Több kolozsvári repülőjárat is késik a sztrájk miatt

Hírösszefoglaló 2017. május 12., 13:56

A kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtérről induló négy repülőjáratnak van késése a légiforgalom-irányítók sztrájkja miatt.

Fotó: Boda L. Gergely

Iuliu Pop, a kolozsvári reptér műveleti vezetője az Agerpresnek elmondta, egyórás késése van a Luton (London), a Dortmund és a Dublin felé induló gépeknek, továbbá 50 perces késéssel indulhat a Budapest fele tartó járat is.

Egyelőre ezek a járatok késnek, de elképzelhető, hogy a sztrájk más járatok indulási vagy érkezési időpontját is befolyásolni fogja.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak pénteken a légiforgalom-irányítók. A tiltakozásra 11 és 13 óra között került sor. A légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) alkalmazottjai azzal elégedetlenek, hogy bár 2016. szeptember 1-jén lejárt a kollektív munkaszerződésük, a szakszervezet és a munkáltató közötti egyeztetések ellenére még nem sikerült új szerződésben megállapodni. Azt is nehezményezik, hogy leállították az alkalmazásokat, hogy nincs költségvetése a ROMATSA-nak, illetve azt is, hogy ideiglenes vezetőség látja el a szolgálat irányítását.

A légiforgalom-irányítók a kétórás figyelmeztető sztrájk alatt is biztosítják a földi irányítást a román légteret használó gépek 30 százalékának, valamint a sürgősségi és humanitárius feladatot ellátó légi járműveknek. A szakszervezet ugyanakkor bejelentette, hogy amennyiben követeléseiket nem teljesítik, általános sztrájkba lépnek.

A légiforgalom-irányítók legutóbb 2015 júliusában tartottak figyelmeztető sztrájkot, amely 40 járatot érintett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat