Bálint Eszter

2018. március 05., 09:47

Akar a kormány egyáltalán autópályákat?

Az autópályákat megígérik, nem megépítik, és ebben ő igen hozzáértő – jegyezte meg epésen egy hozzászóló.

A sztrádaépítéseket nyomon köveztő Pro Infrastruktúra Egyesület ugyanis pénteki Face­book-bejegyzésében arra irányította rá a figyelmet, hogy a közlekedési minisztérium azt a Narcis Neagát nevezte ki a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) élére, akinek a nevéhez a romániai autópálya-mizéria legtöbb fejezete köthető.

Korábban ugyanis az ő vezetése alatt dőltek dugába sztrádák már akkor, amikor még csak tervek formájában léteztek, ő volt az egyik hunyó abban, hogy amikor a román állam végre szerződést bontott a Bechtellel, s sikerült úgy megoldani a szakaszokra bontást, hogy a Gyalu–Magyarnádas-szakasz nem kapott összeköttetést a már megépült autópályához, mivel egy hídról „megfeledkeztek”, és az átadása után nem sokkal beomlott sztrádaszakasz kudarca is az ő nevéhez kötődik. Ilyen körülmények között talán nem is meglepő, hogy hivatali visszaélés miatt eljárást is indított ellene az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), annál meglepőbb, hogy az ügyet végül vádemelés nélkül lezárták. A DNA pénteki közlése szerint nem szerepelt ugyanis a Btk.-ban az a bűncselekmény, aminek gyanújával eljárás indult ellene – egy alkotmánybírósági döntés alapján pedig nem lehet felelősségre vonni.

Hogy pontosan miről is van szó, arra nem tér ki a DNA közleménye. Előfordulhat, hogy tényleg mondvacsinált okokra hivatkozott a feljelentés, ami alapján vizsgálódni kezdtek. Láttunk már ilyent. Hogy történt-e korrupció, és amiatt késnek-e még tovább azok az autópályák, amelyek megépítéséért Neaga felelős lett volna, nehéz kívülállóként megmondani.

A szociálliberális kormány döntését azonban, amellyel ismét vezető beosztásba ejtőernyőzte azt az embert, akin ennyi minden múlott, nehéz nem úgy értelmezni, mint hogy fittyet hánynak az autópályákra, és kamu minden ígéret, amit a témában tettek.

Ahogyan egy másik kommentelő frappánsan megfogalmazta: „és mi itt az ellentmondás? Mondta valaha a CNAIR, hogy komolyan gondolja az autópályák befejezését?”

Ez a szomorú igazság, amin már talán csak az segíthet, ha létezne valódi felelősségre vonás a polgárok számára jobb élet reményét keltő ígéretek be nem tartása miatt. Ilyenek elsősorban az infrastrukturális beruházások, legyen szó autópályákról, iskolákról vagy kórházakról. Amíg nincs felelősségre vonás, addig – mint láthatjuk – a felelősök nemhogy megússzák büntetlenül, hanem ismét döntéshozói tisztségbe kerülhetnek. És akkor csodálkozunk, hogy nem halad a munka.

Mint két hete az adóbegyűjtés hatékonyságának növelésére tett ígéret kapcsán is megjegyeztem, a sztrádaépítések terén is kezdjük azt hinni, hogy nincs is akarat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat