Szent László népe Nagyváradon ünnepli királyát

Hírösszefoglaló 2017. május 14., 15:45 utolsó módosítás: 2017. május 14., 15:46

Szent László-zarándoklatot tartottak vasárnap Nagyváradon a városalapító király szentté avatásának a 825. évfordulóján. Az eseményre elhozták a szent király győri ereklyéjét, amely fél évezred múltán tért vissza Váradra.

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A nagyváradi székesegyházban tartott ünnepi szentmisén Erdő Péter bíboros a szent istváni mű kiteljesítőjének nevezte Szent Lászlót – számolt be az MTI. Megemlítette: a Nagyváradon eltemetett király sírkövét olyan próbakőnek tekintették hosszú időn keresztül, amely mellett kiderül az igazság.

Mátyás királyról azt őrzi az emlékezet, hogy igazságos király volt, de amikor meghalt, odalett az igazság. Szent László halála után is igazságot tett”

– jelentette ki a bíboros.

A bíboros felidézte: László király egy villongásokkal teli korban kezdte el uralkodását, de stabilitást teremtett Magyarországon. Királyként a lovagiasság megtestesítője volt, de példás keresztény életet élt. Ő eszközölte ki Rómában, István király, Imre herceg és Gellért püspök szentté avatását.

Semjén Zsolt Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A mise után mondott ünnepi beszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes

a kereszténység a magyarság és az európaiság egységének a szimbólumaként jellemezte Szent Lászlót.

Szerinte a szent király alakja azt példázza, hogy „a nemzeti elkötelezettség és a kereszténység nemhogy nem áll szemben egymással, de egymásra utalt”.

Semjén Zsolt Prohászka Ottokár püspököt idézve jelentette ki, hogy tulajdonképpen Szent Lászlóval valósult meg a magyar kereszténység, mert a nép, általa érezhette meg a kereszténység és a magyarság egységét. A politikus különösen aktuálisnak tartotta a keresztény evangelizáció és a nemzeti szuverenitás gondolatát ma, amikor „Európa nyugati fele megtagadja keresztény gyökereit”.

A székesegyházban elhelyezett győri Szent László-herma előtt Böcskei László nagyváradi megyés püspök Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A miniszterelnök-helyettes szerint nemzeti büszkeségre ad okot, hogy

nincs más család, amelyik annyi szentet adott volna a katolikus egyháznak, mint a magyar Árpád-ház,

és az is, hogy Magyarország első királyát, Istvánt szentté, utolsó királyát, IV. Károlyt pedig boldoggá avatta a katolikus egyház. „Szent László példája erősítsen bennünket keresztény hitünkben, nemzeti elkötelezettségünkben” – zárta beszédét Semjén Zsolt az MTI szerint.

A körmenet a székesegyháztól a nagyváradi várba indult Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Victor Opaschi román vallásügyi államtitkár beszédében felidézte: a szent király legendáit a székelyföldi gelencei és székelyderzsi templomok falfreskói örökítették meg művészi módon. Úgy vélte,

ha a népeket és felekezeteket olykor szét is választotta a történelem, a szentek szerepe az, hogy egységet teremtsenek, hidat építsenek hagyományok és nemzetek között.

Megemlítette, hogy szent István királyt, a katolikus egyház szentjét 2000-ben az ökumenikus ortodox patriarchátus is szentként ismerte el, Szent László lányát, Piroska bizánci császárnét pedig az ortodox egyház avatta szentté.

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A beszédek után a több ezres tömeg Szent László nagyváradi hermájával, és győri ereklyéjével indult körmenetre, mely a hagyományoktól eltérően idén nem a székesegyház körül zajlott, hanem a felújított nagyváradi várba vezetett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat