Jön a Mikulás! - Erdély-szerte szerveznek ajándékosztást, szórakozató programokat december 5-én

Bede Laura 2017. december 05., 10:58

Gyerekek milliói ismerik a piros köpenyes, nagy szakállú Mikulást, aki az országban hagyományszerűen december 5-én este hozza el a várva várt ajándékokat.

Fotó: Gligor Róbert László

Számos gyereknek próbál örömöt szerezni a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ), amely kedden és szerdán családoknak, óvodáknak, illetve iskoláknak végez Mikulás-szolgálatot. „Amikor először beöltöztem Mikulásnak, épp egy óvodába várták az ajándékokat. Eleinte furán éreztem magam, és izgultam, de amikor megláttam a kicsi, kedves mosolyokat, teljesen feloldódtam, és együtt örültem az apróságokkal” – mondta el a Krónika megkeresésére Fogarassy Botond KMDSZ-tag, aki már többször is piros jelmezt öltött magára.

A kezdeményezés ötlete hosszú évekre nyúlik vissza, december 5-én és 6-án körülbelül öt-hat, Mikulásnak beöltözött, illetve 15, krampuszjelmezbe bújt egyetemista látogat napközben óvodákba, este pedig gyermekes családokhoz.

Az ajándékcsomagokat a szülők, oktatók biztosítják, az önkéntes fiatalok általában 20-30 családot is felkeresnek a két nap alatt. A mintegy 20-25 perces látogatások alkalmával felteszik a hagyományos Mikulás-kérdést: „Jó gyermek voltál az idén, vagy sokat rosszalkodtál?”

Fogarassy Botond arról is beszámolt lapunknak, hogy a gyerekek általában nagyon kíváncsiak, és kérdésekkel halmozzák el a Mikulást, illetve néha fura helyzetbe hozzák őt. „Nagyon vicces élményben volt részem a múlt évben, amikor a Paprika Rádió Mikulás-adásában az ölemben ülő kisgyerek meghúzta a szakállam, és élő adásban elmondta, hogy ez nem is igazi” – mesélte Fogarassy.

Kolozsváron kívül számos erdélyi városban szerveznek interaktív, szórakoztató programot Mikulás-nap alkalmából.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Boldog mese című zenés-táncos játékot viszi színre kedden 17 órától a Művelődési Házban. Az ünnep alkalmából a gyerekeknek ingyenes a belépés, a szülők pedig 6 lejért válthatnak jegyet. Szintén ma 16.30-tól Csíkszereda polgármesteri hivatala Mikulás-váró ünnepséget szervez a központi parkban a gyerekeknek és szüleiknek, a jó hangulatot a Mesehetes zenekar biztosítja. Szerdán pedig 10.30-tól a kisiskolásokat, 17 órától a családokat várja a Csíki Játékszín Pallai Mara Hanyistók, avagy a grófkisasszony és a lápi szörny története című mesejátékára.

Fotó: Nyulas Piroska

Nagy múltú gyermekkedvenc

A piros köpenyes, nagy szakállú Mikulás, a gyermekeket ajándékozó és számon kérő figura – és az őt kísérő krampusz – a városi polgárságtól a falusi értelmiség közvetítésével jutott el a parasztsághoz. Népszerűsítésében az óvodák és iskolák nagy szerepet játszottak. Az orosz „gyed moroz” tükörfordításaként az 1950-es években a Télapó elnevezést kívánták a Mikulás helyett bevezetni.

A Mikulás szó a Miklós név szlovák megfelelője, csak a 19. század végén került a köznyelvbe,

akárcsak a Mikulást kísérő krampusz, ördögszerű figura neve, mely a nyelvészek szerint bajor–osztrák eredetű. A szokást osztrák eredetűnek tartja a kutatás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat