HIRDETÉS

Kétezer liternyi szenteltvizet osztanak szét Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2017. január 06., 09:52

Ezer liter szenteltvizet palackoztak a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrálisban csütörtökön, pénteken pedig ugyanennyit töltenek hordókba, így a hívők összesen kétezer liternyit vihetnek haza vízkeresztkor. 

Fotó: Boda L. Gergely

Sebastian Pârvu ortodox pap a helyi román sajtónak úgy nyilatkozott, akárcsak az elmúlt években, idén is kétezer darab félliteres palackot töltenek meg szenteltvízzel, a hordókba pedig „szabadon” elvihető vizet töltenek, ha valaki többet szeretne, vagy vinne a szomszédoknak, barátoknak, akkor a hordókból töltheti meg az otthonról hozott üvegeket. A pap megnyugtatta a hívőket, hogy mindenkinek jut majd szenteltvíz, az elmúlt években is elég volt ez a mennyiség, még maradt is belőle.

Az ortodox hagyomány szerint a Vízkeresztkor szentelt víz sokáig friss és tiszta marad, és gyógyító ereje van. Nyolc napig minden reggel éhgyomorra kell inni a szenteltvízből, hogy gyógyító hatását kifejtse. Másrészt idén nem dobnak keresztet a jeges Oltba, mert a pap szerint a folyó partján nincs a szentmise megtartására alkalmas hely. Az elmúlt években Sepsiszentgyörgyön még megtartották a szokást, hogy kivitték a szenteltvizet az Olt partjára, ott osztották szét, majd a mise után a keresztet bedobták a folyó vizébe, és a vállalkozó kedvű fiatalok beúsztak érte, dacolva a mínuszokkal.  

De már a tavaly sem szervezték meg a fagyos folyóban fürdést, a pap szerint a mínusz húsz Celsius-fokban a szenteltvíz is hamar befagy, a hívők között pedig sok az idős ember, akik még a templomban is fáznak. Az Agerpres szerint Bodzafordulón még ragaszkodnak a hagyományhoz, a folyóba dobják a keresztet, és egyúttal meg is szentelik a folyót.  

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS