Vásárhelyi iskolaügy: a gyereklétszám miatt aggódnak a diákok szülei

Gyergyai Csaba 2018. február 13., 17:53 utolsó módosítás: 2018. február 13., 17:54

Miközben javában tart a politikai szópárbaj a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező jogszabály kapcsán, a diákok miatt aggódó szülők attól tartanak, az ügy újabb akadályokba ütközik. Sokan még mindig szkeptikusak az iskolaalapítással kapcsolatban.

Csíky Csengele szerint egyértelmű, hogy időhúzásra játszanak mindazok, akik akadályozni próbálják az iskolaalapítást Fotó: Boda L. Gergely

Azt követően, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) bejelentette, alkotmányossági óvást nyújt be a törvény ellen, Csíky Csengele, a Civilek a katolikus iskoláért szülői csoport szóvivője a Krónikának elmondta, számukra egyértelmű, hogy időhúzásra játszanak mindazok, akik akadályozni próbálják az iskolaalapítást.

Valószínűnek tartom, hogy az alkotmánybíróság el fogja utasítani a két ellenzéki párt által benyújtott óvást. A baj inkább azzal van, hogy a szülők kezdik elveszíteni a bizalmukat, és olyan oktatási intézményekhez fordulnak, melyeknek a működése nem kérdéses”

– hívta fel a figyelmet a szülők képviselője, aki tisztában van azzal, hogy a taláros testület döntésére általában több hetet vagy hónapot kell várni, ami szintén nem tesz jót az ügynek.

Az alkotmánybíróság egyébként kedden közölte: március 7-én tárgyalják a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártjának beadványát a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum megalapításáról szóló törvénnyel kapcsolatban.

Csíky Csengele emlékeztetett, ahhoz, hogy egy tanintézet önálló jogi személyiséggel bírjon, legalább 300 diákja kell hogy legyen, ezért is fontos, hogy a szülők ne veszítsék el a reményt és gyerekeiket ne írassák más iskolába az elkövetkező hónapokban több ciklusban zajló beiratkozási időszakban.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egyébként hétfőn este a Mediafax hírügynökségnek azt mondta,
hibás döntésnek tartja, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotmánybírósági óvást emel a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium létrehozásáról szóló törvény ellen. A szövetségi elnök leszögezte: a PNL-nek nem szabadna ilyen hibákat elkövetnie, ha a jövőben még szeretne együttműködni az RMDSZ-szel. 

Amint arról beszámoltunk, Ludovic Orban hétfőn közölte, alkotmánybírósági óvást nyújtanak be iskolaügyben, mivel az alakulat szerint sérti az alaptörvényt, ha a parlament iskolaalapítóként lép fel. Orban arra hivatkozott, hogy az oktatási törvény értelmében az iskolákat a helyi hatóságok javaslatára miniszteri határozattal alapítják.

Kedden a Traian Băsescu volt államfő vezette ellenzéki Népi Mozgalom Pártja (PMP) is bejelentette, alkotmánybírósághoz fordul. Eugen Tomac, az alakulat ügyvezető elnöke a Mediafaxnak úgy fogalmazott, „a centenárium évében vissza kell szorítani Magyarország arra irányuló törekvéseit, hogy megalázza a románokat”. 

Florin Roman, a PNL képviselője szerint a magyar kormány erdélyi iskoláknak nyújtott támogatása a szegény családokból származó román gyerekek „elmagyarosításához” vezet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat