HIRDETÉS

Megállítható az öregedés?

Sárosi István 2016. december 20., 16:56

Tudósoknak sikerült megállítaniuk az öregedés folyamatát állatokon, és azt tervezik, hogy tíz év múlva embereken is elkezdik a kísérletezést – számol be a brit The Telegraph.

A kaliforniai Salk Intézet kutatói azt vizsgálták, hogy az érett sejteket visszafordíthatják-e embrióállapotba. Az egereken való kísérletezés során bebizonyosodott, hogy az állatok megfiatalíthatók, és az életük mintegy harminc százalékkal meghosszabbítható. Az intézet tudósai olyan technikát használtak a kutatás során, amellyel négy rendkívül aktív gén működését változtatják meg már a születés előtti időszakban, az anyaméhen belül.

A kutatók azt állítják, ugyanez az eljárás emberi sejteken is elvégezhető laboratóriumi körülmények között. A kutatók elképzelése az, hogy olyan szert gyártsanak, amely ha az emberi szervezetbe kerül, olyan hatással legyen az említett génekre, amellyel az öregedés folyamatát ne csak lelassítsa, hanem meg is fordítsa. Ám nagyjából tíz év szükséges ahhoz, hogy az embereken való kísérletezést lehetővé tegyék – állítja Juan Carlos Izpisua Belmonte, a Salk Intézet kutatóprofesszora. A tudós továbbá elmondta, nyilvánvaló, hogy az egerek különböznek az emberektől, és az öregedés folyamata sokkal összetettebb utóbbiak esetében. Azonban a tanulmány bebizonyította, hogy önmagában az öregedés nagyon is dinamikus folyamat, ezért a „fiatalítást” elősegítő technika a gyógyítási beavatkozások esetében is használható lesz.

A tudósok számára korábban is ismeretes volt, hogy az említett négy gén – az úgynevezett Jamanaka-faktorok – együtt „visszafiatalíthatják” az érett sejteket, amelyek így ismét fejlődhetnek a szervezet bármelyik részén. Azonban a tudomány eddigi állása szerint ez az eljárás káros hatással lehet azokra a szervekre nézve, amelyeknek részét alkották volna eredetileg, és olyan betegségek kialakulását is okozhatják, mint például a rák. A kaliforniai tudósok kísérlete azonban azt bizonyította be, hogy ezek a sejtek veszélyes mellékhatások nélkül képesek visszafordítani a sejtek öregedését.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS