Ceaușescut tartják a legjobb elnöknek a románok – Petre Băcanu publicista szerint el kellett volna számoltatni a volt diktátort

Pataky István 2018. december 29., 17:26

Nicolae Ceaușescut tartják az eddigi legjobb államfőnek a románok, azok nagy része is így vélekedik, akik nem is éltek a kommunista rendszerben – derül ki egy friss felmérésből. Petre Mihai Băcanu ismert újságíró szerint az egykori diktátort azért végezték ki, mert a forradalomkor az ország élére került csoport attól félt, Ceaușescu visszatérhet a hatalomba.

A romániai lakosság több mint hatvannégy százalékának jó véleménye van Ceaușescuról Fotó: Bernard Bisson/Sygma/Corbis

Bár halálának évfordulóján egyre kevesebben visznek virágot bukaresti sírjára, huszonkilenc évvel a kommunista rendszert megbuktató forradalom után még mindig jó, illetve nagyon jó véleménnyel van Nicolae Ceaușescu exdiktátorról a megkérdezettek többsége.

A Társadalmi Tanulmányok Intézetének friss felmérése arra kereste a választ, miként vélekednek az eddigi államfőkről a románok. Mint kiderült, a romániai lakosság több mint hatvannégy százalékának jó véleménye van Ceaușescuról.

Ötből egy megkérdezett rendkívül pozitívan értékelte az egykori kommunista vezér tevékenységét.

Különösen meglepő, hogy utóbbiak körében közel ötven százalékot tesznek ki a 49 évnél fiatalabbak, akik gyerekként vagy nagyon fiatalon élték át az előző rendszert, vagy a „Kárpátok géniuszának” kivégzése után születtek, azaz csak hallomásból ismerhetik az 1989 előtti világot. Az Adevărul napilap által ismertetett felmérés szerint

tizennégy romániai polgárból csupán egynek van kifejezetten rossz véleménye Ceaușescuról.

Ami a többi államfőt illeti, a jelenleg regnáló Klaus Johannis követi a kommunista vezetőt kicsivel több mint ötvenszázalékos pozitív megítéléssel. A legrosszabb eredményt az államelnöki tisztséget 1990 és 1996, majd 2000 és 2004 között betöltő Ion Iliescu érte el, az ő elnökségéről a nagy többség negatívan vélekedik.

Sokan abban is kételkednek, hogy megfelelően jártak-e el a forradalom után hatalomra jutottak, amikor egy gyors és jogilag szinte értelmezhetetlen bírósági eljárás nyomán kivégezték a Ceaușescu házaspárt. Petre Mihai Băcanu, az 1989-es rendszerváltást követő időszak egyik legismertebb újságírója, a România Liberă egykori lap­igazgatója szerint

a volt diktátornak élnie kellett volna, hogy elszámoljon azzal, amit tett.

„Megtudhattunk volna tőle sok mindent, ahogyan a kommunista párt más vezetőitől is megtudtunk egyet s mást” – véli az újságíró, aki annak idején, az ítélet megszületése után nem sokkal egy cikkben is megfogalmazta megdöbbenését a kivégzéssel kapcsolatban. „Ceaușescut ezer olyan tett miatt elítélhették volna, amelyben érintett volt. A gyilkosságokért, amelyeknek részese volt, az erőszakos szövetkezesítéskor megölt parasztok, a Temesvárról autóbusszal menekülni próbáló meggyilkolt fiatalok, a büntetett abortusz miatt vérmérgezésben életüket vesztő tízezer nő miatt. A lista nagyon hosszú” – mondta a România Liberă hétvégi lapszámában megjelent interjúban Băcanu. Arról is beszélt, hogy a Ceaușescu-per szellemi atyja Silviu Brucan volt, ő győzte meg az ország irányítását megkaparintó csoport többi tagját arról, hogy amennyiben nem ölik meg a diktátort, az visszatérhet a hatalomba.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat