HIRDETÉS

Páva Adorján

2018. június 04., 23:13

A testet öltő feljelentő

Úgy látszik, Dan Tanasă is ember: bármennyire is képzett, sikeres magyarjelkép-vadász, ő is tud hibázni. Ugyanis a hivatásos feljelentő múlt héten olyan szívességet tett fogadott ellenségeinek, amelyet igazából csak megköszönni lehet neki.

A korábban nagyrészt csak a blogján, Facebook-oldalain, illetve a bukaresti hírtévékben és nagyromán rendezvényeken uszító „újságíró” – aki az általa alapított Méltóságért Európában Polgári Egyesület révén árasztja el hivatalos panaszaival, feljelentéseivel a hatóságokat –  immár olyan erősnek érzi magát, hogy húsvér emberként sem restell kivonulni a „harcmezőre”. A bálványosfürdői „megtestesülés” fordulópontot jelenthet Dan Tanasă közérzetromboló, provokáló, megfélemlítő, gyűlöletkeltő munkásságában – az pedig jó hír, hogy erőfitogtatása igencsak balul sült el számára.

Hiszen ép ésszel felfoghatatlan, milyen hasznot remél valaki abból, hogy ráuszítja a rendőrséget az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának szakbizottságára, amelynek tagjai a háromszéki településen üléseztek. Tanasă minden bizonnyal a székely szervezőket akarta kényelmetlen helyzetbe hozni, azt állítván, hogy ellopták az „igazságra rávilágító” szórólapjait és kiadványait az ülésterem előcsarnokából. Csakhogy az általa keltett botrány természetesen kizárólag őt minősítette, ráadásul tökéletesen alátámasztotta mindazt, amelyről a 47 országból érkezett meghívottakat tájékoztatták a vendéglátók: valójában milyen is az a kisebbségek romániai Kánaánja.

Miközben a román hivatalosságok a meghívások ellenére – ahogyan az várható volt – messze elkerülték a bálványosfürdői rendezvényt, Tanasă, illetve Cătălin Ivan európai parlamenti képviselő úgy érezte, kötelességük ellensúlyozni a magyarok „irredenta propagandáját”. Nem tudhatjuk, hogy lefekvéskor azzal a gondolattal hunyták-e le szemüket, hogy ez sikerült vagy sem. Az viszont kijelenthető, hogy Tanasă már nem az a megfontolt, hidegvérű „mesterlövész”, aki több száz kilométerről is képes odacsapni egy-egy magyar közösségnek. Most valamiért úgy érezte, személyesen kell odarondítania, és bizony ezzel sikerült nemzetközi színtéren is alaposan lejáratnia magát – de ami ennél jóval fontosabb, azt a szépíthetetlenül mocskos ügyet is, amelyet képvisel.

Megtörténhet, hogy Tanasă éppen azért cselekedett most vakmerően, saját szakállra, mert haragszik az „ügykezelőkre”, akik mondjuk a korábbinál kevesebb elismerésben részesítik. Lehet, hogy egyszer Tanasának is elege lesz, vagy éppenséggel szellemi vezérei elégelik meg mindazt, amit tesz. Nem tudjuk, hogy ez valaha bekövetkezhet-e, de azt igen, hogy ez legalább annyira fontos fegyvertény lenne, mint az Európa Tanács bármelyik szakbizottsága akármelyik jelentésének majdani elkészülte.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2018. június 04., hétfő

A szomszéd fűje zöldebb, sztrádái mentén pláne

Talán még soha nem kísért magyarországi terveket akkora román médiafigyelem, mint amekkorát az a hír kapott, miszerint az Európai Unió kohéziós alapjából 265 millió eurót fordíthat Magyarország a Budapesttől a román határig tartó M4-es autópálya új szakaszának kiépítésére.

Páva Adorján 2018. május 31., csütörtök

Idegek autonómiaharca

Autonómiaügyben régóta idejétmúlt az a megállapítás, miszerint nem szabad fejjel a falnak rohanni. A fővesztés terhe ugyanis nem azok vállát nyomja, akik ma még hisznek az önrendelkezés megvalósításában, és tenni próbálnak érte.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2018. május 30., szerda

Szöcskék, madarak, pánikrohamok

Időről időre szárnyra kelnek pánikot keltő, szerte a nagyvilágból vagy éppen tájainkról induló hírsorozatok, amik arra engedhetnek következtetni, hogy olykor „támadásba lendül” a természet az ember ellen.

Balogh Levente 2018. május 28., hétfő

Helyzetbe kerülhet az RMDSZ

Jelentősen átalakulhat a román belpolitikai paletta, miután a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője is úgy döntött, hogy hátat fordít a pártnak, és átlép a PSD-t korábban irányító volt miniszterelnök, Victor Ponta Pro Románia nevű pártjába.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. május 27., vasárnap

Védelem a virtuális világtól

Az elmúlt időszakban azok is megismerkedtek a GDPR betűszó mibenlétével és jelentésével, akik általában nemigen mutatnak érdeklődést az Európai Unióban hatályos szabályok és rendeletek iránt.

Páva Adorján 2018. május 27., vasárnap

Hétköznapi korrupciókiáltások

Miközben a Romániában élők elsöprő többsége súlyos problémának tartja a korrupciót, legalább egyharmaduk élt a lefizetés, a csúszó- vagy hálapénzadás lehetőségével a megkérdezésük előtt eltelt egy évben.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. május 25., péntek

Kirabol a kormány?

Jelen állás szerint ott tartunk, hogy a címben feltett kérdésre könnyen előfordulhat, hogy „igen, valamilyen formában mindenképpen” lesz a válasz.

Kiss Judit 2018. május 23., szerda

Halálos lájkvadászat

Döbbenetes, hátborzongató piros felkiáltójelnek tekinthető, hogy a közösségi oldalon való intenzív jelenlét és lájkvadászat miatt veszítette életét kilenc ember egy mikrobuszban, amelynek sofőrje élőben közvetítette vezetés közben az országúton való száguldást.

Rostás Szabolcs 2018. május 21., hétfő

Kódolt politikai válságok

Súlyosan tévedett, aki arra számított, hogy a centenáriumi évre, valamint a közelgő román uniós elnökségre tekintettel a bukaresti politikai osztály képviselői elássák a csatabárdot, és egy időre jegelik a nézeteltéréseiket.

Balogh Levente 2018. május 18., péntek

A magyarok mint potenciális terroristák

Még jóformán meg sem emésztettük, hogy az RMDSZ törvénytervezetet készül benyújtani annak érdekében, hogy a magyar közösséget ne lehessen nemzetbiztonsági kockázatnak tekinteni Romániában, máris itt az újabb, hasonló problémát felvető ügy.

HIRDETÉS
Vélemény
Bálint Eszter: A szomszéd fűje zöldebb, sztrádái mentén pláne

Talán még soha nem kísért magyarországi terveket akkora román médiafigyelem, mint amekkorát ...

Páva Adorján: Idegek autonómiaharca

Autonómiaügyben régóta idejétmúlt az a megállapítás, miszerint nem szabad fejjel a falnak ...

Kiss Judit: Szöcskék, madarak, pánikrohamok

Időről időre szárnyra kelnek pánikot keltő, szerte a nagyvilágból vagy éppen tájainkról induló ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS