HIRDETÉS

Kiss Judit

2017. november 15., 00:14

A megoldatlan házi feladat

Borítékolható, hogy nem fog egyhamar megváltozni a házi feladatok rendszere, nem lesz könnyebb belátható időn belül az iskolatáska, és nem lesz több szabadideje délutánonként a diákoknak attól, hogy az oktatási minisztérium országos konzultációt indított az otthoni leckékről.

Mindazonáltal első pillantásra dicséretes a kezdeményezés, hogy az elemiben, általános és középiskolában tanító pedagógusok, a diákok és szülők is kitölthetik november 20-ig az internetes kérdőívet, amelyben véleményt mondhatnak: túl sok házi feladatot kapnak-e a diákok, mennyire kell segíteniük a szülőknek ezek megoldásában, mennyire szolgálja az otthoni gyakorlás a tanulás hatékonyságát, mennyire érdekli a gyerekeket a lecke, stb.

A minisztériumi ígéret szerint az országos konzultáció a rendszerben tapasztalt elégtelenségeket hivatott kiküszöbölni, segítségével szabályoznák a házi feladatok módszertanát. Nem kétséges, hogy szükséges lenne egységesítésre e tekintetben is, akárcsak a tanügy számos más szegmensében, hiszen ugyancsak megoszlanak a vélemények a házi feladatok fölöttébb szükséges, avagy szükségtelen voltáról.

Iskolánként, sőt pedagógusonként változó, hogy ki mennyi otthoni leckével terheli meg a zsúfolt tanrend súlya alatt roskadozó diákokat. Gyakori, hogy mindegyik tanár „csak egy kevés” házit ad a gyerekeknek, nem egyeztetnek egymással, aztán a sok kicsi persze sokra megy. Az eredmény pedig az, hogy a délután 3-ig az iskolapadban időző diák végül egész délutánját a füzetek fölé hajolva tölti, így nyilván késő este kerül ágyba, reggel fél hétkor kel, és kezdődik minden elölről.

De ez csak egy szempont a sok közül. Jó lenne, ha a kevesebb több elvén túl azt is szem előtt tartanák a pedagógusok, hogy célravezetőbb, érdekfeszítőbb, színesebb feladatokban gondolkodjanak, és ne váljon monoton, gépies gyakorlattá, szükséges rosszá a diák számára a lecke. Ugyanis hasonló helyzetben a gyermek vagy összecsapja, vagy meg sem oldja, vagy lemásolja a padtársáéról a feladatokat. Persze azt is jó lenne megfontolni, hogy a napi hét óra iskola plusz három-négy óra házizás mellett mennyire van kedve, lendülete a holtfáradt gyereknek másnap, tud-e érdeklődően, kíváncsian tovább indulni új ismeretek felé vezető felfedezőutakra.

Ugyanakkor igazuk lehet azoknak, akik a házi feladatok szabályozását csupán tüneti kezelésnek látják, hiszen a problémának ez pusztán a felszíne. A gyökere az, ami már régóta közhelyszámba megy: maga a tanterv túlzsúfolt, eleve sokkal több a tantárgy és tananyag, mint amennyit alaposan, elégséges gyakorlattal el tudnának sajátítani a gyerekek.

Szóval megint az történik, hogy a farok csóválja a kutyát: előbb a tananyag mennyiségén és minőségén kellene változtatni, és logikus, hogy majd csak ez vonhatná maga után a házi feladatok rendszerének szabályozását. Amíg azonban ez nem történik meg, megoldatlanul marad az alapvető probléma és persze a milliónyi házi feladat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2017. november 13., hétfő

Bukás

A román politika és az igazságszolgáltatás viszonyát talán mindennél jobban tükrözi a bukaresti főügyészség előtt éppen húsz évvel ezelőtt lezajlott, archív felvételeken máig fennmaradt jelenet.

Bálint Eszter 2017. november 12., vasárnap

Más pénzéből csinálnak forradalmat

Egyelőre nehéz lenne pontosan megmondani, hogy milyen következményekkel jár majd 2018-ban a kormány által a múlt héten egy sürgősségi kormányrendelet elfogadásával kirobbantott „fiskális forradalom”, de az elmúlt időszak történései azt súgják, nincs okunk hurráoptimizmusra.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. november 10., péntek

Vörös október, véres száz év

Ez a dicstelen évforduló is elérkezett: száz év telt el azóta, hogy a Lenin vezette bolsevik szekta a julián naptár szerinti akkori orosz időszámítás szerint október végén – valójában már november 7-én – fegyveres puccsal magához ragadta a hatalmat Szentpétervárott.

Páva Adorján 2017. november 08., szerda

Politikamisztika és jelenvalóság

Miközben a kisebbségellenes nyilvánulások felmérhetetlen károkat okoznak a magyar–román együttélést rendezni kívánó törekvéseknek, legalább annyira kiismerhetetlen a „hatótávolságuk” azoknak a felvilágosító sugaraknak, amelyek forrása a kölcsönös megértés és tisztelet.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. november 07., kedd

Hányast érdemel a tanügy(miniszter)?

Meredek kijelentést eresztett meg újfent Liviu Pop oktatási miniszter: a bársonyszéket laza mozdulattal képzeletbeli tanári katedra mögé tolta, pedagógusi szerepbe bújt, és „felülnézetből” hetes osztályzatúra taksálta az oktatási rendszert.

Molnár Judit 2017. november 07., kedd

Kölcsönvilág

Ha valaki rászánná magát Gounod operájának, a Faustnak a korszerűsítésére, Mefisztó híres áriája biztosan nem úgy kezdődne, hogy „Eladó az egész világ”, hanem hogy „Kölcsönvehető a világ”.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. november 06., hétfő

Hallgattassék el a másik?

Nem feltétlenül kellett szakmabelinek lenni ahhoz, hogy az ember felháborodjék azon, ahogy a román média tálalta két hónappal ezelőtt a köztudatba „kauflandos-miccses” történetként bevonult botrányt.

Bálint Eszter 2017. november 06., hétfő

Újra magyarokat vertek szájba

Lehet-e érv az anyagiak hiánya a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése ellen egy olyan városban, ahol elegendő magyar él ahhoz, hogy a rendszerváltás után immár több ízben is sikerült polgármesterré választani az RMDSZ jelöltjét?

Balogh Levente 2017. november 03., péntek

Gyurcsány jogfosztó kampánya és a nemzeti minimum

A jelek szerint Gyurcsány Ferenc egykori szocialista miniszterelnök továbbra sem tudja feldolgozni, hogy a magyar társadalom többsége az elmúlt nyolc-tíz évben markánsan kinyilvánította: nem kér belőle és „nemzetboldogító" politikájából.

Bálint Eszter 2017. november 01., szerda

Kósza ötletek politikája

Ember legyen a talpán, aki követni tudja a Tudose-kormány adópolitikai agymenéseit. Mert terveknek igen nehéz nevezni az elmúlt hónapokban egyre-másra felmerülő ötleteket.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Bukás

A román politika és az igazságszolgáltatás viszonyát talán mindennél jobban tükrözi ...

Bálint Eszter: Más pénzéből csinálnak forradalmat

Egyelőre nehéz lenne pontosan megmondani, hogy milyen következményekkel jár majd 2018-ban a kormány által a ...

Balogh Levente: Vörös október, véres száz év

Ez a dicstelen évforduló is elérkezett: száz év telt el azóta, hogy a Lenin vezette bolsevik szekta a julián ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS