HIRDETÉS

Óriási béremeléseket terveznek a közszférában

Bálint Eszter 2017. március 05., 19:32 utolsó módosítás: 2017. március 05., 19:53

Hétfőtől megkezdi a munkaügyi tárca az egyeztetéseket a szakszervezetekkel az egységes bérezési törvényről.

Megkétszerezné a kormány a 4000 lej alatti közalkalmazotti fizetéseket, az ennél nagyobbak esetében 45 százalékos lenne a béremelés üteme, 7000 lej felett pedig csak enyhe növelést terveznek. Minderről Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter beszélt egy tévéműsorban, bejelentve egyúttal, hogy hétfőn kezdik meg az egyeztetéseket a szakszervezetekkel az egységes bérezési törvényről.

Újságírói kérdésre ellenben azt mondta, nyitottak a tárgyalásokra, de igazából nem szeretnének változtatni a vonatkozó törvénytervezeten. „Mi nem szeretnénk semmiféle módosítást. Természetesen nyitottak vagyunk a vitára a szakszervezetekkel. Engem kissé szórakoztatott, hogy elkezdtek támadni egy olyan törvénytervezetet, amit mostanáig nem is láttak. Nyitottak vagyunk a tárgyalásokra, és meggyőződésem, hogy az alacsony fizetéssel rendelkezők számára nagyon jó hírek jönnek\" – fogalmazott a munkaügyi tárca vezetője. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor kerül a parlament elé megvitatásra a kormány jogszabályjavaslata, szerinte ez a következő időszak tárgyalásain múlik. Leszögezte viszont, hogy a kormányprogram értelmében a törvényt július elsejéig el kell fogadni.

Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség bírálta a közszféra bérezésével kapcsolatos terveket, és felszólította Vasilescut, tegyen le abbéli szándékáról, hogy szétválassza a juttatásokat a fizetésektől olyan körülmények között, hogy az önkormányzati képviselők, polgármesterek, megyei tanácselnökök fizetését az átlagbérhez viszonyítva számolják, a többi közalkalmazott fizetését viszont a minimálbérhez, ez pedig a szakszervezet szerint hátrányos megkülönböztetést jelent, és a „választottak arroganciájáról\" tesz tanúbizonyosságot.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter korábban, a Mediafax hírügynökségnek adott interjúban úgy vélekedett, azért kell a járandóságokat különválasztani a fizetésektől, mivel a jelenlegi törvény mentén visszás helyzetek alakultak ki. „Próbáljuk megváltoztatni a törvény filozófiáját, hogy a járandóságokat különválasszuk a fizetésektől, mert eddig egy helyen voltak. Akinek járandósága és fizetése van, annak nem lehet pluszjuttatása, még a szolgálati idő után sem, s így alakultak ki olyan helyzetek, hogy a polgármester a bértáblán valahol középen foglalt helyet, mivel az igazgatóknak egymásra tevődtek a pluszjuttatásai, és többet kerestek, mint az elöljáró, hogy ne beszéljünk a polgármesteri hivatalok jegyzőiről, akik akár háromszor annyit is kereshettek, mint a polgármester\" – fogalmazott a tárcavezető.

Bejelentette egyúttal, hogy a polgármesterek fizetése az új törvény szerint a lakosság létszámának függvényében alakul. „Kategóriákat különítettünk el: ezer lakosig, háromezer lakosig, háromezer és ötezer között, ötezer és tízezer között – itt kezdődnek a városok, eljutunk 200 ezer fölé, ami a legfelső kategória, és természetesen mindenki felett áll a főpolgármesteri hivatal. A főpolgármester fizetése miniszteri szintű lesz, ahogyan azt meghatározta az ezelőtt két évvel meghozott sürgősségi kormányrendelet is\" – részletezte Lia Olguţa Vasilescu.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
39 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS