Fergeteges „esőtáncok” a VIBE fesztiválon

Bede Laura 2017. július 09., 22:35

Zuhogó esőben és sárban is végigbulizták az esti koncerteket a vasárnap zárult marosvásárhelyi VIBE fesztivál résztvevői. A négynapos Maros-parti rendezvénysorozaton nappal a tudományt népszerűsítették, este pedig a különböző zenei stílusokat képviselő előadók léptek színpadra. Rés Konrád Gergely, a fesztivál főszervezője és Borzási Sarolta, a VIBE Koli programkoordinátora a rendezvény, illetve a nyári egyetem sikerességéről beszélt a Krónikának.

Belakták a Maros partját a hétvégén az első alkalommal szervezett VIBE fesztivál résztvevői, a csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvénysorozat több ezer fiatal számára jelentett találkozási pontot.

Már a fesztivál első napján akkora tömeg gyűlt össze, hogy a Margaret Island Eső című dalától visszahangzott a Magenta Stage-nek nevezett, nagyszínpad előtti tér, a magyar rappet kedvelők pedig a Yellow Stage elnevezésű kisszínpadnál tomboltak a Hősök koncertjén. A fesztiválozók a két színpadtól

egyidőben szaladtak be a Blue Arénának nevezett partysátorba, amikor meghallották a magyarországi mulatószene népszerű képviselőjének, Kis Grófónak A nézését meg a járását című dalát,

majd ugyanezen a helyszínen a Pendulum fokozta a fiatalok hangulatát.

A péntek esti koncerteket kicsit elmosta az eső, de sokan így is együtt énekelve és táncolva bulizták át a fellépéseket, majd betértek a partysátorba, ahol többek között Borgore, Chris Lawyer pörgette a lemezt. Szombaton sem úszták meg szárazon a fesztiválozók, Péterfy Bori koncertjén sokan póló nélkül jártak „esőtáncot”.

A Wellhello fellépésén már senki nem foglalkozott az időjárással: a magyarországi együttes népszerű Rakpart című dalát átírta a tömeg Maros-parttá. Vasárnap újabb koncertekkel zárult a fesztivál, színpadra lépett többek között a sZempöl, az Anna&The Barbies, az Intim Torna Illegál.

Találkozási pont lett a fesztivál

„Erdélyben még nem rendeztek ilyen jellegű fesztivált, vagy ilyen stílusú nyári szabadidős programot, és innen jött az alapötlet, hogy szervezzünk egy diáktalálkozót. Magyarországról vettük az ötletet, ahol a diákönkormányzat már évek óta szervez egy iskolásoknak, egyetemistáknak szóló rendezvényt, amelyen nagyon nagy a részvétel, ezért úgy gondoltuk, hogy itt is szükség lenne egy hasonlóra. Szerintem ez nagyon jól összejött, bár az idő annyira nem kedvezett nekünk, ennek ellenére a koncerteken és a nyári egyetem programjain is mindig voltak érdeklődők. A létszámot illetően sem csalódtunk:

körülbelül ötezren vettek részt naponta a fesztiválon”

– mondta el a Krónika megkeresésére Rés Konrád Gergely, a fesztivál főszervezője. Hozzátette, a partysátor működött a legjobban, ahol lemezlovasok koncerteztek, valamint a külföldi előadók fellépéseit várták a legtöbben. Emellett a fő időpontokban tartott koncertek voltak igencsak közkedveltek, a nagy- és kisszínpadon egyaránt.

„Teljes mértékben pozitív visszajelzések érkeztek a fesztiválozóktól. Nyilván mindig akadnak negatívumok, hibák is, viszont az nagyon jól esik, hogy inkább pozitívumok felé billent el a mérleg. Mindenki nagyon értékeli, hogy egy régebbi fesztivál, a Félsziget helyszínére szerveztük meg ezt a rendezvényt, mert a Maros-part már akkor is jó választásnak bizonyult.

Létrehoztunk egy olyan rendezvényt, ami egész Erdélyt meg tudja mozgatni,

könnyen elérhető mindenki számára, fiatalos hangulatban történik az egész” – részletezte a főszervező. Mint mondta, nagy pozitívumnak tekintik, hogy az első nap kijelölt kempinghelyet meg kellett növelniük, olyan sokan jöttek sátorral. Rengeteg végzős középiskolás érkezett, de egyetemista is, a szervezők azt akarták elérni, hogy minél több fiatalt megszólítsanak, és ez sikerült is.

A főszervező szerint az esők ellenére sem panaszkodott senki a kempingzónából, mert nem voltak olyan nagy esők vagy viharok, amelyek jelentős problémát okoztak volna. Rés Konrád Gergely lapunknak arról is beszámolt, hogy

a VIBE fesztiválnak mindenképp lesz folytatása,

mert úgy látják, hogy van igény a rendezvényre és jövőre is ugyanezen a helyszínen szeretnék megszervezni.

Komolyabb témákról könnyedebb hangnemben                                                       

„A VIBE Kolit inspirációs forrásnak terveztük, együttgondolkodásnak, és azt látom, hogy ez összejött. Nagyon széles skálán mozogtak az előadások, hála a partnereinknek. Határozottan úgy tűnik, hogy érdemes volt megszervezni, mert az láttuk, hogy a közönség nagyon változik előadásról előadásra, minden meghívottunk más célközönséget mozgatott meg” – mondta el lapunknak Borzási Sarolta, a VIBE Koli előadássorozat programkoordinátora.

Hozzátette, meglepődött, amikor a beszélgetés végén az emberek odamentek az előadókhoz és kérdéseket tettek fel nekik. A szervezőknek

az volt a céljuk, hogy a fesztiválon résztvevő fiatal célközönség szakemberekkel, politikusokkal vagy akár celebekkel találkozhasson.

Az előadástémák között szerepelt a technológia, vallás, egészség, politika, irodalom, művészet.

„Az alapkoncepció szerint olyan témákat írtunk össze, ami érdekelheti a fiatalokat és olyan előadókat hívtunk, akik ezt érdekes be tudják mutatni. Az előadóktól általában azt kértük, hogy sztorizgassanak, mindenképp történeteket mondjanak el az adott témával kapcsolatban. A nyár szabadidős tevékenységekről meg bulizásról szól, mi ezzel egy kicsit szembe akartunk menni, és azt mondtuk, hogy

egy fesztiválon napközben komolyabb témákról is lehet beszélni, csak könnyedebb hangnemben”

– fejtette ki a programkoordinátor.

Borzási Sarolta arról is beszámolt, hogy számos marosvásárhelyi lakos jött ki a Maros-partra, a gyerekprogramok, illetve az állandó programok is népszerűnek bizonyultak. A közönség átlagéletkora előadásonként változott, de ez volt a szervezők célja. Mint mondták, sikerült a tudománynépszerűsítés szempontjából nehezebben emészthető témákat is becsempészni a szabadidős programba, és egy fesztiválon is hasznos időtöltést nyújtani a fiataloknak. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat