A paralimpikon mint példakép: félezer diák részvételével zajlik a sportolimpia

Kiss Előd-Gergely 2017. szeptember 20., 18:14 utolsó módosítás: 2017. szeptember 20., 18:25

Spontán óvációban törtek ki a 3. Magyar Középiskolás Sportolimpia kedd esti megnyitóján résztvevő középiskolás diákok, amikor a kolozsvári stadion konferenciatermében a védnök, Novák Károly Eduárd paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó kalandos életútjának történetéről mesélt.

Fotó: Facebook/Sportolimpia

Több mint félezer diák kilenc sportágban vesz részt a kedden este hivatalosan elkezdődött, vasárnapig tartó középiskolás sportolimpián Kolozsváron.

Az erdélyi magyar diáksport harmadízben szervezett seregszemléjének nyitánya Grabán Zsolt főszervező, Bodor László elnök és Markó Bálint, a BBTE rektorhelyettese rövidebb, valamint Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke kicsivel hosszabb köszöntőjével vette kezdetét. Bodor László elárulta,

idén is bővült a mezőny, hiszen a tavaly 450, míg első alkalommal mintegy 250 diák vett rész a rendezvényen.

A középiskolások a korosztályukra jellemző módon mérsékelt lelkesedést tanúsítottak a megnyitó iránt. Azonban amint Killyéni András sporttörténész elkezdett a sportolimpia fővédnökével, Novák Károly Eduárd csíkszeredai paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározóval beszélgetni, egyre nagyobb lett a csend a teremben. Az ugyanis hamar kiderült, hogy

Novák nemcsak kiváló sportoló, de nagyon jó mesélő is: egyik-másik poénjának időzítését még a standup comedy műfaját professzionálisan űző humoristák is megirigyelhették volna.

Pedig a történetnek voltak olyan részei is, amelyeket még erős túlzással sem lehetne viccesnek nevezni.

Fotó: Facebook/Sportolimpia

A sportoló elmondta, 8 éves volt, amikor először megfogalmazódott benne, hogy olimpiai bajnok akar lenni, gyorskorcsolyázó. Azonban 1996-ban egy autobaleset után amputálni kellett az egyik lábfejét. Az elbeszélés sallangmentessége láthatóan lenyűgözte közönségét.

Novák elmondta, a baleset után első gondolata az volt, hogy egy hónap múlva nem lehet ott a világbajnokságon. A gyorskorcsolyázást abba kellett hagynia, mert a protézissel nem tudta bevenni a kanyart. Sportolás nélkül azonban 10 kiló súly könnyen felszaladt rá, így

1998-ban ismét elkezdett sportolni, időközben Bukarestben elvégezte a jogi egyetemet.

Az első versenykerékpár, amelyet kölcsönpénzből vett, 600 euróba került, ezzel el tudott indulni egy marosvásárhelyi versenyen, amelyet meg is nyert. Aztán megnősült, a lagzipénzből céget alapított, mégpedig gyógyászati segédeszköz-céget. Mint fogalmazott, minek adjon ki pénzt protézisre, amikor maga is el tudja készíttetni – mondta.

Álmáról, hogy olimpiai bajnok lesz, természetesen nem mondott le,

pedig semmilyen infromáció nem állt rendelkezésre arról, hogy lehet kijutni a paralimpiára, de végül sikerült neki. Mint mesélte, Athénban a 2008-as paralimpián résztvevő romániai küldöttség vele együtt mindössze három fős volt.

Novákot és versenyzőtársát olyan sportvezető kísérte el, akit azelőtt 4 évvel Sydneyben rajtakaptak a doppingoláson. A csíki versenyző akkor ezüstérmet nyert és csalódásként élte meg, hogy hazatérésekor a reptéren csak a felesége és a gyerekek várták, más senki. Illetve a Romantica TV riportere akart vele interjút készíteni, de kizárólag a balesete érdekelte, a teljesítménye nem.

A 2009-es pénzügyi válság az ő cégüket is megviselte, a csőd szélére kerültek. 2010-ben bezárták a céget, hogy tudjon aranyat nyerni, amire nem volt garancia, hiszen négy év alatt sok minden történhet.

„Akkora nyomás van az olimpiai versenyen, hogy csak kevés sportoló tudja elviselni. Rengeteg a versenyző, aki Európa- és világbajnokságon már nyert, de olimpián nem.

Akkora feszültség volt, hogy legszívesebben inkább tévéztem volna”

– mesélte. Ekkor szinte már a légy zümmögését is hallani lehetett a teremben, pedig tele volt tinédzserekkel.

Fotó: Facebook/Sportolimpia

Novák elmesélte a Londonban nyert aranyérem történetét is: az elődöntőben egy hazai versenyzőt győzött le, az 5800 brit mégis felállva tapsolt, majd cseh ellenfelét is lekörözte a döntőben. Utólag visszagondolva úgy értékelte autós balesetét, azért történt, hogy ezt az érmet ő nyerje.

Mint mondta, akkor döntötte le a paralimpiai sportot övező érdektelenség falát: az Otopeni-i reptéren már a teljes román média várta. Egy újságírót sem utasított vissza, aki interjút kért tőle, hogy a fiatalok lássák a példáját.

Ne féljetek a kihívásoktól. Tietek az erő”

– fordult a diáksereghez, akiknek nem kellett külön biztatás, hogy spontán vastapsban törjenek ki, felállva ünnepelték példaképüket. Mert ha Novák Károly Eduárd eddig nem is volt az a számukra, most garantáltan azzá vált.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat