Rostás Szabolcs

2019. február 11., 08:18

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

A valós személy élettörténetét, megtörtént eseményeket feldolgozó mozi az Egyesült Államok egyik legnagyobb szélhámosának, Frank Abagnale-nek a kalandjait meséli el: miként tett szert a főhős dollármilliókra csekkhamisítás révén, hogyan sikerült elhelyezkednie az egyik amerikai légitársaságnál másodpilótaként, másutt gyermekorvosként és ügyvédként úgy, hogy semmiféle ez irányú végzettséget nem szerzett, diplomáit pedig hamisította.

Hogy a múlt héten Bukarestben leleplezett olasz álorvos látta-e a tizenhét évvel ezelőtt készült hollywoodi mozit, nem tudom, története azonban kísértetiesen hasonlít a tengerentúli imposztor sztorijához. A Matthew Mode „művésznéven” futó, magát esztétikai sebésznek kiadó Matteo Politi átverte a teljes román egészségügyi rendszert, beleértve állami és magánintézményeket, hiszen az csak a második lépés volt, hogy bukaresti magánklinikákon sikerült elhelyezkednie és praxist folytatnia, ezt megelőzően azonban félig csalással, félig hatósági közreműködéssel beszerezte az ehhez szükséges dokumentumokat is.

Miközben egy orvosi egyetemet végzett, a rezidensképzésen is túlesett szakembernek irdatlan bürokratikus akadályokat kell legyőznie, megannyi hivatalban kell kilincselnie Romániában, amíg beszerzi a praxisra feljogosító engedélyeket, a parkolóőrből botcsinálta orvossá lett talján sarlatán rendkívül rövid idő alatt megkapta a szükséges okiratokat, és nekilátott gyanútlan páciensei „megszépítésének”.

A Politi leleplezésének köszönhetően kirobbant botrány ismét rávilágít a romániai társadalmat, az állami intézményeket teljesen behálózó korrupció elburjánzására, amelynek mértékét sokan hajlamosak ugyan vitatni, folyamatosan bebizonyosodik azonban, hogy több mint egy évtizedes korrupcióellenes küzdelem ellenére még mindig rendszerszintű jelenséggel állunk szemben. A bukaresti álsebész, valamint az ügyének mediatizáltsága nyomán lebukott Ilfov megyei álfogorvos esete vélhetően polipszerű hálózat felgöngyölítését teszi lehetővé a hazai nyomozó hatóságok számára.

És ki fog derülni, hogy ennek a velejéig korrupt rendszernek a pillérei közé tartozik az egészségügyi, valamint az oktatási minisztérium, továbbá a szaktárcáknak alárendelt megannyi állami hivatal. Mert lehet bármekkora imposztor, bármilyen ügyes szélhámos, megrögzött és meggyőzően hazudozó, a magát sebésznek kiadó olasz férfi nem futhatott volna be közel egyéves „karriert” Romániában anélkül, hogy ne kapjon hathatós segítséget előmeneteléhez a rendszer korruptjaitól. Azoktól, akik kenőpénz vagy más ellenszolgáltatás fejében bármikor készek kijárni, aláírni, lepecsételni az engedélyt, legyen szó autópálya-kivitelezésről, állami megrendelésekről vagy éppenséggel ügyvédi, szakorvosi praxisengedélyről.

Mert ne legyenek illúzióink: miniszterelnökök, tárcavezetők, honatyák, önkormányzati elöljárók, más magas rangú politikusok és közszereplők elítélése, a félelmetes betűszó, a DNA jogszerű, illetve ügyészi túlkapásokkal teli tevékenysége sem volt elég ahhoz, hogy megtisztítsa a hazai közéletet a megvesztegetés mételyétől, és elriassza a korrumpálódás kísértésétől.

Az olasz sarlatán története ismét, sokadjára rávilágít a közismert román mondás mögött lapuló mérhetetlen igazságra, miszerint „az élet túltesz a filmen” – Romániában legalábbis. Ám miközben a tengerentúli szélhámos, valamint filmbéli megformálója egyaránt jó útra tért, hiszen lefülelése után elszegődött a Szövetségi Nyomozóirodához (FBI), a mi imposztoraink és korruptjaink ritkán látják be tévedésüket, ezért később sem látja hasznukat az állam, a társadalom.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 08., péntek

Amikor a magyarellenes hóhért akasztják

Kicsiny, de nem elhanyagolható sikert könyvelhetünk el az utóbbi több mint egy évtized egyik legeltökéltebb magyarellenes buzgómócsingjával szemben.

Pataky István 2019. február 07., csütörtök

Kövesivel üzennek

Nagy tételben fogadnék arra, hogy Laura Codruța Kövesi kerül az európai ügyészség élére. Adott egy kemény kelet-európai nő, aki egy olyan országban vállalta a korrupcióellenes ügyészség vezetését, ahol a megvesztegetésekkel harcba szállni igazi lehetetlen küldetés.

Bálint Eszter 2019. február 06., szerda

„Nem szabhattunk feltételt a pápalátogatásnak” – Jakubinyi György gyulafehérvári érsek az apostoli körútról és előzményeiről

Ferenc pápa erdélyi látogatásáról várhatóan húsvét előtt tudunk meg konkrét részleteket – mondta el a Krónikának Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, aki szerint az előkészületek zajlanak, ám a szentatya biztonsága érdekében ezek az információk nem publikusak. 

Kiss Judit 2019. február 06., szerda

Biztató közelkép

Ha valaki madártávlatból szemléli Erdély épített örökségét, óhatatlanul eluralkodhat rajta a borúlátás, hiszen se szeri, se száma a romos állapotban leledző, több száz éves kastélyoknak, kúriáknak, patinás műemlék épületeknek.

Balogh Levente 2019. február 05., kedd

Dragnea, a SRI-szelídítő

Nagyon úgy tűnik, hogy Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke komolyan gondolja a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) elleni háborút. 

Rostás Szabolcs 2019. február 04., hétfő

Mélyrománok magyarfóbiája

Nehéz eldönteni, sírjon avagy nevessen az ember az Orbán Viktor miniszterelnök pápafogadással egybekötött csíksomlyói látogatását vizionáló, és emiatt keservesen óbégató mélyromán hisztériakeltés hallatán.

Ábrám Zoltán 2019. február 03., vasárnap

Példaként szolgálhat a magyar csoda – Vizi E. Szilveszter akadémikus székely őseiről, a MOGYE-ügyről, a szellemi tőke áldásairól

Teljesen érthetetlen és az európai kultúrától idegen magatartás, hogy még mindig nem valósult meg a magyar kar a marosvásárhelyi orvosi egyetemen – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas orvos, professzor.

Balogh Levente 2019. február 01., péntek

A diszkrimináció zászlóvivői

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Nagyváradon egy lány megpróbálta felgyújtani a főtéri Fekete Sas Palota passzázsában található RMDSZ-székház bejárata fölé kihelyezett magyar zászlót. A rendőrség azóta is csak annyit hajlandó közölni, hogy zajlik a nyomozás az ügyben.

Pataky István 2019. január 31., csütörtök

Magyar diákok a román bástyában

Úgy fog elillanni az erdélyi közéletből a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügye, mint koszos hófolt a téli felmelegedéskor. 

Páva Adorján 2019. január 30., szerda

Magyar esély a forradalmi hangulatban

Nem várt pofonba szaladt bele a marosvásárhelyi orvosi egyetem grandomán rektora: immár a román és angol tagozatos hallgatóknak is elegük lett a magyar vonal elsorvasztásán eddig eredményesen dolgozó Leonard Azamfirei ténykedéséből.

Vélemény
Balogh Levente: Amikor a magyarellenes hóhért akasztják

Kicsiny, de nem elhanyagolható sikert könyvelhetünk el az utóbbi több mint egy évtized egyik legeltökéltebb ...

Pataky István: Kövesivel üzennek

Nagy tételben fogadnék arra, hogy Laura Codruța Kövesi kerül az európai ügyészség élére. ...

Kiss Judit: Biztató közelkép

Ha valaki madártávlatból szemléli Erdély épített örökségét, óhatatlanul ...

Hallgassa online rádióinkat