HIRDETÉS

Kecskevér és kőrisbogár por mint „orvosság”

Kiss Judit 2017. január 06., 14:47

Régmúlt idők bizarr „orvosságait” lehet megtekinteni a kolozsvári Történelmi Múzeum gyógyszerészeti részlegén, a tárlat szerdán nyílt, és június végéig látogatható. 

A régi erdélyi patikákból származó „gyógyszer-különlegességeket” a 19. századig alkalmazták. A gyűjteményben olyan készítmények találhatóak, amelyeket például rágcsálóürülékből, szarvasagancsból, kecskevérből vagy tintahalmaradványokból nyertek. Ana Maria Gruia muzeológus a sajtónak elmondta, a régi időkben minél egzotikusabb alapanyagból készült egy orvosság, annál kelendőbbnek bizonyult.

„A gyógyító állatok. Állati eredetű összetevők régi erdélyi gyógyszertárakból elnevezésű időszakos kiállítás a furcsa összetevők történetét meséli el, amelyeket rovarokból és emlősállatok szerveiből készítettek. Egészen a 19. századig kevertek olyan „orvosságokat”, amelyekhez Erdélyben fellelhető állatok testrészeit használták fel, például kőrisbogárból őröltek port, disznózsírból, bikaepéből kotyvasztottak szereket. Ugyanakkor exotikus állatokat is felhasználtak gyógyítási célra, tintahalat, szirtiborz megkövesedett ürülékét, oroszországi hódot – ezekről azt tartották, hogy a testükből készített szer gyógyítja a kolerát, hisztériát, epilepsziát” – fejtette ki a muzeológus.

Hozzátette, a kérődzők gyomrában talált kövecskéket összezúzták, és gyomorbajok enyhítésére, valamint mérgezés gyógyítására használták, a folyami rák szemét pedig a savtúltengés kezelésére. Ana Maria Gruia azt is elmondta, hogy egy, a mediterráneumból származó gyíkból nyert szerről feljegyezték, hogy egyesek afrodiziákumként alkalmazták, mások úgy tartották, vizelethajtó hatású. A Theriava Veneta nevű orvosság 64-féle összetevőt tartalmazott porrá őrölve, többek közt kígyóhúst, és viperamarás esetén adták a betegnek. A kiállításon a tégelyek mellett román és angol nyelvű magyarázó szövegek olvashatóak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS