Nagy erővel ható egyszerű történet: Püsök Botond rendező szerint Angéla című dokfilmje a világon bárhol átélhető

Kiss Judit 2018. október 26., 10:55

Örülök, hogy a Székelyföldön is bemutatták,  a Kaptár dokumentumfilm-szemlén díjazták a hétvégén Sepsiszentgyörgyön Angéla című alkotásomat – nyilatkozta a Krónikának a jelenleg Budapesten tanuló Püsök Botond csíkszeredai rendező. Úgy véli, a tizenéves roma lányról szóló dokumentumfilm egyszerű kis történet, ami nagy erővel tud hatni, ő pedig igyekezett úgy felépíteni, hogy a világ bármelyik részén átélhető legyen.

Fotó: Facebook/Kovászna Megyei Művelődési Központ

„Nagyon örülök, hogy az Angéla című filmemnek van ereje, és hogy a szakmai zsűri díjazta” – mondta el a Krónika megkeresésére Püsök Botond csíkszeredai születésű rendező annak kapcsán, hogy az ő alkotása nyerte az első díjat a székelyföldi dokumentumfilm-szemlén múlt hétvégén.

A Hargita, Kovászna és Maros megye kisebb-nagyobb településein zajló Kaptár – dokumentumfilm-szemle díjait szombaton adták át a sepsiszentgyörgyi Művész moziban.

A rendezvényt, amely székelyföldi dokumentumfilmesek friss munkáit vonultatta fel, egy év kihagyás után a Székelyföld-napok keretében szervezte meg a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont. A Buglya Sándor filmrendező, producer, egyetemi tanár és Péterffy András filmrendező, operatőr alkotta kéttagú zsűri döntésének értelmében a második helyezett Csibi László Édes Erdély, itt voltunk című filmje lett, a harmadik díjat pedig Bán József Az év lagzija című alkotásának ítélték oda. Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa különdíjat ajánlott fel Zsigmond Attila Ének a fák tetejéből című filmjének. A szemlére benevezett 30 filmet 21 helyszínen, 110 vetítésen mutatták be.

Püsök Botondot – aki jelenleg Budapesten mesterképzős hallgató a Színház és Filmművészeti Egyetemen – korábban számos szakmai elismeréssel illették dokumentumfilmjeiért: egy gyermekszívsebész mindennapjairól szóló alkotása például február végén elnyerte a cambridge-i Watersprite Awards nemzetközi fesztivál legjobb dokumentumfilmnek járó díját. A most hétvégén

a székelyföldi szemlén díjazott, 2016-os Angéla című filmjéről azt mondta, az alkotás célja az volt, hogy ez a kis egyszerű történet, aminek nagyon nagy ereje lehet, minél szélesebb közönséghez jusson el.

Az Angéla még 2016-ban elnyerte a nagyszebeni Astra Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb romániai dokumentumfilmnek járó díjat, elismeréssel illették a bukaresti Docuart fesztiválon, tavaly a Filmtettfeszten kapta meg a Filmgalopp díjat. A rendező úgy fogalmazott, külön öröm számára, hogy ezúttal a Székelyföldön láthatta a közönség a filmet, kis településeken is, olyan helyeken, ahová egyébként nem jutnak el ilyen jellegű alkotások. Püsök Botond azt is kifejtette, az Angéla egy tizenéves roma lány története, aki egy kis székelyföldi faluban nőtt fel, nagyon tehetséges, jó tanuló lányról van szó, aki teherbe esik, ekkor megváltozik az egész élete.

Azt járja körül a film, hogy milyenek azok a napok Angéla életében, amikor nagyon nagy döntések előtt áll. A legerősebb pont egyébként maga a karakter: kívülről nézve azt mondhatja valaki, sztereotípia, hogy tizenéves roma lányról van szó, aki terhes, nagyon jól tanul, és fontos szerepe van a közösségben. Viszont a kérdés az, hogy tizenévesen hogyan lehet helyt állni egy ilyen helyzetben”

– mondta a rendező. Hozzátette, a film nem lokális, regionális közönségnek szól, hanem igyekezett úgy felépíteni, megszerkeszteni, hogy a világ bármelyik részén átélhető legyen. Kérdésünkre azt is elmondta, jelenleg egy egész estés dokumentumfilmen dolgozik, ami a családon belüli erőszakról szól, még nem lehet tudni, hogy mikor fog elkészülni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat