Krónika Online
2017. március 26., vasárnap; Ma Emánuel napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Le a Bikinivel is!

-- Külsős szerző -- | 2016.09.17. [22:00] | Utolsó módosítás: 2016.09.18. [10:32]

Az idei Kolozsvári Magyar Napok és a Vásárhelyi Forgatag koncertjei egyaránt komoly visszhangra találtak a sajtóban. Az előbbi rendezvényen a Beatrice lépett fel, és hozta megszokott formáját, az utóbbin pedig a Bikini. 

Forgatag 20116_b

Kolozsváron egy kérdéses nagyságrendű IQ-val rendelkező újságíró „felfedezte” a XX. század című dalt, és egy olyan beszámolót készített a magyar napokról, mintha az egy irredenta rendezvény lenne. Felrótta Nagy Feróéknak és közvetve a szervezőknek, hogy „utálják az egész huszadik századot”.

Szerinte nem szabad rossz véleménnyel lennünk sem Trianonról, sem pedig arról, hogy „zsebre vágott minket a történelem”. Utólag viszont rá kellett jönnie, hogy szólásszabadság van, Nagy Feróék pedig nyugodtan énekelhetnek, amiről és ahogyan akarnak. Ráadásul több rosszindulatú csúsztatás is volt a beszámolójában.

Marosvásárhelyen viszont egy teljesen más jellegű jelenség következett be. Az egyébként jól sikerült Forgatagon a Bikini zenészei előadták a legnépszerűbb dalaikat, többek között a Fagyit, ez viszont (ki gondolta volna?) súlyos hatással volt a rendezvény főszervezőjére.

De lássuk, miről is énekeltek D. Nagy Lajosék a Fagyiban, és milyen hatást váltott ez ki a főszervezőben? „Kösz jól vagyok, egész nap fagyizom. Hogy mondjam el – ez kitölti az életem.” Ez az első két sor látszólag még teljesen ártatlan, hiszen mi lehet rossz abban, ha valaki egész nap fagyizik? Hát mi mást mondhatnánk erre, mint hogy egészségére, fagyizzon nyugodtan. Aztán a folytatásban felsejlenek a fagyizás körüli problémák. „Kösz jól vagyok, az éveket nem számolom. Boldog vagyok, nyelem a sok gombócot.”

Bizony, az éveket már mi sem számoljuk Marosvásárhelyen, hiszen időtlen idők óta ugyanaz a polgármester vezeti a várost, és mi azóta is csak nyeljük és nyeljük a gombócokat. Szóval a Bikini rátapintott a lényegre. „Mert nyalni csak úgy lehet, ha élvezzük az ízeket.” Hát valóban, a fagylaltozás és az ízek élvezete nem jutott mindenkinek egyformán osztályrészül, de ha már valaki fagyihoz jut, és nyal, akkor jobb, ha egyúttal élvezi is az ízeket. És tényleg, miért ne élvezné?

„Nyaljuk a fagylaltot, a mézesmadzag elfogyott.” Ez szintén egy tökéletes helyzetkép a mai erdélyi magyar közügyekről. Az előttünk lebegtetett „mézesmadzagok” már rég elfogytak. További ígérgetéseknek itt nincs helyük. A dal zárószövege pedig szintén telitalálat: „Éljük az életet, élvezzük, amíg lehet.” Hát mi mást is tehetnének a listás szavazással, illetve kétes hitelességű SZKT-határozatokkal hatalmi pozícióba juttatott politikusok? Hát élvezik az ezzel együtt járó előnyöket. Élvezik, amíg lehet. Tovább egy percig sem.

Nos mint utólag kiderült, nem csak az intelligenciabajnok kolozsvári újságírót kellett volna felvilágosítani arról, hogy Sztálin és Hitler negatív példaként volt megemlítve a Beatrice dalában, hanem a Vásárhelyen előadott Fagyit is külön fülszöveggel kellett volna ellátni. Hogy tudniillik a „fagyizás” nem túl jó dolog, nem tesz jót az ember gerincének, a gombócok pedig könnyen megakadhatnak a torkunkon.

Ehhez képest a Forgatag főszervezője félreértette a dal üzenetét, és feltételezhetően valamilyen belső vagy külső indíttatás következtében egy hivatalos, névre szóló, „forgatagos” köszönőlevelet küldött a marosvásárhelyi polgármester főtanácsadójának. A román ajkúnak.

Ez a levél aztán megjelent több, román és magyar nyelvű sajtóközleményben, és elsősorban politikai célokra lett felhasználva. Hogy legyen minden megköszönve annak rendje és módja szerint. Ilyen lesújtó következmények mellett megkérném szépen a tisztelt szervezőket, hogy ne hívják többé meg a Bikinit Marosvásárhelyre.

 

Ferencz Zsombor, Marosvásárhely

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
4.
FCSK
2016.09.20., kedd [21:57]
Ami pedig az EDDA koncerten regisztrált Pataki féle Florea előtti pukedlizést illeti, kár volt akkora botrányt csapni az ügy körül, hiszen az egész udmr teljes gőzzel mindent megtett azért, hogy átjátssza Párdáliánnak ismét a polgármesteri széket. És ilyenkor nézzük meg azt is, hogy miként sunyított néma csöndben a teljes vonalon a vásárhelyi magyar sajtónk! Ez van, közös erővel feladtátok a várost a számunkra legvészesebb időket jelentő sorspillanatokban.
3.
FCSK
2016.09.20., kedd [21:49]
És ilyenkor szokott érvényre jutni ezen felül még a görög fagyi intézménye,amely politikai keletű behízelgési rendszer általában úgy működik, hogy a ifjú pernahajder politikus jelöltünk bekötött szemekkel lát neki a fagyizásnak, s teszi ezt ilyenkor mindenben csakis csupán a saját szaglószerveire hagyatkozva.
Ifjú süvölvényünk így nyalja szépen körbe-körbe szőr mentén az általa fényesre sikálni kiszemelt célterületet vagy területeket, mígnem nem is egyszer közben az orrocskáját bele nem üti oda, ahonnan bármikor hirtelen a semmiből kerekedett vihar formájában jobbára bolond szelek fújhatnak ki rá bármely pillanatban. És természetesen nem egyszer ilyenkor egyéb nem remélt fordulatok is megeshetnek, melyeknek következtében tátott szájjal maradt kiválasztott kedvenckénk más tótágast feléje meredező kezelni igényelt vezércsúcs helyzetekkel találhatja szembe magát. De mivel neki –ő igények után igazodni hajlamos állandó pörgő állapotban lévén-, legtöbbször egyszerre több hátsót is tükörsimára kell lekezelnie, így elmondhatjuk róla azt is, hogy urasága halmozottan veszélyes munkahellyel rendelkezik, hiszen nem egyszer a hivatásgyakorlás közben ad abszurdum a fagyi is nagyon könnyen visszanyalhat.
És most gondoljunk bele, miközben vaktában szélsebesen nyal legényünk rendületlen, amerre csak lehet; emberünknek egy izgágában feléje ácsingózó csontféleszerűség akad meg a torkán, de ő attól sem ijed meg, hiszen ez a csont könnyen kihúzható onnan, ahonnan alkalmi örömszerző helyről találomra nem véletlenül betévedt. Mindegy, mondja ilyenkor a kedvenc, a többi tojmány mellett most már ez is elmegy, és így halad a félkegyelműje botrányból-botrányba, és mire mi körülötte lévők felocsúdunk, arra kell rájönnünk, de hát menet közben rendkívül népszerű politikus cseperedett a hátsók után igazodó utolsó bunkó töketlenéjől.
Most is ő röhög rajtunk az oktalanja, közben rá sem eszmél, hogy cirkuszolásaival oly politikai tőkét harácsolt, szopott, nyalt, hörpölt magába, mint amely nyert közismertségnek örvendő népszerűség tudatában fakó önjelölt politikus bohócunk akár szenátor jelöltként is indulhatna az idei választásokon. De persze, ehhez minimum két hátsóval kevesebbet kellett volna illetnie becses nyelvével! Így szellentett vissza nemes politikus bajvívónkra a saját mohósága miatt is, időről-időre eszméletlen túlzásokba torkoló, nem egyszer önkívületbe vitt, egyéb szenvedélyektől sem mentes reál görög fagyizása. Bizony Vili, Brassai kicseszett veled, hiszen ő volt az illető köszönőlevelek kiszivárogtatásában a hátterében, mint ahogyan a nyár eleji helyhatósági választásokkor is ugyanaz a Brassai dobta be a mély vízbe azt a sajtóinformációt, miszerint Soós hitgyűlis volna!
2.
Maior trükk
2016.09.19., hétfő [14:50]
Amikor az Edda vásárhelyi koncertjéből kampányvideó lett, Pataky Attiláék ezt kikérték maguknak, levetették a kisfilmet. Amikor Havasival akart kampányolni Maior, akkor ő is elhatárolódott ettől. Ezt a módszert már többször alkalmazta. Most a Forgatagot adta el sajátjaként, mintha neki köszönhetnénk a létünket. És Portik nem határolódott el semmitől.
1.
Levente Lokody
2016.09.19., hétfő [14:39]
Latom a liberalt agymosás hatasos aki magyar azt nem hívjuk meg mert art a multikulturális degenerált fennforgásnak!
Hozzászólások4