HIRDETÉS

Ismét megrendezik a karácsonyi vásárt Nagyszebenben

Sárosi István 2016. november 16., 15:14

Több mint nyolcvan bel- és külföldi kiállító vesz részt a pénteken 19 órától nyíló X. Nagyszebeni Karácsonyi Vásáron, a belvárosi Nagytéren. 

A mikulásműhellyel is büszkélkedő vásár megnyitásával egy időben a teret körülvevő épületeket sajátos díszkivilágítással, huszonnyolc vetítő segítségével fényfestéssel fogják ékesíteni. A fényfestést külföldi szakemberek segítségével, több hónapos munkával hozták létre.

Radu Nechifor közreműködésében Turn On the Lights (Kapcsold fel a villanyt) című pánsípelőadás nyitja a rendezvényt, amelynek keretében bekapcsolják a fényfestést, s ez 46 napig minden este díszíteni fogja a tér épületeit. Az előadás felidézi, mintegy jelképesen kapcsolatot teremt a tíz év előtti első rendezvénnyel, amelyet Gheorghe Zamfir pánsípmester nyitott meg – áll a szervezők közleményében. Az említett mikulásműhelyben a gyerekek betekintést nyerhetnek a keksz és gyertya gyártásába, illetve mézes pogácsát is díszíthetnek, és a Pixel Art díszítőműhelyt is megismerhetik.

A rendezvényt legelőször 2007-ben rendezték meg, amikor Nagyszeben Európa kulturális fővárosa volt. Az akkor még kezdetleges karácsonyi vásárt Barbara Schöfnagel, a romániai osztrák nagykövetség társadalmi attaséja szervezte meg együttműködve a nagyszebeni önkormányzattal. Az akkor még 38 bódéból álló, a belvárosi Kistéren megrendezett karácsonyi vásár azóta kétszeresére nőtte ki magát, és a nagyobb térre is költözött. A karácsonyi vásár minden évben hozott valami újat, például a mikulásműhelyt, ahová évente háromezer gyerek látogat el.

A karácsonyi vásárok hagyománya Németországhoz kötődik. Egyedi attrakciók, helyi specialitások, illetve kézműves játékok és ajándéktárgyak vonzzák az érdeklődőket, akiknek a tipikus ünnepi csemegéje a pergelt mandula és a forralt bor. Ám Németország határait már régen túllépte a népszerű rendezvény, elterjedve egész Európában, az Amerikai Egyesült Államokban, sőt Japánban is. Ugyanakkor a legrégebbi hagyományos karácsonyi vásárokat csakis német városokban érdemes keresni. Karácsonyi vásárok ezrei évente több millió turistát vonzanak világszerte, és számuk évről évre növekszik a téli rendezvény még mindig elévületlen népszerűségnek köszönhetően.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS