HIRDETÉS

Csúcson a magyar filmgyártás

Sárosi István 2016. december 29., 19:51

Már nem különleges élmény olyan sztárokba botlani Budapesten, mint Ryan Gosling, Tom Hanks, Harrison Ford vagy Hugh Jackman, hiszen a filmgyártás egyik legfontosabb európai központjává nőtte ki magát a magyar főváros a szakmát érintő kedvező adóknak és remek technikai lehetőségeknek köszönhetően – írja az AFP hírügynökség.

 

Az elmúlt években olyan amerikai kasszasikereket gyártottak Budapesten, mint a 2015-ös A kém, Jude Law főszereplésével, vagy a 2016-ban megjelent Inferno, amelyben Tom Hanksé a főszerep. A hatvanéves sztár heteken át a fővárosban tartózkodott a forgatás idején, amely után úgy nyilatkozott: „Budapest a világ egyik legszebb városa”.
A külföldi filmgyártókat a Budapesttől 20 kilométerre fekvő Etyek településen található Korda Studios csalogatja a leginkább, amelyet kevesebb mint tíz éve nyitottak meg egy hidegháború idején használt  katonai bázis helyén. A létesítmény egészen rendkívüli helyszínek megteremtésére is alkalmas: a Matt Damon főszereplésével játszott Mentőexpedíció forgatásakor nem kevesebb, mint négyezer tonna vörös földet helyeztek el benne, hogy Marssá alakítsák. Ám nemcsak a stúdió, hanem maga a főváros is „szerepelt” a filmben, bár Pekingnek álcázva. Ezen kívül Budapest „játszotta” már Párizst, Bécset és Moszkvát is más-más filmekben.
A jól felszerelt létesítmény, az előnyös adók és az olcsó képzett munkaerő Budapestet „London után Európa második legnagyobb filmgyártó központjává emelte” – közölte Kresmery Dániel, a Korda Studios gyártási és fejlesztési részlegének a vezetője, aki biztatóan hozzátette, „kapacitásunknak csupán 75 százalékát használjuk ki egyelőre”.
A budapesti parlament 2004-ben fogadta el azt az adózásra vonatkozó törvényt, amelynek köszönhetően előszeretettel választják a fővárost a külföldi filmgyártók. Ennek köszönhetően idén több mint 270 millió eurót hozott Magyarországra az iparág, szemben a 2011-es teljesítménnyel, amely 105 millió euró volt a kormány állítása szerint. „Az ágazat Magyarország bruttó hazai össztermékének (GDP) a 0,15 százalékát teszi ki, és ez a legmagasabb arány egész Európában” – közölte az AFP-vel Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója. Jelenleg megközelítőleg száz vállalat, négyezer alkalmazottal élteti a magyar filmipart.
A stúdió nemcsak Hollywood „kihelyezett gyára”, hanem hazai alkotóknak is lehetőséget biztosít: Nemes Jeles László Oscar-díjas, 2015-ben megjelent Saul fia című filmjét, valamint Mundruczó Kornél a cannes-i filmfesztivál 2014-es kiadásán a zsűri díjával jutalmazott Fehér isten című filmjét szintén itt forgatták.

Sárosi István

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS