Páva Adorján

2018. augusztus 22., 08:26

A gyűlöletszítók segélyhívó száma

Marius Pașcan parlamenti képviselő figyelmébe ajánljuk a 112-es egységes segélyhívó szám használatát szabályozó hivatalos útmutatót: „Ahhoz, hogy egy állampolgár helyesen megítélje, valóban sürgősségi esetről van-e szó, a következő kérdésre kell válaszolnia: Szükséges a rendőrség, a tűzoltóság vagy a mentőszolgálat azonnali segítségnyújtása élet, tulajdon vagy a környezet megmentésében? Ha a válasz igen, akkor hívni kell az 112-t, és be kell számolni a központnak arról, mi történt, vagy mi fog történni.”

Illik tisztességesen tájékoztatni a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) egyik vezető erdélyi szószólóját, hiszen a korábbi Maros megyei prefektus a minap arra buzdította a román állampolgárokat, azonnal tárcsázzák az 112-es sürgősségi segélyhívó számot, ha magyar vagy székely zászlót látnak egy középületen.

A mindenkori magyarellenesség bukaresti parlamenti koronájáért foggal-körömmel küzdő Pașcan egy gyulakutai eset kapcsán élte ki újfent kisebbséggyűlöletét: a Maros megyei községben négy napon keresztül lobogott a piros-fehér-zöld zászló a polgármesteri hivatalon, mégpedig azon testvértelepülések küldöttségeinek tiszteletére, amelyek a falunapok alkalmával látogattak Gyulakutára.

Mivel a magyarországi vendégek hivatalos meghívottként érkeztek a községbe, a polgármesternek a hatályos törvények alapján jogában állt kitűzni más állam lobogóját is, de ez Pașcant nem zavarta abban, hogy ismét szégyenteljes módon kitámadjon egy magyar jellegű rendezvényt, illetve a helyi választott köztisztviselőket. Bosszantó, hergelő akciójában természetesen társra talált hivatásos feljelentő barátjában, Dan Tanasában, aki jelezte: bírósághoz fordul az ügyben.

A feszültségkeltők magasról tesznek arra, hogy a magyar jelképek kitűzését ezúttal a barátságosnak messze nem mondható romániai törvények is lehetővé tették: nekik elég egy fotó, és máris nagyobb sebességre kapcsolják a magyargyűlölet olajozottan működő gépezetét. Sőt Pașcannak nem volt elég a magyar és a székely zászló kitámadása: még az Európai Uniót jelképező zászlóba is belekötött, amelyet gyászlobogónak vélt. És persze beleszőtte mondandójába a hatalmon lévő ellenfeleket is, mondván: „az RMDSZ-esekkel a kormányon a románság nagy államférfiainak reszket a gatyájuk”.

Mindez igazából nem meglepő attól a honatyától, aki nemrég a marosvásárhelyi katolikus iskola újraalapításáról szóló miniszteri rendelet ellen is hadjáratot indított. A 112-es segélyhívó szám „bevetése” azonban már az eszement ötlet kategóriáját súrolja. A mi szemünkben persze – ahogy a gyulakutai polgármester is fogalmazott – mindez nevetséges, ám sajnos Pașcan (is) jól tudja, hogy vadnacionalista, ellenőrizhetetlen kirohanásaival mekkora babérokat arat bizonyos körökben. Ő politikusként ebből él – mégpedig a békés, kölcsönös tiszteletre alapuló magyar–román együttélésre közveszélyesen. Erre a sürgősségi esetre azonban nincs segélyhívó szám.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Balogh Levente 2019. február 08., péntek

Amikor a magyarellenes hóhért akasztják

Kicsiny, de nem elhanyagolható sikert könyvelhetünk el az utóbbi több mint egy évtized egyik legeltökéltebb magyarellenes buzgómócsingjával szemben.

Vélemény
Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Rostás Szabolcs: A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából ...

Hallgassa online rádióinkat