Pataky István

2019. március 25., 09:05

A románokon múlhat az RMDSZ sikere

Kampányüzembe kapcsolt a román politikum, pedig két hónap van még az európai parlamenti választásokig. A pártok vezetői úgy járják az országot, mintha országos megmérettetés következne.

Klaus Johannis államfő meglebegtette egy referendum kezdeményezését, aminek nyilván a voksolói kedv emelése lenne a célja. De honnan ez a nagy buzgóság? Hirtelen észbe kapott a román politikai elit, hogy Európa jövője részben a májusi választáson is múlik? Uniós elnökként Románia példát akar mutatni a többi tagállamnak az európai megmérettetés felértékelésével? Nyilván nem erről van szó. Közeleg az államfőválasztás, s a hatalomért harcba szálló szereplők a késő tavaszi EP-voksokkal akarják lemérni erejüket, és egyben lendületet venni a számukra összehasonlíthatatlanul fontosabb év végi összecsapásra.

Nézzük a forgatókönyveket. Ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) a miniszterelnök-cserék, a párton belüli viták, a Victor Ponta-féle formáció „elszívó” hatása, az államfő szabotázsakciói és Brüsszel állandó nyomása ellenére megnyeri a májusi csatát, Liviu Dragnea mennybe mehet, az ellenzék viszont súlyos kudarcként élheti azt meg, ami a jelenleg is létező belső ellentéteit hatványozná. A Călin Popescu-Tăriceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) jó szereplése – ami tíz százalék feletti eredményt jelent – a pártelnököt hozná előnyös helyzetbe, érvet adna azoknak, akik szívesen látnák a kormánykoalíciót alkotó két alakulat közös államfőjelöltjeként. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) győzelme és a Mentsétek meg Romániát (USR), valamint a Dacian Cioloș vezette Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) jó szereplése akár kormányváltó hangulatot is eredményezhet, de mindenképpen magabiztosabb ellenzéki politizálást hozhat, tovább gyengítve Dragnea PSD-n belüli pozícióját is. A két ellenzéki lista közben egymással is verseng. A PNL és az USR–PLUS közötti különbség csökkenése kiélezheti a harcot a liberális jobboldal berkein belül. Victor Ponta Pro Romániájának sikere a PSD esetleges második helyével egyetemben nagy győzelmet hozhat a volt miniszterelnöknek, a PMP öt százalék alatti szereplése pedig Traian Băsescut tüntetheti el egy jó időre a politikai életből. Ezeket a belpolitikai téteket a szereplők leöntik egy mázzal, amely az EU-hoz való viszonyulást helyezi előtérbe. A jelen felállás szerint az ellenzék Európa-barát, a brüsszeli megoldásokat kritikátlanul elfogadó álláspontot hirdet, míg a kormánykoalíció az Unióval kritikusabb, patriótább politikát ígér.

Az RMDSZ helyzete tűnik a legegyszerűbbnek: nincs más tét, „csak” az öt százalék elérése májusban. Ami várhatóan nem lesz egyszerű feladat. A kormánykoalícióval fenntartott együttműködést számonkérők hangja valószínűleg jóval nagyobb, mint valós, számbeli erejük. Az Erdélyben különösen népszerű Fidesz, illetve a magyar kormányzat partneri támogatása a kampányban várhatóan most is hatásos lesz. De a lényegi kérdés az, hogy a román szavazópolgárok részvételi hajlandósága meghaladja-e a magyarokét. Lázba hozzák-e a románokat a belpolitikai tétek, esetleg Johannis referenduma? Ha igen, az RMDSZ-nek kisebb csodát kellene tennie a siker érdekében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 22., péntek

Johannis kampányízű pótcselekvése

Ki az, aki nem igennel válaszolna, ha egy népszavazáson azt a kérdést tennék fel: Szeretné-e, ha jövő hónaptól mindent ingyen kaphatna meg, amit csak akar? 

-- Külsős szerző -- 2019. március 21., csütörtök

Muszlim kancellár Németországban? – Az Európai Néppárt jövőjéről

„Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti tagságát az EPP-ben, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül” – ez a kompromisszumos megoldás született az európai ernyőszervezet szerdai brüsszeli tanácskozásán.

Páva Adorján 2019. március 21., csütörtök

Március 15-ei hazugságok

Románia miniszterelnöke jobban tenné, ha Klaus Johannis államfőhöz hasonlóan meg se szólal március 15-én mindaddig, amíg nem igaz, amit mond.

Kiss Judit 2019. március 20., szerda

Madártávlat, rögvalóság

Ha egy ország turistacsalogató kisfilmet akar készíteni magáról, természetes, hogy a szebbik oldalát villantja fel, lévén, hogy a világ minden sarkából vonzani akarja a mozgóképfogyasztó nagyközönséget.

Rostás Szabolcs 2019. március 19., kedd

Politikai előjátékká silányított EP-választás

Bár a bukaresti balliberális koalíció pártjai még nem véglegesítették jelöltlistájukat, a kampány máris teljes üzemmódban dübörög, és nagy vonalakban már kirajzolódnak a pártoknak a májusi európai parlamenti választások alkalmából közvetített üzenete, stratégiája.

Bálint Eszter 2019. március 18., hétfő

Sztrádaszabadságharc

Minden valószínűség szerint csak a 15-ös szám „misztikáját” (március 15-én 15 órakor 15 perces munkabeszüntetés) tartotta szem előtt az a suceavai vállalkozó, aki meghirdette a „Románia autópályákat akar” akciót, és fogalma sem volt az időpont szimbólumértékéről.

Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Vélemény
Balogh Levente: Johannis kampányízű pótcselekvése

Ki az, aki nem igennel válaszolna, ha egy népszavazáson azt a kérdést tennék fel: Szeretné-e, ha jövő ...

-- Külsős szerző --: Muszlim kancellár Németországban? – Az Európai Néppárt jövőjéről

„Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti tagságát ...

Páva Adorján: Március 15-ei hazugságok

Románia miniszterelnöke jobban tenné, ha Klaus Johannis államfőhöz hasonlóan meg se szólal március ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat