Visszaszorítanák a viszonteladókat – termelőbarát törvénymódosítást szorgalmaz az RMDSZ

Krónika 2017. szeptember 28., 14:01

A piacok működését szabályozó törvényt úgy kell megváltoztatni a szövetség szerint, hogy ezentúl az őstermelőknek biztosítson kedvezőbb feltételeket a standokon.

Fotó: Barabás Ákos

Módosítaná az RMDSZ a piacok működését szabályzó törvényt az őstermelők támogatása, a viszonteladók visszaszorítása érdekében – jelentette be Sebestyén Csaba parlamenti képviselő. A székelyudvarhelyi honatya – aki tagja az alsóház mezőgazdasági bizottságának – közleményében rámutatott, ahhoz, hogy ellenőrizhető legyen, hogy valaki őstermelőként van-e jelen a piacon, vagy az általa árult termékeknek csak töredéke származik saját gazdaságából, a hatóságoknak látniuk kell, hogy ki mennyit termel, és mennyit ad el a piacokon.

A Sebestyén által benyújtott törvénymódosítási javaslat

több olyan előírást vezetne be, amelynek célja összevetni az eladott árumennyiséget a gazdák által megtermelt javak mennyiségével.

A politikus elmondta továbbá, az elmúlt parlamenti ciklusban az RMDSZ-es képviselők és szenátorok termelőbarát törvénymódosítást dolgoztak ki és fogadtattak el, amely a termelői igazolványok érvényességét egyről öt évre hosszabbítja meg. Ez jelentősen csökkenti a mezőgazdasági ügyintézésben a bürokráciát – jegyezte meg Sebestyén Csaba.

„Továbbra is támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely megkönnyíti a gazdák életét, és

fontosnak tartjuk, hogy csak termelőknek állítsanak ki termelői igazolványt, viszonteladóknak ne. A gazdaegyesületek és a termelők érdekvédelmi szervezeteinek megerősítését támogatjuk.

Nagyobb szerepet kell nekik biztosítani abban, hogy eldönthessék, ki kapjon terme­lői igazolványt, és ki ne, hisz ők azok, akik szakmai szempontból a legjobb döntést képesek meghozni” – hangsúlyozta a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke.

Magyarázatképpen elmondta: jelenleg az önkormányzat eldöntheti, hogy a gazdát a helyi termelői egyesülethez küldi a szükséges szakvéleményezés beszerzése érdekében, vagy a megyeközpontba, a minisztériumnak alárendelt intézményhez. „Azt javasoltuk, hogy csak akkor kelljen a megyeközpontba beutazni, ha nincs az adott településen bejegyzett gazdaegyesület. Így a gazdaegyesületeket sem lehet megkerülni, illetve ez a megoldás a termelők részéről is kevesebb utánajárást feltételez” – részletezte Sebestyén Csaba.

A parlamenti képviselő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az általa kidolgozott és iktatott javaslat azt szorgalmazza, hogy

a helyi önkormányza­toknak nagyobb hatásköre legyen a piacok ellenőrzésében,

mert ez jelent garanciát arra, hogy valóban betartják a törvény és az önkormányzat határozatainak rendelkezését.

Az RMDSZ-közlemény emlékeztet: egy nemrég elfogadott módosítás értelmében a termelői igazolványok érvényességét egy évről öt évre hosszabbították meg. Ez azt jelenti, hogy a gazdáknak nem kell minden évben újabb érvényességet szerezniük igazolványaiknak, de minden évben be kell vezetniük a termelői adataikat. Az RMDSZ által javasolt módosítás 2018. január elsejétől lép hatályba.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat