 27., kedd

Elmarasztaló jelentés, elmaradó számonkérés

Bizonyos mértékig indokolt az erdélyi magyar politikai és civil szervezetek jubilálása annak nyomán, hogy az Európa Tanács a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottságának Romániáról szóló jelentésében szinte maradéktalanul, tételesen felsorolják a magyar közöss&

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. február 26., hétfő

DNA: végképp eltörölni?

Elvitathatatlan erénye a bukaresti kormánykoalíciónak, hogy kiszámítható. A zűrzavart és hanyatlást eredményező gazdasági-pénzügyi hazárdjátékával és az igazságszolgáltatás térdre kényszerítését célzó kísérleteivel egyaránt.

Balogh Levente 2018. február 23., péntek

Az uszítás gyümölcsei

Dörzsölheti a markát Gyurcsány Ferenc és magát demokratikusnak nevező pártjának illetékesei.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2018. február 21., szerda

Ünneprontók március 15-éje

Pozitív példaként számoltunk be arról decemberben, hogy Koronkán román tanácsosok is felkarolták a kezdeményezést, miszerint közpénzből támogassák a március 15-ei helyi ünnepségek megszervezését. A tervezet azonban elbukott – írd és mondd: az RMDSZ ellenkezése miatt.

Kiss Judit 2018. február 20., kedd

Észszerűségből elégtelen

Lecseng szerdán az érettségi vizsga előrehozott, szóbeli része, amit sokan joggal tekintenek hiábavaló megmérettetésnek, súlytalan próbatételnek.

Rostás Szabolcs 2018. február 19., hétfő

Mindennapi intoleranciánk

Bőven akad tennivalója ebben az időszakban (is) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak, márpedig a szakhatóság „elfoglaltságának” mértéke egyenesen arányos a romániai társadalomban tetten érhető hátrányos megkülönböztetés gyakoriságával.

Bálint Eszter 2018. február 19., hétfő

Mi hasznunk a gazdasági növekedésből?

Rövid távon áthidalhatatlannak tűnő szakadék tátong a lakosság valós érzete és a makrogazdasági adatok alakulása között.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Kijevi felelősség

Az erőszakos magyarellenes akciók terén általában csupán a magyar feliratok lemázolásában vagy ...

Kőrössy Andrea: Hátrahagyott prioritások

Érdekes, de főleg sajnálatos módon sem a bukaresti kormány, sem a parlament nem sieti el az egészségügy ...

Kiss Judit: Távol a téli természet(es)től

Riogatják az embereket Romániában, Magyarországon és több európai országban is a hírek, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS