Páva Adorján

2018. január 04., 22:49

A magyarellenesség elhasznált katonája

Tíz év hithű szolgálat után háttérbe szorítják Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi magyar jogvédelmi törekvések egyik legfőbb ellenlábasát: a polgármesteri hivatal január elsejei hatállyal lefokozta a helyi rendőrség vezetőjét, aki immár csak a helyettesi tisztséget tölti be.

Az önkormányzat szóvivője szerint a döntés a polgármesteri hivatalnak alárendelt rendvédelmi intézmény átszervezésével áll összefüggésben, és semmilyen szolgálati probléma nem merült fel Valentin Bretfeleannal szemben. Ám utóbbi bizonyára nem önszántából mondott le vezetői tisztségéről, ugyanis „sokatmondóan” nem kívánta kommentálni a határozatot.

Miért is örülne Bretfelean, hiszen a helyi rendőrség első embereként a tavalyi vagyonbevallása szerint évi 54 ezer lejes fizetéssel tudta „kipótolni” a Román Hírszerző Szolgálat ezredeseként neki járó, 46 ezer lejes nyugdíját, így – a különböző egyéb juttatásokkal együtt – 2016-ban legalább mintegy 120 ezer lejjel hálálta meg az állam mindazt, amit addig tett.

Hogy mit is? A SRI-nél eltöltött 18 évet természetesen nagyrészt homály fedi, de annyit tudni, hogy súlyos fegyelmi vétségek miatt kellett távoznia a hírszerző szolgálat Máramaros megyei részlegének éléről. Tíz évvel ezelőtt azonban Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere úgy ítélte meg, hogy ad még egy esélyt a „rendkívül tapasztalt” Bretfeleannak, akit a helyi rendőrség vezetőjévé neveztek ki.

Az új parancsnok lassacskán országos hírnevet szerzett az általa vezetett intézménynek. A 2012-es önkormányzati választások előtt az akkori belügyminiszter éppen a marosvásárhelyi helyi rendőrség példáját hozta fel arra, hogy mennyire elfogadhatatlan módon kampányol a polgármestereknek a rendvédelmi szerv, amely emiatt sürgős átszervezésre szorul.

Az említett ügyben bűnvádi eljárással is szembesülő Bretfelean persze nemcsak e téren tett tanúbizonyságot feltétlen hűségről: a polgármesternek örök hálával tartozó rendőrfőnök a magyar ügyekben is az elnyomó intézkedések élharcosává vált. A székely szabadság napi felvonulások kerékkötője, a székely zászlók, illetve a többnyelvű feliratok, utcanévtáblák, a kétnyelvű iskolai ügyintézés egyik legfőbb ellenlábasa folyamatos bírságaival állandósította a megaláztatás érzését Marosvásárhely lakosságának csaknem felében. Nem véletlen, hogy a magyar–román kiszorítósdi egyik fő helyszínévé váló Unirea Főgimnázium igazgatótanácsába őt delegálta képviselőként az önkormányzat, akárcsak más, akadékoskodásra alkalmas bizottságokba.

Ám semmi sem tart örökké: úgy látszik, a korrupcióellenes ügyészek által célkeresztbe vett Florea most látta elérkezettnek az időt, hogy „elhasználtnak” nyilvánítsa és tartalékba helyezze hűséges katonáját. Utódja ideiglenesen a helyi rendőrség eddigi vezetőhelyettese, a Maros megyei rendőrség volt főparancsnoka, Ioan Zosim Damaschin. Mivel a végleges állás elfoglalására pályázatot írnak ki, az még csak a jövő zenéje, hogy a leendő vezető a Bretfelean-féle csicskás, akadékoskodó, botránykavaró vonalat követi-e majd, vagy csupán kényelmes, jól megérdemelt, „levezető” állásként tekint a marosvásárhelyi helyi rendőrség vezetői tisztségére. No és persze az is megeshet, hogy tisztességesen, a polgárok – legyenek azok bármilyen nemzetiségűek – érdekeit szem előtt tartva végzi majd munkáját.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. január 03., szerda

Mi az ördögtől való?

Életmentő-e vagy pedig egyenesen életveszélyes a védőoltás? Milyen kockázatokkal járhat, ha megkapják a gyerekek a súlyos, járványos betegségek elleni vakcinákat? És milyennel, ha magát a betegséget?

Balogh Levente 2018. január 02., kedd

Tragumúrák tragédiája

Bár nem hinnénk, hogy szándékos lett volna a gesztus, de a még hozzávetőlegesnek sem nevezhető „magyarsággal” megfogalmazott meghívó már rögtön az év első napján előre vetítette, milyen hozzáállásra számíthat a centenárium mámorában tobzódó román társadalom részéről.

Ábrám Zoltán 2018. január 02., kedd

Ábrám Zoltán: A tragumúrák születésnapjára

Újévhez közeledvén többször megdörzsöltem a szemem, miközben betűről betűre az alábbi szöveget olvastam Marosvásárhely honlapján, a város polgármesteri hivatala és helyi tanácsa nevében.

Balogh Levente 2018. január 01., hétfő

Mozgalmas óév, izgalmas új év

Sem a kül-, sem a belpolitikai események kapcsán nem mondhatjuk azt, hogy a 2017-es év unalmas lett volna.

Páva Adorján 2017. december 28., csütörtök

A jó irány keresése

Ne féljetek! – idézte Ferenc pápa szenteste mondott homíliájában II. János Pált, miközben az immár megszokottnak tekinthető terrorfenyegetettség miatt fokozott biztonsági intézkedések övezték a karácsonyi eseményeket a Vatikánban.

Rostás Szabolcs 2017. december 27., szerda

Az örökké időszerűtlen autonómia

„Autonómia nélkül minden kisebbség halálra ítéltetett.” Ha nem is feltétlenül ebben a formában, de a fenti idézet nagyon sokszor elhangzott már Kárpát-medencei magyar politikusoktól az elmúlt közel száz év folyamán.

Balogh Levente 2017. december 22., péntek

Megkésett karácsonyi ajándék

Sajátos karácsonyi „ajándékkal” kedveskedett a katonai ügyészség az ország polgárainak.

Páva Adorján 2017. december 20., szerda

Betegek és áldozatok

Érthető okokból egyre többen veszik igénybe az egészségügyi magánszolgáltatásokat, ám egyre több példa igazolja, hogy Romániában a privát közegben sem tudják vagy akarják teljes mértékben felszámolni az állami szektort behálózó korrupciót.

Kiss Judit 2017. december 19., kedd

Huszonnyolc évnyi kíváncsiság

Huszonhét helyett huszonnyolc évet kell emlegetnünk immár, ha az 1989 decembere, a fordulópontnak, egyfajta mérföldkőnek tekinthető változások óta eltelt időszakra utalunk.

Balogh Levente 2017. december 19., kedd

RMDSZ, a furcsa királycsináló

Furcsa helyzetbe került az RMDSZ, amelyet a jelek szerint akkor is „királycsinálóként” tartanak számon, ha éppen nincs királycsináló pozícióban.

Vélemény
Kiss Judit: Mi az ördögtől való?

Életmentő-e vagy pedig egyenesen életveszélyes a védőoltás? Milyen kockázatokkal járhat, ha megkapják ...

Balogh Levente: Tragumúrák tragédiája

Bár nem hinnénk, hogy szándékos lett volna a gesztus, de a még hozzávetőlegesnek sem nevezhető „magyarsággal” ...

Balogh Levente: Mozgalmas óév, izgalmas új év

Sem a kül-, sem a belpolitikai események kapcsán nem mondhatjuk azt, hogy a 2017-es év unalmas lett volna.

Hallgassa online rádióinkat