HIRDETÉS

Páva Adorján

2018. augusztus 22., 08:26

A gyűlöletszítók segélyhívó száma

Marius Pașcan parlamenti képviselő figyelmébe ajánljuk a 112-es egységes segélyhívó szám használatát szabályozó hivatalos útmutatót: „Ahhoz, hogy egy állampolgár helyesen megítélje, valóban sürgősségi esetről van-e szó, a következő kérdésre kell válaszolnia: Szükséges a rendőrség, a tűzoltóság vagy a mentőszolgálat azonnali segítségnyújtása élet, tulajdon vagy a környezet megmentésében? Ha a válasz igen, akkor hívni kell az 112-t, és be kell számolni a központnak arról, mi történt, vagy mi fog történni.”

Illik tisztességesen tájékoztatni a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) egyik vezető erdélyi szószólóját, hiszen a korábbi Maros megyei prefektus a minap arra buzdította a román állampolgárokat, azonnal tárcsázzák az 112-es sürgősségi segélyhívó számot, ha magyar vagy székely zászlót látnak egy középületen.

A mindenkori magyarellenesség bukaresti parlamenti koronájáért foggal-körömmel küzdő Pașcan egy gyulakutai eset kapcsán élte ki újfent kisebbséggyűlöletét: a Maros megyei községben négy napon keresztül lobogott a piros-fehér-zöld zászló a polgármesteri hivatalon, mégpedig azon testvértelepülések küldöttségeinek tiszteletére, amelyek a falunapok alkalmával látogattak Gyulakutára.

Mivel a magyarországi vendégek hivatalos meghívottként érkeztek a községbe, a polgármesternek a hatályos törvények alapján jogában állt kitűzni más állam lobogóját is, de ez Pașcant nem zavarta abban, hogy ismét szégyenteljes módon kitámadjon egy magyar jellegű rendezvényt, illetve a helyi választott köztisztviselőket. Bosszantó, hergelő akciójában természetesen társra talált hivatásos feljelentő barátjában, Dan Tanasában, aki jelezte: bírósághoz fordul az ügyben.

A feszültségkeltők magasról tesznek arra, hogy a magyar jelképek kitűzését ezúttal a barátságosnak messze nem mondható romániai törvények is lehetővé tették: nekik elég egy fotó, és máris nagyobb sebességre kapcsolják a magyargyűlölet olajozottan működő gépezetét. Sőt Pașcannak nem volt elég a magyar és a székely zászló kitámadása: még az Európai Uniót jelképező zászlóba is belekötött, amelyet gyászlobogónak vélt. És persze beleszőtte mondandójába a hatalmon lévő ellenfeleket is, mondván: „az RMDSZ-esekkel a kormányon a románság nagy államférfiainak reszket a gatyájuk”.

Mindez igazából nem meglepő attól a honatyától, aki nemrég a marosvásárhelyi katolikus iskola újraalapításáról szóló miniszteri rendelet ellen is hadjáratot indított. A 112-es segélyhívó szám „bevetése” azonban már az eszement ötlet kategóriáját súrolja. A mi szemünkben persze – ahogy a gyulakutai polgármester is fogalmazott – mindez nevetséges, ám sajnos Pașcan (is) jól tudja, hogy vadnacionalista, ellenőrizhetetlen kirohanásaival mekkora babérokat arat bizonyos körökben. Ő politikusként ebből él – mégpedig a békés, kölcsönös tiszteletre alapuló magyar–román együttélésre közveszélyesen. Erre a sürgősségi esetre azonban nincs segélyhívó szám.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. augusztus 20., hétfő

Damoklész kardja Marosvásárhely felett

Megszokott történetté vált, hogy ha a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium sorsáról pozitív döntés születik, jön utána a hidegzuhany.

Balogh Levente 2018. augusztus 17., péntek

Johannis, a „vezértüntető”

Klaus Johannis államfő már jó ideje az ellenzék vezéralakjának szerepét játssza, most azonban úgy tűnik, hogy a kormányellenes tüntetések „vezénylő tábornokának” szerepét is felvállalná.

HIRDETÉS
Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 16., csütörtök

Közönyös főnökök

Az országos sport- és ifjúsági minisztérium alegységeinek többtucatnyi elégedetlen alkalmazottja sztrájkol napok óta méltányosabb bérezés reményében, de a szaktárca szerint az intézményeikben normális körülmények között zajlik a tevékenység.

Balogh Levente 2018. augusztus 14., kedd

A csendőrroham és felelősei

Bizonyára sokakban idézte fel a péntek este a kormányellenes tüntetők ellen vezényelt bukaresti csendőrroham a 2006-os budapesti eseményeket.

HIRDETÉS
Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 13., hétfő

Rendfenntartó anormalitás

Százak sérültek meg pénteken Bukarestben, amikor a román diaszpóra kormányellenes tüntetését vízágyúval, könnygázzal és gumibotos ütlegeléssel verte szét a felfegyverzett csendőrség.

Pataky István 2018. augusztus 10., péntek

Diaszpóraparti

Főnyeremény a hangulatkeltésből élő bukaresti hírtelevízióknak a pénteki hakni. Már szerda este ott sorakoztak a kamerák a nagylaki határátkelőnél.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. augusztus 10., péntek

Játék a kórral

Okkal és joggal érzi úgy a lakosság, hogy a román hatóságok egyáltalán nem urai az afrikai sertéspestisjárvány nyomán kialakult helyzetnek.

 

Páva Adorján 2018. augusztus 07., kedd

Gyengék munkaereje

A szupermarket pénztárosa ideges: a futószalag mögött kígyózó sor órák óta végeláthatatlan. És emiatt természetesen a vásárlók is szüntelen morognak, oda-oda vetnek egy-egy szúrós tekintetet, mondatot.

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 06., hétfő

Utódállami irigység

Elindult vasárnap a kárpátaljai Csapról a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett azon gyermekek utolsó csoportja, akik a magyar kormány költségén egy héten át üdülnek a Velencei-tónál.

Páva Adorján 2018. augusztus 03., péntek

A Dâmboviţa-parti dzsungel törvénykönyve

Fullasztó, átláthatatlan posztkommunista esőerdő, balkáni dzsungeltörvények, egymást mardosó bizsnicár törzsek, vérre szomjazó, smekker bennszülöttek – a 100 éves Románia „tiszteletére” rendezett abszurd színjátékban mindenki megtalálja a maga helyét.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Damoklész kardja Marosvásárhely felett

Megszokott történetté vált, hogy ha a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus ...

Balogh Levente: Johannis, a „vezértüntető”

Klaus Johannis államfő már jó ideje az ellenzék vezéralakjának szerepét játssza, most azonban ...

Vásárhelyi-Nyemec Réka: Közönyös főnökök

Az országos sport- és ifjúsági minisztérium alegységeinek többtucatnyi elégedetlen alkalmazottja ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS