HIRDETÉS

Évértékelő a hegyimentőknél – önzetlenségért járó díj a Dancurásnak

Gergely Imre 2016. december 21., 14:16

Önzetlenségdíjjal jutalmazta a Dancurás önkéntes hegyimentőcsapatot a Hargita Megyei Tanácshoz tartozó Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat az elmúlt évet mérlegelő rendezvényén hétfőn Csíkszeredában. Fekete Örs, a közszolgálat vezetője szerint 2016 a beváltott ígéretek éve.

Ugyanakkor hozzátette, az egyik legnehezebb évet zárják többek között amiatt, hogy megkérdőjelezik munkájuk eredményességét. „Egyre nagyobb felelősséggel jár a mentés, hiszen bármikor arra ébredhet az ember, másnap a törvényszéket vagy a vizsgálóbizottságot kell meggyőzze arról, hogy jó szándékkal, önkéntesen, szabad idejét feláldozva akart a bajbajutottak segítségére sietni” – hangsúlyozta Fekete Örs.

A beszámolóból kiderült, idén nem telt el hét tennivaló nélkül: táborokat, kirándulásokat szerveztek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Több mint ezer gyerek számára szerveztek szabadtéri programokat és kerékpáros táborokat. Ezenfelül ösvényeket, hegyi kerékpárutakat, sziklamászófalakat építettek. Idén több mint 350 riasztáshoz kellett kiszállniuk a hegyimentőknek, sok esetben pedig egyszerre több helyszínre is.

Ezzel kapcsolatban a hegyimentők vezetője elmondta, országos szinten probléma az alkalmazottak hiánya, nagyobb szerepet kell kapnia a hivatásos, állandó szolgálaton alapuló hegyimentésnek, kiegészülve helyi önkéntesek segítségével, ehhez pedig a helyi önkormányzatoknak nagyobb felelősséggel kell hozzáállniuk. A rendezvényen elhangzott, Hargita megyében nagy súlya van a hegyi turizmusnak, több mint 1500 kilométer turistaösvény létezik, és igény van a biztonságos turizmusra, amelyben jelentős a hegyimentők szerepe, ezért ezt a szakterületet fejleszteni kell.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS