Molnár Judit

2018. szeptember 03., 17:59

Ajándék lónak a foga

Lassanként hagyományt teremtettem a magam számára a népi bölcsességek igénybevételéből, és nem is szándékozom elengedni ezt a kényelmes mankót. Különösen most nem, amikor egy aránylag friss hír értelmezéséhez épp kapóra jön az egyik régi aranymondás: ajándék lónak ne nézd a fogát!

Történt ugyanis, hogy a választási kampányokból már unásig ismert kilónyi liszt, liter olaj, pártlogóval cifrázott műanyag veder, reklám sapka négyévenkénti dömpingjén a főváros főpolgármester asszonya csavarintott egyet. Gondolta, sosem lehet elég korán kezdeni az önfényezést: meghirdette, hogy ezer nyugdíjasnak tesz lehetővé egy nagyon kényelmes, kellemes, élményekkel teli görögországi nyaralást, a megtakarított pénzekből állva az oda-vissza autóbusz utat, a háromcsillagos szállodai helyet és a napi három étkezést.

Ha nem csalódom – mert azért nem érdekelt annyira ez az elő-kampányakció, hogy csak ezt vadásszam –, egy-két nap alatt elkelt az ezer hely, és el is mentek nagy boldogan nyaralni. Az ott eltöltött egy hét alatt nem érkeztek róluk hírek, az ingyenes vakáció viszont lejárt, a nyaralók hazajöttek és a közösségi oldalak megteltek a szidalmak özönével, az enyhébbektől a nagyon durva szitkokig.

Röviden: mintha csak az átkosbeli jereváni rádiós viccek mintáját követték volna, semmi nem úgy történt, ahogy azt beígérték, nem ott, nem olyan kényelmi fokon, nem a legmegfelelőbb utazási körülmények közt zajlott le az egész, ahogy a propaganda rejtelmeibe még tévés újságíró korából jól beletanult városanya rózsaszínnel kiszínezte, a potyaüdülésnek örülő nyugdíjas sereg pedig elképzelte volna.

A buzgó kézcsókokat kitörölték az emlékezetükből, helyettük a csalóra és hazugra illő bókok özönét szórták felé. Egyetlen bejegyzést sem olvastam, melynek lényege a ajándék ló fogazatának állapotára vonatkozott volna. Lehet, nem is ismernek hasonló szólást, de az alapbaj nem is a folklór hiányos tudásából, hanem az évszázados alárendeltségben történt szocializálódásból fakad. Aki a maga ura, az megtanul gazdálkodni a forrásaival, aki viszont mindig függött valaki mástól, annak talán a génjeibe is beívódott, hogy ha bármit ingyen elébe dobnak, arra azonnal ugrania kell, addig, amíg más el nem happolja előle.

Ezért lehet az ilyeneket ingyenes utakkal, vedrekkel, sapkákkal, liszttel, olajjal, cukorral bármire rávenni, s ha még egy-egy adag kolbász feltétes babfőzelék és egy sör is jár hozzá, az, aki adja, biztos lehet a győzelmében. Természetesen, ha nem mérgezi meg a babot vagy nem lyukas a veder.

A „nagylelkű” városanya erről feledkezett el: állítólag nemcsak az utasokat csapta be, de túlfizette az utaztató céget is, mert jól jön majd ennek a szívességnek az ellenszolgáltatása!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. augusztus 31., péntek

Mit képvisel Giuliani?

Messziről jött embernek azt mondanak, amit akarnak – akár ezzel a kiforgatott szólással is elintézhetnénk a Rudolf Giuliani által írt levelet, amelyben az a bukaresti kormányoldal szája íze szerint bírálja a román korrupcióellenes ügyészséget.

Páva Adorján 2018. augusztus 30., csütörtök

Bölöni felépíthető marosvásárhelyi bajnokcsapata

Bölöni László irigylésre méltó labdarúgó- és edzőkarrierje során több száz ellenféllel került szembe, több ezer rivális játékos ellen készült, feltérképezve, alaposan kielemezve erősségüket és gyenge pontjaikat.

Kiss Judit 2018. augusztus 29., szerda

Vadak, károk, veszteglések

Szinte mindennapossá váltak a Székelyföldön és Románia más régióiban is a gazdaságban, haszonállatokban tett vadkárok, a károsultak pedig legtöbb esetben hiába várják a mindenható Bukaresttől a kárpótlást vagy a vadállatok miatt fennálló veszélyek elhárítását.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 29., szerda

Baljós román megosztottság

A  globális, valamint a térségben  jelentkező kihívások közepette Románia nem engedheti meg magának a megosztottságot sem a társadalom, sem az állam intézményei, sem az ország külföldi „kisugárzása” tekintetében – jelentette ki Teodor Meleșcanu.

Makkay József 2018. augusztus 27., hétfő

Elaltatott romániai mezőgazdaság

A rendszerváltás utáni mezőgazdaság egyik legsúlyosabb gondjának tartják a szakemberek az afrikai sertéspestis terjedését. Az eddig megsemmisített mintegy 80 ezer sertés sorsán további 250-280 ezer állat osztozhat a legnagyobb dél-romániai sertéshizlaldákban.

Balogh Levente 2018. augusztus 24., péntek

„Vendégmunkások” Romániában

Az utóbbi időben számos magyarországi médium foglalkozott a kelet-magyarországi megyék határ menti településeinek lakóival, akik a határ túloldalán, Romániában találtak munkát.

Bálint Eszter 2018. augusztus 23., csütörtök

Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Óriási lendületet adott a belföldi turizmusnak az a tény, hogy idén több mint egymillió közalkalmazott részesült 1450 lej értékű üdülési csekkben, amelyet csak Romániában lehet elkölteni, az összeg külföldi utazásra nem fordítható.

Kiss Judit 2018. augusztus 22., szerda

Tovább él(tet)ő történeteink

Városnapozunk, ünnepelünk, tisztelgünk, emlékezünk, fejet hajtunk, felmutatjuk értékeinket, szórakozunk – mindez az erdélyi városokban immár több éve útjára indított tavaszi-nyári magyar programsorozatok velejárója.

Páva Adorján 2018. augusztus 22., szerda

A gyűlöletszítók segélyhívó száma

Marius Pașcan parlamenti képviselő figyelmébe ajánljuk a 112-es egységes segélyhívó szám használatát szabályozó hivatalos útmutatót.

Makkay József 2018. augusztus 20., hétfő

Damoklész kardja Marosvásárhely felett

Megszokott történetté vált, hogy ha a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium sorsáról pozitív döntés születik, jön utána a hidegzuhany.

Vélemény
Balogh Levente: Mit képvisel Giuliani?

Messziről jött embernek azt mondanak, amit akarnak – akár ezzel a kiforgatott szólással is elintézhetnénk ...

Páva Adorján: Bölöni felépíthető marosvásárhelyi bajnokcsapata

Bölöni László irigylésre méltó labdarúgó- és edzőkarrierje során több ...

Kiss Judit: Vadak, károk, veszteglések

Szinte mindennapossá váltak a Székelyföldön és Románia más régióiban is a gazdaságban, ...

Hallgassa online rádióinkat