Hazai pályán „csapott szét” az X-Faktort megnyerő USNK kolozsvári rapperduó

Bede Laura 2019. január 11., 16:41 utolsó módosítás: 2019. január 11., 16:53

Függetlenség, saját lemezkiadói cég és tehetségek felkarolása szerepel a kolozsvári USNK főbb céljai között – jelentették ki a magyarországi X-Faktor 2018-as kiadását megnyerő fiatalok.

A 21 éves Filep Kund és a 22 éves Laskay Nimród által alapított rapegyüttes első alkalommal lépett fel csütörtökön este a kincses városbeli After Eight szórakozóhelyen, ráadásul dupla koncerttel. A videómegosztó-oldalon egymilliós nézettséget túllépő dalokat – Posztolj, Fogyaszd el, #tevagya, Széééééétcsaptam, STOM  – a közönség együtt énekelte a fiúkkal.

A produkciót megelőzően a rapperduó pályafutásuk kezdetéről, a tehetségkutató-műsorban szerzett tapasztalatokról, terveikről beszélt a sajtó képviselőinek. Mint kiderült, a fiatalok már első osztályos koruk óta ugyanabba az iskolába jártak, viszont csak akkor ismerkedtek meg, amikor már különböző oktatási intézményben folytatták tanulmányaikat.

Egy éjszaka sétáltunk a városban, dúdoltunk egy-egy dalt egymásnak, és rájöttünk, hogy mindketten szeretjük a rap műfajt, ezért szerettünk volna valamit kezdeni ezzel a képességgel. Megszületett az első, Intro című dal, amelynek elég nagy sikere volt, és a környezetünk folyamatosan biztatott, hogy foglalkozzunk a zenéléssel”

– fogalmazott Laskay Nimród. Hozzátette, amikor látták, hogy az X-Faktor 2017-es kiadásában a rap műfajt képviselő Tóth Bettina negyedik helyen végzett, úgy érezték nekik is van esélyük, és jelentkeztek a tehetségkutatóba. „Mi önbizalomhiánnyal mentünk a műsorba, és nagyon jó érzéssel töltött el, hogy szakmailag kiemelkedő személyek foglalkoztak velünk” – mondták a zenészek. Kifejtették, a mentorok talán még barátságosabbak, segítőkészebbek, mint amilyennek tűnnek a televízió képernyőjén keresztül.

A rapperduó eredeti célja az volt, hogy párszor szerepeljen az élő adásban, és a tapasztalatokat felhasználva hazai lokálokban adjon koncertet. „De egyik pillanatról a másikba a dobogóra kerültünk, ezért most fel kell nőjünk a feladathoz” – mutatott rá Filep Kund. A fiatalok arról is beszámoltak, hogy eleinte nagyon nehéz volt az angol nyelvű dalokról áttérni a magyar számokra, úgymond nem találták a raphangjukat.

„Rábíztuk magunkat a mentorunkra, ByeAlexre, mert ő tudja, hogy mit szeret inkább a közönség. Ugyanakkor a fellépéseinken is azt vettük észre, hogy a magyar dalainkat nagyon sokan ismerik, előszeretettel üvöltik velünk együtt. Az angol szerzeményeknél viszont inkább hátradőlnek, elcsodálkoznak azon, ahogy szól. Viccelődve mondjuk egymásnak, hogy a közönségnek talán olyan, mintha külföldi előadó lépne fel előttük” – részletezte a USNK. Hozzátették, magyar és angol nyelvű dalokat is szeretnének megjelentetni, valamint

a tervek szerint tavasszal megjelenik az első lemezük.

A kolozsvári rapperduó szerint jelenleg az a legésszerűbb döntés, hogy Magyarországra költöznek, mivel határon túl lesz a legtöbb fellépésük. Érdeklődésünkre Laskay Nimród elárulta, hogy idén remélhetőleg részt vesznek több erdélyi fesztiválon, zenei rendezvényen. Addig is A Dal idei kiadásában szurkolhatnak a rajongók a fiúknak, mivel a Posztolj című számuk bejutott a legjobb 30 közé. A műsor január 19-től hat héten át szombatonként látható a Duna Televízióban, a döntőt február 23-án rendezik, akkor derül ki, melyik lesz Magyarország legjobb dala.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat