Krónika Online
2017. április 25., kedd; Ma Márk napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Óriási béremeléseket terveznek a közszférában

Bálint Eszter | 2017.03.05. [19:32] | Utolsó módosítás: 2017.03.05. [19:53]

Hétfőtől megkezdi a munkaügyi tárca az egyeztetéseket a szakszervezetekkel az egységes bérezési törvényről.

lia-vasilescu_bLia Olguța Vasilescu

Megkétszerezné a kormány a 4000 lej alatti közalkalmazotti fizetéseket, az ennél nagyobbak esetében 45 százalékos lenne a béremelés üteme, 7000 lej felett pedig csak enyhe növelést terveznek. Minderről Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter beszélt egy tévéműsorban, bejelentve egyúttal, hogy hétfőn kezdik meg az egyeztetéseket a szakszervezetekkel az egységes bérezési törvényről.

Újságírói kérdésre ellenben azt mondta, nyitottak a tárgyalásokra, de igazából nem szeretnének változtatni a vonatkozó törvénytervezeten. „Mi nem szeretnénk semmiféle módosítást. Természetesen nyitottak vagyunk a vitára a szakszervezetekkel. Engem kissé szórakoztatott, hogy elkezdtek támadni egy olyan törvénytervezetet, amit mostanáig nem is láttak. Nyitottak vagyunk a tárgyalásokra, és meggyőződésem, hogy az alacsony fizetéssel rendelkezők számára nagyon jó hírek jönnek" – fogalmazott a munkaügyi tárca vezetője. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor kerül a parlament elé megvitatásra a kormány jogszabályjavaslata, szerinte ez a következő időszak tárgyalásain múlik. Leszögezte viszont, hogy a kormányprogram értelmében a törvényt július elsejéig el kell fogadni.

Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség bírálta a közszféra bérezésével kapcsolatos terveket, és felszólította Vasilescut, tegyen le abbéli szándékáról, hogy szétválassza a juttatásokat a fizetésektől olyan körülmények között, hogy az önkormányzati képviselők, polgármesterek, megyei tanácselnökök fizetését az átlagbérhez viszonyítva számolják, a többi közalkalmazott fizetését viszont a minimálbérhez, ez pedig a szakszervezet szerint hátrányos megkülönböztetést jelent, és a „választottak arroganciájáról" tesz tanúbizonyosságot.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter korábban, a Mediafax hírügynökségnek adott interjúban úgy vélekedett, azért kell a járandóságokat különválasztani a fizetésektől, mivel a jelenlegi törvény mentén visszás helyzetek alakultak ki. „Próbáljuk megváltoztatni a törvény filozófiáját, hogy a járandóságokat különválasszuk a fizetésektől, mert eddig egy helyen voltak. Akinek járandósága és fizetése van, annak nem lehet pluszjuttatása, még a szolgálati idő után sem, s így alakultak ki olyan helyzetek, hogy a polgármester a bértáblán valahol középen foglalt helyet, mivel az igazgatóknak egymásra tevődtek a pluszjuttatásai, és többet kerestek, mint az elöljáró, hogy ne beszéljünk a polgármesteri hivatalok jegyzőiről, akik akár háromszor annyit is kereshettek, mint a polgármester" – fogalmazott a tárcavezető.

Bejelentette egyúttal, hogy a polgármesterek fizetése az új törvény szerint a lakosság létszámának függvényében alakul. „Kategóriákat különítettünk el: ezer lakosig, háromezer lakosig, háromezer és ötezer között, ötezer és tízezer között – itt kezdődnek a városok, eljutunk 200 ezer fölé, ami a legfelső kategória, és természetesen mindenki felett áll a főpolgármesteri hivatal. A főpolgármester fizetése miniszteri szintű lesz, ahogyan azt meghatározta az ezelőtt két évvel meghozott sürgősségi kormányrendelet is" – részletezte Lia Olguţa Vasilescu.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
39.
RezfaxuBagoly
2017.03.07., kedd [14:42]
Mar csak azon gondolkodom, nem-e talaltam telibe. Bolyais tanarnohoz van szerencsem? :)

Egy rajztanar utne a rest a velemenyemen? Vissza kell ovlasni amit irtam es rajon nem zarom ki a valtast. Csak nem tartom valoszinunek.
A keves muvesz kozul akiket ismerek mind tanari allassal egeszitik ki a keresetuket. Vallalnanak ok jobban fizeto munkat is csak nincs mit. Biztos halasak lennenek ha megosztana a mertektelen tapasztalatat.
38.
Garabonciás
2017.03.07., kedd [13:45]
Képtelen volt válaszolni a kérdésre az előzmények kapcsán, más magyarázatot nem találtam rá, minthogy nem tudja értelmezni. Ez van, nem én tehetek róla, ha ez személyeskedésnek számít, akkor nem én kezdtem. Találgatásokba ne menjen, nem megy ez önnek.

Az egyértelmű, hogy informatikatanárokról próbál beszélni, csak azt képtelen helyesen megfogalmazni és leírni, erre utaltam némi iróniával, ez sem ment át?

Sejtem mennyire mennek önnek azok a bizonyos középkategóriás projektek. Ön a diákjaimat sajnálja, én az ön menekülő ügyfeleit. Kvittek vagyunk? :)

Igaz, hogy az IT ágazat az egyik legjövedelmezőbb szakma, csak nem mindenkinek...
37.
RezfaxuBagoly
2017.03.07., kedd [11:08]
Szemelyeskedunk szemelyeskedunk?
Hadd talalgassak. Informatika TANARNOVEL van dolgom, igaz? :))) Ez mindent elarul. Ezert tertunk at szemelyeskedesre :))

Ha nem volt egyertelmu a bejegyzesembol, hogy Informatika tanarokrol beszelek akkor onnek komoly gondjai vannak a logikaval. Ejsze megis felul kene vizsgalni a szakmavalasztast.

Kezdem sejteni az okat, hogy meirt nem megy az a kulonbozeti vizsga :))

Oszinten sajnalom a diakjait. Ismet egy tudatlan Informatika tanar aki elijeszti fiataljainkat a leg jovedelmezobb szakmatol.
36.
Alupigus
2017.03.07., kedd [08:23]
Ha az arányokkal van bajod,akkor miért hibásak a közszférában dolgozók?Én elhiszem,hogy a magánszférában dolgozók alúlfizetettek,de akkor hibáztasd azokat,akik ezeket a fizetéseket adják!Mert itt e híres Székelyföldön spekulálnak a fizetésekkel a magánvállalkozók!Hidd el nekem vagy menj el és nézz körül az országban és mérd fel,hogy ugyanazon munkáért mennyit kap ott hivatalosan egy szakmunkás és mennyit itthon!És akkor nemcsak nézni fogod,hanem látni is,hogy mekkorák a bérkülönbségek a székelyföldi és más román megyék közt!
35.
Garabonciás
2017.03.06., hétfő [19:42]
A kérdés nem "kodos", hanem eléggé konkrét. Interpretációs gondok? Magyar billenyűzetkiosztás telepítése/használata gondot okoz? Beszédes apróság ami az igényességet illetve a szakmaiságot illeti.

1. Örülök, hogy munkát találtak, remélem jól végzik a dolgukat, a tehetség hiányát szorgalommal lehet pótolni. Feltételezem, megköszönnék önnek a felemelő minősítést. :)
2. A fiatalabb családtagját a líceumban egyetlen tanránő tanította? Érdekes :)
3. "Táncegyetemen" szerintem ne is keressen jó informatikust és/vagy tanárt.

Az világos, hogy nem látja. Kívülállóként nem is csoda, de a szűk látókör is lehet gond. Pl. Egy tehetséges rajztanár nem tudna elhelyezkedni a magánszférában ebben a design-orientált világban?
34.
hargitai fecskemadár
2017.03.06., hétfő [17:22]
Közalkalmazott a központi állatkertben élősködő pióca is.

Az átlag tanár 1800-2200 lejt visz haza.
Egy gyári munkás kb 1100 lejt.
Nekem az arányokkal van a bajom.
33.
Londonból
2017.03.06., hétfő [16:18]
"Ez a közszféra nem végez termelő munkát". Lájkolom!
32.
RezfaxuBagoly
2017.03.06., hétfő [15:01]
Akkor meg minek mi? Eleg kodos a kerdes.
A tanarok es orvosok eseteben nem latok sok eselyt megoldasra.
Tanarok sosem fognak annyit keresni mint a magan szektorban, emiatt mindig INKABB(de nem kizaroan) a gyengebb kepessegueket fogja vonzani a sok szabadidovel jaro Tanugy. Orvosokat meg mindig jobban meg fogjak fizetni kuldfoldon.

Informatikus: Nacceru, van kozos temank.
Szemelyes tapasztalatom Informatika tanarokkal:
- A nem tul tehetseges Iskolatarsaimbol lettek tanarok!
- Bolyai Farkas liceumban fiatalabb csaladtagomat egy tanarno tanitotta aki tulzas nelkul egy vicc, talan meg annal is rosszabb.
- Ami sokkal erdekesebb, hogy egyetemrol is tudnek kapasbol 1-2 tanarnot kik cegnel nem ernek meg egy kozepes nehezsegu projekt felet sem.
- Hasonlo tapasztalatot szamtalan esetbol ismerek.

Orulok, hogy on ejisze ert a szakmahoz. De nem jellemzo.

Tovabbi allitasaiban ketelkedem. Nem latom, hogy mit kezdene a magan szektorban egy: tortenelem, foldrajz, torna, biologia, rajz, zene, latin, irodalom, vagy akar matematika tanar! Persze elvetve sikerulhet a valtas ...
31.
elég volt az osztályharcból
2017.03.06., hétfő [14:43]
Ez a közszféra nem végez termelő munkát, olyan mintha azt mondanád, hogy a jobb lábas focista bal lába szart sem ér, mert nem azzal rúgja a gólokat. De akkor mire támaszkodik, amikor a gólszerző jobb lába a levegőbe lendül? Látod, így kapcsolódik össze a közszféra a magánszférával. Egyik a másik nélkül nem érvényesülhet.

Meddig kell még hallgatni ezt a hülye bolsevik szöveget?
30.
Alupigus
2017.03.06., hétfő [14:06]
feketemaszkosok és ügyészek - kimaradtak :)
29.
Alupigus
2017.03.06., hétfő [14:02]
Nem kívánok neked semmi mást,csak azt,hogy ezen ingyenélők egy hétig látogassanak meg minden nap!És ezek az ingyenélők dolgozzanak is nálad,hogy többet ne mondd rájuk,hogy ingyenélők!!!Akkor kezdjük:tűzóltók,mentősök,rendőrök,csendőrök,feketemaszkosok,ügyészek és végezetül 1 pap! Szebb jövőt ! :)
28.
Garabonciás
2017.03.06., hétfő [14:01]
Ön szerint minden közalkalmazott problémás, az ország nem tudja megfizetni, hogy érdemi változás történjen, akkor meg minek?

Informatikát tanítok, de ejsze értek is hozzá. Ejnye, rontom a tanárokról kialakított képét.

Tapasztalatom szerint a tanügy és a magánszektor között van átjárás, vagyis általában megállják a helyüket. Amúgy az összes különbözeti vizsga megszerzése 10+ év. Ki kellene próbálnia mivel jár egyetlen fokozati vizsga.
27.
Alupigus
2017.03.06., hétfő [13:45]
Termelés szempontjából nézz körül az országban!S akkor kinyílik a szemed!Nemcsak Hargita,Kovászna megyékben kell szétnézni és látni a nagy semmit!Addig székelykedtünk,hogy holmi pocegér moldovai megyék gazdaságilag elhúztak mellettünk,mi meg beszélgetünk a nagy múltunkról és sajnos csak ebbe tudunk kapaszkodni. Előljáróink és nagy céges haverjai rendezték el azt,hogy a magánszektor fizu szempontjából a béka segge alá kerüljön!
26.
Tudoros
2017.03.06., hétfő [13:43]
Igen bagoly, mindenki megérdemli, hogy több pénzt keressen, aki becsületesen dolgozik. Több pénzt érdemelnének a jelenlegi állami alkalmazottak is.
DE:-
Lehetetlenül nagy különbség lesz az állami meg a magánszektorban dolgozók között. Igy fogunk privatizálni ?
Avagy nem tudjuk másképp elképzelni a termelést, és munkát, mint szigorú, állami alárendeltséggel ?
És felvetették még mások is e lapon, hogy miből ? Az állam sem egy feneketlen zsák.
A külföldön pénzt keresők nagy gondja, hogy elrejtsék az ott keresett pénzt az állam elől.
Azért lehet, hogy valóban népszerűsitő propaganda az egész.
25.
RezfaxuBagoly
2017.03.06., hétfő [13:07]
Hatarozottan ezt allitom. Nem lehet mindenik problemat egyforman kezelni.
A lenti kommentekbol azt tapasztalom valaki vagy a folosleges hivatalnokokra gondol amikor szapulja a kozalkalmazottakat vagy a tanarokra amikor vedi oket.

Hadd kerdezzem meg, milyen tanar?
Az on tapasztalata szerint akik megallnak e helyuket a magan szektorban inkabb a tanari allast valasztjak vagy forditva?
Amugy az oszes kulonbozeti vizsgaval es tapasztalattal eleg jo fizeteseket ossze tudnak gyujteni egyesek. A kezdok viszont nelkuloznek. Ami ismet engem igazol. Senki nem megy a tanugybe aki ert is valamihez ertelmeshez.
24.
Garabonciás
2017.03.06., hétfő [12:40]
Külömbséget kell tenni a rendfenntartók, fölösleges hivatalnokok és inkompetens tanárok, valamit kivándorló orvosok közt? Minek, egy kaptafa az egész az ön megfogalmazása szerint.

A tanügyben dolgozom (még), munka után napi két órában keresek ugyanannyit. Ugyebár januártól és februártól is emelték a közalkalmazottak bérét, a gyakorlatban ezt nem tapasztalom... nos aki azt tippeli hogy ősztől (velem együtt) sokan fogják a tanügyet és az egészségügyet otthagyni, az jó úton jár.
23.
aerian nr.1
2017.03.06., hétfő [12:13]
Már a cím is provokáció, de ha van akinek ez jól esik akkor váljon egészségére s ennyi öröme legyen.
22.
RezfaxuBagoly
2017.03.06., hétfő [11:51]
Kulonbseget kell tenni tenni a kozalkalmazottak kozott.
- Egyfelol a felhaborodottak biztosan a rendor/csendor/katonatiszt/es folosleges hivatalnokok hadara gondolnak.
- Masfelol ott vannak a tanarok es orvosok. Akik helyzetet megoldani szerintem lehetetlen. Tanarnak inkabb az megy aki csinalni nem tudja csak beszelni rola. Orvosira eleve ugy iratkoznak be a diakok, hogy tudjak hova szeretnenek kivandorolni. Nem hiszem kepes lenne az orszag megfizetni ezt a ket kategoriat annyira, hogy erdemi valtozas tortenjen.

Ez az egesz szavazobazis megerositeserol szol..... A penzt senki sem fogja visszautasitani.
21.
21 es
2017.03.06., hétfő [11:41]
Kérdés miből. Ennyire jól menne a gazdaság, vagy vesszük fel a hiteleket és majd mikor nem tudjuk visszaadni jönnek a megszorítások meg az infláció. Mindenki szeretne többet keresni, de ne csak az összeg nőjön mint a kilencvenes években, amikor havonta nőtt a fizetés és mégis kevesebbet vásárolhattunk érte. A pénznyomdát mindenki be tudná kapcsolni, de jobb helyeken ezt nem teszik mert káros.
20.
asztaaa
2017.03.06., hétfő [11:38]
Tokeletes igazad van es az ijenek mind a barom hargitai fecskemadar meg a sajat feszkebe szarika keruld a Hargitat felkegyelmu.
19.
amitas
2017.03.06., hétfő [11:30]
Jo meglatas.
18.
amitas
2017.03.06., hétfő [11:04]
Mirol is beszelnek? Ez benne sincs a 2017 es kolcsrgvetesben !
17.
gensai
2017.03.06., hétfő [10:16]
Mint mindig a média ezúttal is félretájékoztat. Ez a fizetésemelés öt évre szól, s ha nincs elég pénz, mint ahogy most is, sûrgösségi rendeletekkel halasztgatják majd az egyes pontok alkalmazását. Inkább arról kéne sz
óljon a fáma hogy párhúzamosan a fizetések emelésével megnõjjön a felelõség is.
16.
igennnnn
2017.03.06., hétfő [09:56]
@KL:
Nalunk miert nem lehet kirugni a poziciojabol azt a minisztert, aki keptelensegeket iger?!?


majd menesztik
mind a másik minisztert
ez a megoldás

tényleg nem is gondolnak hát nincs ennyi pénz
Olguta ha kifizetné a saját zsebéből esetleg
valakinek
valakiknek
nincs termelés sem szinte az országban
4 millió munkás kb nyugaton dolgozik már
őket sem tudják már haza hozni csak szeretnék
15.
hahahs
2017.03.06., hétfő [09:53]
igy van majd emiatt lesz tüntetés akkor mehetnek a fenébe

a kormánnyal együtt
14.
BlackIris
2017.03.06., hétfő [09:18]
Én nem bánom, hogy mekkora fizetést kapnak a közalkalmazottak, de pl. ha a birtoklevelek ügye még akkor sem rendeződik, akkor rugják ki a felelősöket.
És őket is lehessen kérdőre vonni, ha éppen nem csinálnak semmit, vagy fél napokat ellötyögnek.
13.
ez a valóság
2017.03.06., hétfő [09:13]
A fizetéseket nem lehet csak törvénnyel emelni,mert két, három hónap múlva a vásárló ereje pontosan annyit fog érni mint előtte a kevesebb!
12.
velemeny
2017.03.06., hétfő [08:55]
Az ország adósságáért ne fájjon a feje azt javaslom mert az nem úgy működik mint ha ön venne fel kölcsönt a banktól, nem fogjak azt visszaadni tán soha. Ami a fizetéseket illeti tudja meg , hogy nem jelent az sokat az állami költségvetésben. Csak utána kell nézni mennyi pénzt költ az
állam pld külföldi román ortodox egyházak fenntartására. Millió eurókat , hogy legyen 100 kintlévőségnek hová menni templomba.
11.
KL
2017.03.06., hétfő [08:28]
Nalunk miert nem lehet kirugni a poziciojabol azt a minisztert, aki keptelensegeket iger?!?
10.
Veres Pista
2017.03.06., hétfő [08:02]
Hát ezek tényleg teljesen hülyék. Azt gondolják - ennyire hülyék -, hogy ebben az országban csak állami alkalmazottak élnek. Pont mit a Ceau idejében. Akik viszont - mármint a mostaniak - semmiféle termelő munkát nem végeznek, az ország jövedelmét nem gyarapítják, nincsenek is jövedelemtermelő állami vállalatok, amelyek még megvannak, csak a pénzt viszik, mint pl. a vasút vagy a maradék bányák. Hát ki keresi meg az állami alkalmazottak bérét? Azok a szerencsétlen milliók, akik protekció nélkül nem jutnak állami álláshoz, és különféle „patronoknál” dolgoznak éhbérért. Úgy látszik, a PSD-nek elég szavazatot produkálnak az állami alkalmazottak, azokat jutalmazzák, s ez így is lesz a jövőben is, pláné ha - amint arról szó van - még tovább növelik a számukat. A proli, a paraszt - ha még van - dögöljön meg, vagy ha fiatal, menjen külföldre a francba, ne mind tüntessen a Victoria palota előtt. Hogy esetleg, netalán-tán az ország gazdasága összeomlik, hát az meg kit érdekel? Eddig sem érdekelt senkit. Ahogy olvasom Románia adóssága 89 milliárd euró.
9.
egy laikus
2017.03.06., hétfő [07:53]
Valaki magyarázza meg nekem, hogy miből?
8.
lófőszékely
2017.03.06., hétfő [07:06]
na látod-e ezért kellett volna annak idején tanulni az öskolában,hogy most te is az ingyenélők táborában tartozhas!!
7.
góbé 27
2017.03.06., hétfő [06:37]
Én asztat várom,hogy megtanulj helyesen írni.
6.
Én asztat várom.hogy
2017.03.06., hétfő [05:54]
Borbojt szárják börtönbe, A hargitai bagoly által felsorolt ingyenélöket valamilyen formában (nem túl finoman) begyüjteni szegesdrottal elkertelni lapátot csákányt adni a kezükbe és gumibotos noszogatólegényeket állitani melléjük.majd rájuk szólni udvariasan, hogy kérem uraim most ássanak.
5.
csiki75
2017.03.05., vasárnap [22:17]
Tokeletesen egyetertek a bagollyal!Fecske,vigyazz,meg nem jott meg a tavasz...repulj vissza a melegbe....
4.
kozalkalmazott
2017.03.05., vasárnap [21:24]
Nagy szar az egesz. Mar 2010 ben is volt egyseges berezesi torveny de persze minden evben elhalasztottak az alkalmazasat, mert jo lett volna.
Torveny van arra is hogy udullesi jegyet adnak a kozalkalmazottaknak, de 3 eve nem alkalmazzak.
Ez is meglessz, hogy hergelje a kedelyeket, legyen amin csamcsogni, a kozalkalmazottak ellen hangolnak mindenki, met nicsak mekkora a fizetesuk de nem fogjak alkalmazni
3.
Igaziszékely
2017.03.05., vasárnap [21:12]
Így van így van igazat adok hargitainak jól megmondtad!
2.
hargitai bagoly
2017.03.05., vasárnap [20:57]
A sok ingyenélő tanítja a gyerekedet az iskolában, megmenti az életedet a kórházban, életét kockáztatva száguldoz nap mint nap a mentőautóval másokért, eloltja a házad tüzét, utat építtet, sittre vágja a bűnözőket, gondoskodik az utca világításáról, a hó eltakarításáról, és millió egyéb dologról, ami nem "magától lesz" elvégezve. És ami ha neked nem is, de a legtöbb embernek fontos.
1.
hargitai fecskemadár
2017.03.05., vasárnap [20:30]
Kell is emelni a sok ingyenélőnek...
Hozzászólások39