Krónika Online
2017. március 29., szerda; Ma Auguszta napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Legalább a benzinpénzt fizessék meg Orbán Viktornak!

2016.12.18. [12:39]

Soha nem fogjuk megtudni, mi történt volna akkor, ha múlt csütörtökön nem látogat el a magyar miniszterelnök Szatmárnémetibe, ha nem találkozik az RMDSZ elnökével, és nem buzdítja az erdélyi magyarokat Kelemen Hunorék támogatására.

ovszat2_b(archív felvétel)

A választási eredmények azonban némi sikerre utalnak, és ez akár ennek a látogatásnak is tulajdonítható. Jobb volt a választói kedv, mint négy évvel korábban. Akkor ugyanis nem jött el Orbán Viktor erdélyi – illetve partiumi – korteshadjáratra.

Persze tudjuk, nem túl nagy a távolság Budapest és Szatmárnémeti között, szép napos idő volt, és az is előfordulhat, hogy a miniszterelnök úrnak aznapra nem akadt jobb dolga. Többnyire autópályán közlekedett, kényelmes és tágas mikrobuszban töltötte el az idejét, talán pihent is egy kicsit. Ha figyelembe vesszük, hogy Szatmárnémetiben családias fogadtatásban volt része, azt is mondhatnánk, nem volt túlzottan megerőltető a partiumi útja, és ami a legfontosabb, lényegesen megnövelte ezáltal a magyar jelöltek választási esélyeit.

Ennek ellenére felmerül a kérdés, főleg most, a hat százalék fölötti választási eredménnyel a tarsolyukban: a „győztesek” meg fogják-e köszönni Orbán Viktornak ezt a segítséget? Kifizetik-e neki legalább a benzinpénzt, a látogatással járó minimális költségeket? Köztudott, hogy még a Markó-éra idején olyan gyalázatos magyar–magyar egyezségek születtek, amelyek az erdélyi magyar közélet „elgyurcsányosodásához” vezettek. Ahogyan a gomba terjed esőzések idején, úgy ütötték fel a fejüket az egymást balliberális nézetekkel túllicitáló politikusok, újságírók, egyetemi tanárok, művészek, intézményvezetők. Bizonyos fáziskéséseknek köszönhetően egy adott pillanatban a magyarországi bukott balliberálisok számára Erdély jelentette a Kánaánt, az „éjjeli menedéket”, a vigasztalást. Innen lehetett szidni a magyar jobboldalt, Orbán politikáját, a kettős állampolgárság megadását, a népszavazás kiírását és mindent, ami megfeküdte a balliberálisok gyomrát.

Bár köztudott, hogy Markó Béla az idén már nem indult a választásokon, és több harcostársával együtt átadta helyét a fiatalabbaknak, ennek ellenére még mindig virulnak Erdély-szerte azok a „Gyurcsány-múmiák”, akik ott maradtak betokosodva egy-egy intézmény élén, az RMDSZ sajtóberkeiben, a román állam és a tulipános párt pénzéből fizetett munkahelyeken. És továbbra is szidhatják a magyar miniszterelnököt, a magyar kormányt, a magyar politikát. Nyugodtan elfröcsöghetik a nagyközönség számára a bukott balliberális retorikát. A benzinpénz kifizetése mellett az érintetteknek – az érdemtelenül bitorolt pozícióikból – távozniuk kellene.

Ferencz Zsombor, Marosvásárhely

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
7.
nyugdíjas tanító
2017.01.15., vasárnap [15:03]
Tudja, hogy kitől származik az idézet? Miért nem írja ki?
6.
Megfelelő
2017.01.10., kedd [05:39]
Végre egy megnyugtató jelenet,amikor a bal oldal veszi le a kalapját a jobboldal előtt, vagy talán csak kalap póróba?
Hunor mondja a magyar miniszterenöknek: "Körülbelül egyforma fejünk van." Orbán: "körül lehet de belül nem."
5.
Bambacska
2016.12.29., csütörtök [00:30]
Bár csak internetes terjesztésében még él és virul az Erdélyi raport a ballibsi menedékhely innen nyugodtan lehet szidni a Fideszt mert nekik mindent lehet. A kérdés, hogy meddig ?
4.
Horvath Marton
2016.12.27., kedd [11:08]
Meg van olyan bugyuta erdelyben aki azt hiszi Orban gyozkodese miatt lett befuto az RMDSZ a valasztasokon ???Hogy mik vannak ???
3.
Gebele
2016.12.20., kedd [18:45]
Te most viccelsz, vagy csak vicc-l-sz.?
2.
egyenes 1-N-S
2016.12.20., kedd [18:39]
Az a fontos ,hogy elindult a megújulás a szervezetben.
1.
terebereke
2016.12.18., vasárnap [15:39]
Ez most pamflett, vagy csak egy pamf lett?
Hozzászólások7