Csenevész kis srácból öntudatos emberré válni – interjú Vitáris Ivánnal, az Ivan & The Parazol frontemberével

Bede Laura 2018. március 22., 09:29

Erdélyi városokban csap a húrok közé a héten az Ivan & The Parazol budapesti rockegyüttes. A klasszikus rockzenét a kortárs trendekkel vegyítő, dinamikus, szabad stílust képviselő zenekar frontembere, Vitáris Iván a közönséggel való kapcsolatról, fellépésekről és a jövőbeli tervekről beszélt a Krónikának.

Fotó: Musicpix.hu

– Egy 2016-os, négyállomásos koncertsorozat keretében mutatkoztatok be első alkalommal Erdélyben. Akkor hogyan fogadott a közönség, milyen élményekkel tértetek haza?

– Iszonyatosan jó élmény volt.

Én személy szerint úgy éreztem, mintha a beatzene első pionírjai lennénk, mert az emberek annyira lelkesek voltak a koncerteken, hogy ilyet már régen tapasztaltunk. Ez számunkra nagyon jó emlék.

– Mennyire ismeri a dalaitokat az erdélyi közönség, van-e itteni rajongótáborotok?

– Szerintem van egy kör, aki ismer bennünket, és most ki fog derülni, hogy a szájhagyomány és az egyéb csatornák révén mennyivel bővült a közönségünk. A 2016-os koncertjeinken nagyon jó érzés volt, hogy szinte valamennyi klub tele volt, remélem, ez most is így lesz.

– Több alkalommal is részt vettetek az amerikai SXSW fesztiválon, játszottatok már az Egyesült Királyságban, valamint Hollandiában is. Milyen hasonlóságokat és különbségeket véltek felfedezni a külföldi és magyarországi vagy romániai magyar közönség között?

– Minden ország más szokásokkal, rockzenéhez való viszonyulással rendelkezik. A hollandok inkább egyfajta szakértelemmel, csendesebben követik a koncertet, míg mondjuk Amerikában minden geg, improvizáció működik, nagyon „együtt élnek” a produkcióval. Minden koncert más miatt jó, és ez a közönségre is igaz. Ahogy a nyelv, úgy a szokások is változnak, de olyat nem tudnék mondani, hogy egy bizonyos országban rossz volt a közönség.

– Eddig három nagylemezetek jelent meg – Mama don’t You Recognize Ivan & The Parazol?, Mode Bizarre és The All Right Nows címmel –, a negyedik albumot pedig Los Angelesben veszitek fel. Hogy áll a munkafolyamat, mikor jelenik meg a lemez?

– Jelenleg a keverés fázisában vagyunk, és ha megfelelő kiadót találunk az anyaghoz, akkor legkorábban ősz végén fog megjelenni.

Ez a korong mindenképpen mérföldkő lesz. Hangzásban és a dalírás szempontjából is óriásit lépett a zenekar, és szerintem az album fő témái is elég érdekesek.

Fontos tudni, hogy a basszusgitárosunk, Tarnai János most nem tud velünk koncertezni egy komoly betegség miatt, szóval nagyon nehéz időszakot tudhat maga mögött a zenekar. A lemez részben ennek a feldolgozásáról is szól.

{P2}

– Mennyit változott az együttes felépítése, stílusa, illetve célja a 2010-es megalakulás óta?

– Rengeteget. Csenevész kis srácból öntudatos, tapasztalt emberré vált. Persze az is fontos, hogy a csenevészséget nem szabad elveszteni. Az a kvintesszencia része, és az is maradt. A céljaink nem változtak.

Szeretnénk kompromisszumok nélkül olyan zeneműveket alkotni, amelyek boldoggá tesznek minket, és ezt szeretnénk minél több embernek előadni kisebb-nagyobb színpadokon.

– Mit tekintetek az eddig pályafutásotok csúcspontjának?

– Van olyan, hogy csúcspont? Itt Bródyt idézném: „nem a csúcson ülni a legjobb, hanem megmászni a hegyet”.  

– Idén hol találkozhatnak még veletek a bulizni vágyók? Terveztek-e további erdélyi fellépést a jövőben?

– Mindenképpen jó lenne visszatérni az erdélyi fesztiválokra is, például a bonchidai Electric Castle-re. A közönség ezen a nyáron a legtöbb nagy magyar fesztiválon láthat minket, valamint játszunk a prágai Rock For People on zenei rendezvényen is, a Stones-koncert másnapján.

Bejárja az erdélyi városokat a budapesti zenekar

Az Ivan & The Parazol együttes tagjai: Vitáris Iván – ének, Balla Máté – gitár, Beke István – klimpír, Tarnai János – basszusgitár (inaktív tag), Simon Bálint – dobok. A banda a tervek szerint szerdán este a kolozsvári Form Space-ben lépett színpadra, csütörtökön a marosvásárhelyi Jazz & Blues Klubban koncertezik. A turné következő állomása a csíkszeredai Grund lesz, ahol pénteken lépnek fel, a nagyváradi Moszkva kávézóban szombaton, koncertsorozatukat pedig vasárnap zárják a temesvári Reflektor Venue nevű szórakozóhelyen.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat