Bodor Ádám Kossuth-díjas író Kolozsváron: nem tudnék leérettségizni a saját könyveimből

Bodor Ádám Kossuth-díjas író Kolozsváron: nem tudnék leérettségizni a saját könyveimből

Bodor Ádám

Fotó: Biró István

Saját műveihez, hőseihez fűződő viszonyáról, börtönéveiről, a hatalommal, a humorral kapcsolatos meglátásairól is beszélt Bodor Ádám Kossuth-díjas író, aki a kincses városban péntekig tartó Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál meghívottja volt hétfő délután.

Kiss Judit

2018. november 26., 17:512018. november 26., 17:51

2018. november 26., 20:252018. november 26., 20:25

„Találkoztak-e már a tunguz náthával, a burkus medvékkel, amikből százat őriznek? Jártak-e Verhovinában, ahonnan rejtélyes módon az összes madár eltűnt? Találkoztak-e mavrodinokkal, akik egybenőttek a természettel, vagy olyanokkal, akik 11 centit nőttek börtönévek alatt? A válasz igen, ha a Sinistra folyó völgyében éltek” – vezette be a kolozsvári születésű Bodor Ádámmal tartott hétfői kolozsvári beszélgetést Tompa Gábor, az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál igazgatója, felvillantva a Kossuth-díjas író prózájának sajátos világát.

A szemle keretében szervezett telt házas rendezvényen Balázs Imre József irodalomkritikus kérdéseire finom humorával, a tőle megszokott szerénységgel és közvetlenséggel válaszolt Bodor Ádám.

Tompa Gábor úgy fogalmazott, az idén a háború témájára reflektáló Interferenciák nemcsak a színház világára, de a kortárs irodalomra is összpontosít, ezért hívták meg a Magyarországon élő írót. Hozzátette, Bodor Ádám művészete tükröt tart a torz valóság elé, ehhez pedig nagyon nehéz fölérni, mert egyszerre kell benne lenni és eltávolodni tőle. „Személyes zárójel: a kortárs magyar próza véleményem szerint legnagyobb alakja Bodor Ádám” – mondta Tompa Gábor.

Galéria

Fotó: Biró István

A hegyivadászoknak nézett szekusok

A hegyivadász köpeny és a vízügyi brigadéros egyenruhája című beszélgetésen szó esett többek között az írónak a hatalomhoz, a börtönévekhez, az egyenruhához, a háborúhoz, Erdélyhez fűződő élményeiről. Balázs Imre József felvetette, hogy Bodor Ádám könyvei miként kapcsolódnak a hadsereg, háború motívumához, illetve milyen az író viszonyulása az egyenruha fogalmához.

Idézet
Egyenruha nem volt rajtam soha, hacsak a rabruhát nem tekintjük annak. A szamosújvári fegyház látott vendégül, két éven át azt viseltem, így kialakult bennem a tartózkodás az egyenruhásokkal szemben, ez a szabadulásom után sem szűnt meg”

– fogalmazott az 1936-ban született író, akit 17 éves korában kommunistaellenes röplapok terjesztéséért ítéltek el. Mint mondta, az egyenruha számára az övétől eltérő társadalmi környezetet jelentette, az ellenfelekét, akiktől igyekezett megkülönböztetni magát gondolkodásban is. „Kizárólag a képzelőerő az, ami az íróasztal elé ültet, ezért az egyenruha és a rajtam kívül álló egyenruhás világ megihletett, továbbgondolkodásra késztetett” – vallotta az író.

Galéria

Fotó: Biró István

Szó esett a beszélgetés címében szereplő, a Bodor-könyvekben gyakran felbukkanó hegyivadászokról is, akikről az író azt mondta, a határvadászokkal ellentétben rokonszenves társaságnak tekinti őket, hiszen közel állnak a természethez, a hegyekhez. „De ha jól meggondolom, életemben egy hegyivadásszal sem találkoztam tulajdonképpen. Amikor 17 éves koromban letartóztattak reggel fél hatkor egy hegyi kiránduláson, akik értem jöttek, azokat jóhiszeműen hegyivadászoknak néztem, de kiderült, hogy közönséges szekusok voltak. Annyiban voltak hegyivadászok, hogy én a hegyekben voltam, ők pedig éppen rám vadásztak” – fogalmazott az író.

Túlélési gyakorlat a humorérzék

Bodor Ádám humorral, kissé önironikusan és közvetlenül beszélt a saját műveihez fűződő viszonyáról: mint mondta, ódzkodik attól, hogy saját prózáját értelmezze. „Én ezt az olvasóra bíznám. Általában óvakodom mindenféle magyarázattól, ami a prózai szövegemet illeti, nincs használati utasítás, nem szeretném az olvasót megzavarni, hiszen én is így vagyok a saját olvasmányaimmal.

Idézet
Nem járok felolvasásokra sem, mert irtózom az egésznek a komikumától, hogy el akarom adni magam”

– szögezte le Bodor Ádám. Azt is kifejtette, ő sohasem akarta magát „túlságosan észrevétetni”, és ez máig így van. „Ez nem szemérem vagy szerénység, ilyen vagyok” – tette hozzá.

Galéria

Fotó: Biró István

A hősei „utóéletére” vonatkozó kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a saját hősei csak addig érdeklik, ameddig írja őket, aztán „el is felejti” a szereplőket. „Engem elvágnának a saját műveimből egy vizsgán, nem tudnék leérettségizni a könyveimből” – jelentette ki a közönség derültségére. Azt is elmondta, őt azok a dolgok érdeklik igazán, amiket kitalál, a ténylegesen megtörtént események sokkal kevésbé. „Ha megéltem volna az adott történetet, nem írtam volna meg” – fogalmazott.

Balázs Imre József a három regényről – Sinistra körzet, Az érsek látogatása, Verhovina madarai – szólva elmondta, sokan trilógiának tekintik: a diktatúra hatalmáról, az átmeneti, rendszerváltás utáni zavaros időkről és a jelenről szóló regényeknek, majd feltette a kérdést: fél-e attól az író, hogy az „egyenruhák” hatalma felbukkanhat a jelenben?

Idézet
Az embernek nem lehet nyugta, a diktatúra nincs távol soha, ott van az utcán, akárcsak a háború, hiszen ilyen az emberi természet. Az ember növényevő, húsevő és ragadozó, és a hódítás, a terület agresszív megóvása is emberi vonás. A háború bennünk van, és ezzel számolni kell”

– közölte Bodor Ádám.

Galéria

Fotó: Biró István

A beszélgetésen szó esett az író műveit át meg átszövő humorról. Balázs Imre József kérdésére, miszerint vajon lehet-e nevetni a Sinistra körzet című regény olvasása közben, Bodor azt felelte: „remélem, igen”. Hozzátette, ő a magánéletben is cinikus, közel áll hozzá a dolgok humoros megközelítése, így regényei szövegeiben sem tehet másként, mint ahogy a dolgokat érzékeli.

„Visszatérve börtönéveimre: kevés volt hál'istennek, és ráadásul jó időszakomban, 17 évesen kerültem oda. Ebben az életkorban könnyedébben fogja fel az ember a dolgokat. Különben áldás az életben a humorérzék: igyekeztem börtöntársaim is megfertőzni a humorral, ami egyfajta túlélési gyakorlat. És ezt nem lehet megszerezni, ezzel az ember születik, lehet, hogy a humorral megáldott ember már csecsemőkorban is kritikusan bámul” – nyilatkozta az író.

Bodor Ádám

Bodor Ádám Kossuth-díjas író 1936. február 22-én született Kolozsváron. Apja, Bodor Bertalan banki tisztviselő volt, akit 1950-ben a Márton Áron katolikus püspök elleni koncepciós perben öt év börtönre ítélték. Bodor Ádámot 16 éves korában szintén elítélték, mivel kommunistaellenes röplapokat terjesztett. 1952–1954 között a szamosújvári börtönben ült. Szabadulása után egy évig gyári munkásként dolgozott, majd 1955–1960 között a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben tanult. 1960-tól az Erdélyi Református Egyházkerület levéltárában, majd 1964-től egy másoló-fordító irodában dolgozott.

Egy évvel később, 1965-ben publikálta első novelláját a kolozsvári Utunk című folyóiratban, négy évvel később első novelláskötete is megjelent A tanú címmel. 1968 óta szabadfoglalkozású író. 1970–1975 között a Román Írószövetségnek tagja. 1982-ben Magyarországra települt. 1984-től 1988-ig lektor a Magvető Könyvkiadóban, majd ugyanitt szerkesztő. Magyarországon publikálta az Eufrátesz Babilonnál című novelláskötetet, 1991-ben nyerte meg a később megjelent Sinistra körzet című kötetének egyik történetével a Holmi novellapályázatát. Művei megjelentek román, angol, német, francia, norvég, dán, olasz, lengyel, bolgár, szerb, horvát, szlovák, észt nyelven is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja