Elrepült az Angyal: meghalt Roger Moore

Hírösszefoglaló 2017. május 23., 17:31

Súlyos betegségben elhunyt Sir Roger Moore, az Angyal és James Bond egykori megformálója, aki a Minden lében két kanál című krimisorozat egyik főszereplőjeként Tony Curtisszel alkotott felejthetetlen párost.

„Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett atyánk, Sir Roger Moore ma elhunyt. Mindannyian le vagyunk sújtva” – jelentette be kedden a 89 éves színész családja. A bejelentés szerint Roger Moore Svájcban hunyt el, miután „rövid, de hősies csatát vívott a rákkal”. A BBC közölte, Sir Roger Moore-tól családi körben vesznek végső búcsút, Monacóban.

Sir Roger Moore, a hetvenes évek James Bondja, az Angyal című tévésorozat főszereplője, Tony Curtis mellett az egyik Minden lében (két) kanál 1927. október 24-én született. Iskoláit 15 évesen abbahagyta, ezután volt portás, grafikus, trükkfilmrajzoló és modell. A sudár, jóképű, kékszemű Moore végül színészként futott be, a londoni Royal Academy of Dramatic Art színész-szakán szerzett diplomát.

1953-ban Hollywoodba költözött, de ekkor még nem sok babér termett számára. Hazatért hát Angliába, ahol tévésorozatokat forgatott (Magyarországon is népszerű volt az Ivanhoe).

A világhírt Simon Templar szerepe hozta meg számára, az Angyal kalandjait 1963-67 között száznál is több részben, közel száz országban kísérték nézők milliói feszült figyelemmel.

(A már veterán színész 1997-ben az Angyal filmváltozatában is feltűnt – pontosabban csak a hangja, a főszereplő Val Kilmer autórádiójában.) Ezután Tony Curtis oldalán játszott a Minden lében két kanál című, Európában elsöprő sikert arató – ám Amerikában csendesen megbukó – sorozatban.

Roger Moore neve legjobban James Bondként ismert. Őfelsége 007-es ügynökének szerepét Sean Connerytől vette át, de ez nem nyomasztotta, sőt úgy vélte, fogsorának fehérsége terén túl is szárnyalta elődjét. 1973 és 1985 között hét Bond-film készült vele (Élni és halni hagyni, Az aranypisztolyos férfi, A kém, aki szeretett engem, Holdkelte, Szigorúan bizalmas, Polipka, Halálvágta), debütálásakor 45 évesen és búcsúzásakor 57 évesen is ő volt a legidősebb Bond. Ennek ellenére dublőrök nélkül forgatott, bár a különösen veszélyes jeleneteket csak nyugtatóval vészelte át.

A későbbiekben váltakozó színvonalú filmeket forgatott, az 1996-os A kalandorban Jean-Claude Van Damme oldalán, a következő évben a Spice Girls együttessel forgatott – e szerepért jelölték a legrosszabb színésznek járó Arany Málna díjra. 1991-től az UNICEF jószolgálati nagyköveteként tevékenykedett.

A brit színész 2002 óta élt negyedik feleségével Monacóban és Svájcban. A brit királynő 2003-ban lovaggá ütötte, így azóta kijár neki a Sir megszólítás. Moore szabadidejében a Manchester United labdarúgócsapatának és Sir Elton John zenéjének lelkes rajongója volt. Utolsó tv filmjét Szent (The Saint) címen 2016-ban forgatta, és feltűnt az ugyancsak 2016-ban, Edelényi János rendezésében készült Jutalomjáték című magyar-angol koprodukciós filmben, amelyben saját magát alakította.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat