Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Tőkés László: az RMDSZ a barikád rossz oldalán áll

MTI | 2017.02.03. [15:09] | Utolsó módosítás: 2017.02.03. [15:48]

Tőkés László szerint a romániai büntető törvények rendeleti módosítása miatti tömegmegmozdulások közepette az RMDSZ a barikád rossz oldalán áll. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke egy pénteki nagyváradi sajtótájékoztatón beszélt erről.

tokes mla_bTőkés László (archív felvétel: Mohácsi László Árpád)

Az európai parlamenti képviselő úgy értékelte, hogy az 1989 utáni legkiterjedtebb romániai utcai megmozdulások az RMDSZ ellen is szólnak mindaddig, amíg a szövetség támogatja a kormányt, a kormánypártokat, és nem hajlandó egyértelműen elítélni a tüntetések okát képező sürgősségi kormányrendeletet és törvénytervezetet.

„Ne rántsák magukkal a magyar közösséget egy olyan politikába, amely a magyarság érdekei ellen szól. Az RMDSZ-nek fel kell hagynia a korrupt politika hallgatólagos támogatásával” – jelentette ki Tőkés László. Hozzátette: amikor kimegy az utcára, és látja a tüntetőket, magyarként szégyelli magát az RMDSZ helytelennek vélt álláspontja miatt. Szerinte a szövetségnek a korrupcióval kapcsolatos álláspontját tükrözi az a tény is, hogy szombaton az RMDSZ ezüstfenyő díjjal tüntette ki a korrupciós bűncselekmények miatt alapfokon már elítélt Olosz Gergely volt szenátort. Úgy vélte: nem lehet, hogy a szövetség ugyanazzal a kitüntetéssel jutalmazza az általános elismerésnek örvendő Böjte Csaba ferences szerzetest, és Olosz Gergelyt.

Az RMDSZ szerdán közleményben tudatta: nem ért egyet a román kormány döntésével, amely kedd este sürgősségi kormányrendelettel módosította a büntetőtörvénykönyvet (Btk.) és a büntetőeljárást. A szövetség a büntetőjog parlamenti módosítását javasolta, de közleményében nem tért ki arra, hogy a nézetkülönbség miként hat ki a kormányhoz fűződő viszonyára.

Tőkés László a Gyergyószéki Székely Tanácsnak arra a kezdeményezésére is kitért, hogy polgári kezdeményezésként nyújtsák be a parlamentben Székelyföld autonómiastatútumának a tervezetét. Reményét fejezte ki, hogy nem lesz szükség erre, mert az RMDSZ és az MPP képviselői maguk nyújtják be a tervezetet. Sérelmezte ugyanakkor azt a „zsigeri autonómiaellenességet”, amely a tervezet kapcsán a román politikai elit szintjén megmutatkozott.

Az EMNT elnöke azt is sérelmezte, hogy Klaus Johannis Strasbourgban példaértékűnek mondta Románia kisebbségpolitikáját, és ezt az RMDSZ kisparlamentje – mely szombaton ülésezett – szó nélkül hagyta. A román államfő kijelentése szerinte Nicolae Ceaușescu román diktátor hasonló kijelentéséhez hasonlítható.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
17.
Gebele
2017.02.07., kedd [19:33]
Anyucid hülye kölköt etet pont....
16.
Megfelelő
2017.02.06., hétfő [07:25]
Igy lehet elbagaterizálni egy nagy igazságot. Ugy néz ki, hogy az elegfántból is lehet bolhát csinálni, nem csak forditva.
15.
Megfelelő
2017.02.06., hétfő [07:25]
Igy lehet elbagaterizálni egy nagy igazságot. Ugy néz ki, hogy az elegfántból is lehet bolhát csinálni, nem csak forditva.
14.
bandika21
2017.02.06., hétfő [01:21]
1. A 8-as beírásod a hajbókolás mintapéldánya. Na jó, a hajbókolásnak egy béna példánya. Ha visszautasítod, akkor is.
2. Nem ismered a vád fogalmát.
3. Nem ismered a mentegetőzés fogalmát.
4. Hogy lehet civilizált vitát folytatni így érvek s ellenérvek mentén?
13.
Bajszos
2017.02.05., vasárnap [14:47]
Az első mondatodban foglaltakat hátorozottan visszautasítom.Egyszerűen ez a véleményem,így látom a dolgokat, és zavar az alpári stílus.A civilizált vitának vagyok a híve, ami érvek és ellenérvek mentén folyik.Érdekes ahogy írsz,fogalmazol.Először vádolsz,aztán mentegetőzöl.Attól még a tények, és a valóság nem változik: továbbra is azon kevesek közé tartozik, akik közösségi ügyeinkben nevén nevezik a dolgokat,aki hallatja hangját.Inkább lejáratni próbálták/próbálják mintsem "elnézni" megnyílvánulásait.
12.
12.
2017.02.05., vasárnap [11:18]
az elmult 26 evben mindig a ross oldaalon allt az udemere.
11.
elismerés
2017.02.05., vasárnap [08:42]
A "körsétád"nevetséges ,takarodj a semmit érő társaidhoz! erdélyi 2016, magyarul ugattok de messze álltok a magyar nemzettől.
10.
elismerés
2017.02.05., vasárnap [08:27]
Az udmr,SOHA nem szándékozott a magyarság érdekét szolgálni,csak saját érdekből kiszolgálni a hatalomnak és sorvasztani a nemzetet! Aki folyamatosan,érdek nélkül követte a semmit érő munkálkodásukat az ismeri ,hogy mire ment ki az aljas játékuk.Szégyen ,hogy ilyen " bipedek" képviseltek és most is hagytuk ,hogy nevetségesé tegyék a magyarságot. .
9.
bandika21
2017.02.05., vasárnap [01:22]
Bajszos, mint egy udvari költő, sőt még annál is hajbókolósabban, elfogultabban.
A diktatúra legsötétebb éveiben azok közé tartozott, akik saját kezüleg Vállalást (Angajament) írtak a Securitate szerveinek diktálása nyomán, leírta saját kezűleg, hogy nem tesz semmi olyant, ami sértené és veszélyeztetné a Republica Socialista Romania állami rendjét, biztonságát, s ha ilyen próbálkozást észlel, igyekszik megakadályozni. Ladislau Tőkésként írja, Elisabeta és Stefan fiaként.
Sok millióan vagyunk, akik nem írtunk alá semmit a Securitate szerveinek. Olyan Vállalással a zsebben és a Securitate fiókjaiban azért az embernek több mindent elnéztek. Többet, mint másnak.
Figyelem: nem írtam, nem is állítom, nem is hiszem, hogy T. L. együttműködött volna a Securitate szerveivel. Isten őriz! De amikor elkapták, rákényszerítették, hogy megírja Vállalásait. Hogy azokból mit tartott be, én nem tudom.
8.
Bajszos
2017.02.04., szombat [16:51]
Olvasom a sok acsarkodó alpári beszólását. Szégyellhetnétek magatokat ! Nincs erkölcsi alapotok Tőkés László Püspök Úr nevét a szátokra venni. A diktatúra legsötétebb éveiben azon kevesek közé tartozott, aki nyíltan szembeszállt az elnyomó gépezettel. A nagy többség legfennebb hallgatott, mint sz.r a fűben,vagy pedig szolgalelkűen kiszolgálta a rendszert,esetleg besúgó volt. Tisztelet a kevés kivételnek! A diktatúra bukása után megjelentek a "hősök", "vitézek", akik újra mindent jobban tudnak mindenkinél. Az erdélyi magyarság még abból az erkölcsi tőkéből táplálkozik, amit többek között Tőkés Lászlónak köszönhet,de sajnos ez már apad rendesen. A jelenlegi helyzetben,állásban újra azon kevesek közé tartozik, aki a közösséget ért jogellenességeket nevén nevezi,másokkal ellentétben, akik sunnyognak,lapítanak.Ő is csak egy ember a maga gyarlóságaival,de ettől függetlenül több tiszteletet, kedves acsarkodók!
7.
Külső szemlélödő..
2017.02.04., szombat [15:51]
Nem csodálkozok --Bandita--- beszólásain. A helye a rács mögött van a használt neve után.
6.
bandika21
2017.02.04., szombat [14:27]
Abbú a 27 évből legalább fele időben Tőkés László is a judemerájból boldogította az erdélyi magyarságot. Akárcsak Szilágyi, Toró, Mátis & Comp.
Mivel lett különb, jobb azóta? Azzal lett jobb, hogy már Isten nevét nem is használja nyilvánosan?
5.
bandita
2017.02.04., szombat [10:16]
Ti csak szeressétek, az áruló júdamerájt ! Mindannyian látjuk, tapasztaljuk a 27 éves "áldásos" tevékenységük eredményét! Agyhalottak!
4.
erdélyi2016
2017.02.03., péntek [20:04]
Közben tettem egy körsétát magyar portálokon. Hát ott Tőkés Lászlót még annyira sem kedvelik, mint Erdélyben.
3.
Gebele
2017.02.03., péntek [18:39]
Békesség Tőkés úr,mi van nem müködik az új feleség,hogy ismét elfogta a hasmenés,?
2.
Q7
2017.02.03., péntek [18:28]
De hol áll Tőkés úr? Az RMDSZ-en kívül van-e még politikai ellenfele, vagy a kényszerzubbonyban is rőluk fog acsarkodni?
1.
erdélyi2016
2017.02.03., péntek [15:39]
Tőkés úr! Jó reggelt! Na hogy aludt, hogy aludt?
A Klaus Johannis strasbourgban mondott böszmeségeire Korodi Attila Rmdsz-képviselő nagyon rövid időn belül reagált. És mások is. De önöknek nem kóser ezt észrevenni, ugye?
Hozzászólások17