Páva Adorján

2018. június 04., 23:13

A testet öltő feljelentő

Úgy látszik, Dan Tanasă is ember: bármennyire is képzett, sikeres magyarjelkép-vadász, ő is tud hibázni. Ugyanis a hivatásos feljelentő múlt héten olyan szívességet tett fogadott ellenségeinek, amelyet igazából csak megköszönni lehet neki.

A korábban nagyrészt csak a blogján, Facebook-oldalain, illetve a bukaresti hírtévékben és nagyromán rendezvényeken uszító „újságíró” – aki az általa alapított Méltóságért Európában Polgári Egyesület révén árasztja el hivatalos panaszaival, feljelentéseivel a hatóságokat –  immár olyan erősnek érzi magát, hogy húsvér emberként sem restell kivonulni a „harcmezőre”. A bálványosfürdői „megtestesülés” fordulópontot jelenthet Dan Tanasă közérzetromboló, provokáló, megfélemlítő, gyűlöletkeltő munkásságában – az pedig jó hír, hogy erőfitogtatása igencsak balul sült el számára.

Hiszen ép ésszel felfoghatatlan, milyen hasznot remél valaki abból, hogy ráuszítja a rendőrséget az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának szakbizottságára, amelynek tagjai a háromszéki településen üléseztek. Tanasă minden bizonnyal a székely szervezőket akarta kényelmetlen helyzetbe hozni, azt állítván, hogy ellopták az „igazságra rávilágító” szórólapjait és kiadványait az ülésterem előcsarnokából. Csakhogy az általa keltett botrány természetesen kizárólag őt minősítette, ráadásul tökéletesen alátámasztotta mindazt, amelyről a 47 országból érkezett meghívottakat tájékoztatták a vendéglátók: valójában milyen is az a kisebbségek romániai Kánaánja.

Miközben a román hivatalosságok a meghívások ellenére – ahogyan az várható volt – messze elkerülték a bálványosfürdői rendezvényt, Tanasă, illetve Cătălin Ivan európai parlamenti képviselő úgy érezte, kötelességük ellensúlyozni a magyarok „irredenta propagandáját”. Nem tudhatjuk, hogy lefekvéskor azzal a gondolattal hunyták-e le szemüket, hogy ez sikerült vagy sem. Az viszont kijelenthető, hogy Tanasă már nem az a megfontolt, hidegvérű „mesterlövész”, aki több száz kilométerről is képes odacsapni egy-egy magyar közösségnek. Most valamiért úgy érezte, személyesen kell odarondítania, és bizony ezzel sikerült nemzetközi színtéren is alaposan lejáratnia magát – de ami ennél jóval fontosabb, azt a szépíthetetlenül mocskos ügyet is, amelyet képvisel.

Megtörténhet, hogy Tanasă éppen azért cselekedett most vakmerően, saját szakállra, mert haragszik az „ügykezelőkre”, akik mondjuk a korábbinál kevesebb elismerésben részesítik. Lehet, hogy egyszer Tanasának is elege lesz, vagy éppenséggel szellemi vezérei elégelik meg mindazt, amit tesz. Nem tudjuk, hogy ez valaha bekövetkezhet-e, de azt igen, hogy ez legalább annyira fontos fegyvertény lenne, mint az Európa Tanács bármelyik szakbizottsága akármelyik jelentésének majdani elkészülte.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat