Bálint Eszter

2018. október 22., 19:35

A biztosítás kötelező. A kártérítés bizonytalan

Olcsó húsnak híg a leve – igaz a népi bölcsesség a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások romániai piacára is, ahol a csődöket követő állami tőkeinjekció által biztosított átmeneti szélcsend után újra mindennaposak a panaszok arra, hogy nem fizetik a biztosítók a kárvallottaknak járó összegeket.

Egy, a Pénzügyi Felügyelet (ASF) berkeiből kiszivárgott dokumentum szerint a 2018. március–júliusi időszakban 84 ezer sofőrnek volt balesete, és közülük több mint 60 ezernek meggyűlt a baja azzal a biztosítótársasággal, amelynek meg kellett volna térítenie az elszenvedett kár ellenértékét.

Az ok egyszerű: a nagy árversenyben a biztosítók újfent olyan olcsón kínálják a kötvényeket, hogy a befolyó összegekből nem tudják fedezni a károkat. És az a baj, hogy három ilyen biztosító – nevezzük nevén őket, a City Insurance, az Euroins és az Asirom – fölényesen bitorolja a piacot, vagyis náluk van a megkötött kgfb-kötvények csaknem 80 százaléka, magyarán, az emberek még mindig a legolcsóbb ajánlatot keresik a legbiztonságosabb helyett.

Így fordulhat elő, hogy a három említett biztosítótársaság „gyűjtötte be” a panaszok 75 százalékát az idei év második negyedévében: az ASF-től származó dokumentum szerint a három cég egyike sem tartja be a károk megvizsgálásának és kifizetésének időtartamát előíró törvényt, túllépik mindkét határidőt. Ráadásul – derül még ki az idézett statisztikából – a „szégyendobogón” álló három biztosító közül kettő kevesebbet fizet, mint amennyit a szervizek az okozott orvoslásáért kérnek, a harmadikat pedig a Pénzügyi Felügyelet azzal gyanúsítja, hogy „tévesen” jelent nekik a tevékenységéről.

Történik mindez olyan körülmények között, hogy nemrég napvilágot látott statisztikák szerint naponta húsz súlyos baleset történik Romániában – súlyos baleset, vagyis ebben a számban nincsenek benne a kisebb koccanások, amikből a reggeli csúcsforgalomban ritka, hogy a nagyobb városokban ne lássunk többet is hetente. A közlekedésrendészet napi húsz súlyos balesetről szóló statisztikájában ugyanis csak a halálos vagy súlyos személyi sérüléssel járó közúti események vannak benne – az idézett adatsor szerint idén január elsejétől június közepéig 3155 súlyos közúti baleset történt a romániai utakon, amelyek 678 személy halálát okozták, 2989 személy pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Nem szeretjük, ha az állam beleszól a magáncégek működésébe, de ha már kötelező az a biztosítás, és a cél az, hogy ne közlekedhessen úgy autó a közutakon, hogy nincsen felelősségbiztosítása, vagyis a biztosítónak fizetnie kell az ügyfele által okozott kár után, akkor nem lehet túlzott elvárás, hogy fizessen is. Ha pedig magától nem lát tovább a pillanatnyi haszonszerzés délibábjánál, akkor törvényben kell kötelezni arra, hogy ne kínálja áron alul a kötvényt, mert az senkinek sem jó. Hiú ábránd lenne ugyanis azt várni, hogy a polgárok vásároljanak drágább biztosítást azok érdekében, akikkel potenciálisan ütközhetnek. És ha már módosul a törvény, mindenképp támogatjuk azt, hogy ne legyenek havi érvényességű kötvények, mint ahogy azt is, hogy amikor lejár a biztosítás, akkor ne kelljen új szerződést kötni, hanem automatikusan lehessen meghosszabbítani a régit.

A Krónikának nyilatkozó szakember szkeptikus, pedig mi már nagyon szeretnénk, ha nem kellene bizonyos időszakok elteltével újra és újra arról írni, hogy szaporodnak a panaszok, nem fizetnek a biztosítók.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Vélemény
Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat