HIRDETÉS

Bálint Eszter

2018. október 22., 19:35

A biztosítás kötelező. A kártérítés bizonytalan

Olcsó húsnak híg a leve – igaz a népi bölcsesség a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások romániai piacára is, ahol a csődöket követő állami tőkeinjekció által biztosított átmeneti szélcsend után újra mindennaposak a panaszok arra, hogy nem fizetik a biztosítók a kárvallottaknak járó összegeket.

Egy, a Pénzügyi Felügyelet (ASF) berkeiből kiszivárgott dokumentum szerint a 2018. március–júliusi időszakban 84 ezer sofőrnek volt balesete, és közülük több mint 60 ezernek meggyűlt a baja azzal a biztosítótársasággal, amelynek meg kellett volna térítenie az elszenvedett kár ellenértékét.

Az ok egyszerű: a nagy árversenyben a biztosítók újfent olyan olcsón kínálják a kötvényeket, hogy a befolyó összegekből nem tudják fedezni a károkat. És az a baj, hogy három ilyen biztosító – nevezzük nevén őket, a City Insurance, az Euroins és az Asirom – fölényesen bitorolja a piacot, vagyis náluk van a megkötött kgfb-kötvények csaknem 80 százaléka, magyarán, az emberek még mindig a legolcsóbb ajánlatot keresik a legbiztonságosabb helyett.

Így fordulhat elő, hogy a három említett biztosítótársaság „gyűjtötte be” a panaszok 75 százalékát az idei év második negyedévében: az ASF-től származó dokumentum szerint a három cég egyike sem tartja be a károk megvizsgálásának és kifizetésének időtartamát előíró törvényt, túllépik mindkét határidőt. Ráadásul – derül még ki az idézett statisztikából – a „szégyendobogón” álló három biztosító közül kettő kevesebbet fizet, mint amennyit a szervizek az okozott orvoslásáért kérnek, a harmadikat pedig a Pénzügyi Felügyelet azzal gyanúsítja, hogy „tévesen” jelent nekik a tevékenységéről.

Történik mindez olyan körülmények között, hogy nemrég napvilágot látott statisztikák szerint naponta húsz súlyos baleset történik Romániában – súlyos baleset, vagyis ebben a számban nincsenek benne a kisebb koccanások, amikből a reggeli csúcsforgalomban ritka, hogy a nagyobb városokban ne lássunk többet is hetente. A közlekedésrendészet napi húsz súlyos balesetről szóló statisztikájában ugyanis csak a halálos vagy súlyos személyi sérüléssel járó közúti események vannak benne – az idézett adatsor szerint idén január elsejétől június közepéig 3155 súlyos közúti baleset történt a romániai utakon, amelyek 678 személy halálát okozták, 2989 személy pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Nem szeretjük, ha az állam beleszól a magáncégek működésébe, de ha már kötelező az a biztosítás, és a cél az, hogy ne közlekedhessen úgy autó a közutakon, hogy nincsen felelősségbiztosítása, vagyis a biztosítónak fizetnie kell az ügyfele által okozott kár után, akkor nem lehet túlzott elvárás, hogy fizessen is. Ha pedig magától nem lát tovább a pillanatnyi haszonszerzés délibábjánál, akkor törvényben kell kötelezni arra, hogy ne kínálja áron alul a kötvényt, mert az senkinek sem jó. Hiú ábránd lenne ugyanis azt várni, hogy a polgárok vásároljanak drágább biztosítást azok érdekében, akikkel potenciálisan ütközhetnek. És ha már módosul a törvény, mindenképp támogatjuk azt, hogy ne legyenek havi érvényességű kötvények, mint ahogy azt is, hogy amikor lejár a biztosítás, akkor ne kelljen új szerződést kötni, hanem automatikusan lehessen meghosszabbítani a régit.

A Krónikának nyilatkozó szakember szkeptikus, pedig mi már nagyon szeretnénk, ha nem kellene bizonyos időszakok elteltével újra és újra arról írni, hogy szaporodnak a panaszok, nem fizetnek a biztosítók.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. október 22., hétfő

Kézfogástól nyafogásig

Újabb megdönthetetlen bizonyítékkal szolgáltak nekünk arról, hogy az erdélyi, ezen belül a székelyföldi magyar alapvetően bunkó. Annak is a férfi szakosztálya.

Balogh Levente 2018. október 21., vasárnap

Szabálymódosítás verseny közben

A kormány már nem csupán a főügyészek ellen harcol, hanem egyenként, minden egyes ügyészre kiterjesztette az igazságszolgáltatás saját szája íze szerinti átalakítását célzó küzdelmét.

HIRDETÉS
Pataky István 2018. október 19., péntek

Merre tart a román külpolitika?

Holtponton vannak Románia és Oroszország kapcsolatai – mondja a bukaresti orosz nagykövet, s nehéz vitatkozni vele. A diplomáciában előfordulnak válságok, hosszúak és reménytelenek is, ha van rá észszerű magyarázat, vagy fűződik hozzá jól felfogott érdek.

Makkay József 2018. október 17., szerda

Betelepedés és betelepítés

A REGA Régiókutató Egyesületnek a székelyföldi fiatalok körében végzett friss felmérése újfent rávilágított arra a jó pár éve ismert jelenségre, hogy az ország néhány nagyvárosa elszívja a gyengébben fejlett, szegény régiók fiatalságát.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. október 16., kedd

„Pártatlan” igazságszolgáltatás

Ismét „kitett magáért” az elmúlt hetekben magyar ügyekben a román igazságszolgáltatás: újabb épületétől fosztotta meg a római katolikus egyházat, amikor nem hagyta jóvá a jelenleg a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolának otthont adó épület visszaszolgáltatását.

Rostás Szabolcs 2018. október 15., hétfő

Manipulálni, ugyanúgy

Szép lassan elcsitulnak a család fogalmának alkotmányba iktatásáról október 6–7-én rendezett népszavazás kapcsán felkorbácsolt indulatok, a közbeszédet egyéb témák fogják uralni.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. október 12., péntek

Ukrajna példát mutat: hogyan viselkedjünk ordenáré diktatúraként

Miközben Ukrajna hivatalosan az európai uniós és NATO-csatlakozás felé kacsintgat, a kijevi kormány továbbra is meglehetősen érdekes stratégiát alkalmaz, hogy kikövezze az ország útját a demokratikus alapértékek tiszteletben tartásán alapuló intézményekbe.

Kiss Judit 2018. október 11., csütörtök

Magasság, mélység

Bár e sorok írásakor nem tudni még pontosan, ki és miért tette, a tény mindenképpen sokatmondó: barbár módon eltávolították az egyik legeredményesebb magyar hegymászó, a csíkszeredai születésű Erőss Zsolt emlékére állított gránittáblát az Oltár-kőről.

Páva Adorján 2018. október 10., szerda

Az RMDSZ marosvásárhelyi szkanderbajnokai

Még van idő arra, hogy az RMDSZ új Maros megyei „erős emberei” senkitől sem zavartatva, nyugodtan kipofozkodják magukat, és a karbirkózás eredményeinek ismeretében eldőljön, ki a főnök, kinek meddig terjed a döntéshozói hatásköre.

Bálint Eszter 2018. október 09., kedd

Mamahotel: all inclusive szálloda vagy börtön?

Érdekes és egyben meglepő trendek rajzolódnak ki a romániai viszonyokat illetően egy mostanság napvilágot látott felmérésből, ami a lakások megfizethetőségét vizsgálta Európában, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Kézfogástól nyafogásig

Újabb megdönthetetlen bizonyítékkal szolgáltak nekünk arról, hogy az erdélyi, ezen belül a ...

Balogh Levente: Szabálymódosítás verseny közben

A kormány már nem csupán a főügyészek ellen harcol, hanem egyenként, minden egyes ügyészre kiterjesztette ...

Pataky István: Merre tart a román külpolitika?

Holtponton vannak Románia és Oroszország kapcsolatai – mondja a bukaresti orosz nagykövet, s nehéz vitatkozni ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS