Szent István-nap Erdélyben is

Krónika 2013. augusztus 19., 17:36

Erdély-szerte megünneplik kedden Szent István napját, számos városban többnapos rendezvénysorozat keretében emlékeznek a magyar államalapításra.

Háromszéken, a több éves hagyományt folytatva őrtüzeket gyújtanak a falvak legmagasabb pontján. Sepsiszentgyörgyön kedd este a belvárosi Szent József templom udvarán a szentmise után a Szent István szobornál tartanak ünnepséget. Kedden tartják a kézdiszentléleki Perkői búcsút is, a körmenet után, este nyolc órakor közös koncerten lép fel a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar és Dancs Annamari, a Budapesti Operettszínház művésze.

Szent István királyra emlékeznek Csíkszeredában is. A Szent Kereszt plébánián kedden 19 órától kezdődik az ünnepi szentmise, ezt követően megkoszorúzzák a plébánia udvarán levő Szent István emlékplakettet. Az ünnepségen részt vesz és beszédet mond Soltész Miklós magyar szociális és családügyért felelős államtitkár.

Székelyudvarhelyen többnapos rendezvénysorozat keretében emlékeztek a magyar államalapításra, a Szent István-napok kedden érnek véget. 18 órakor a Művelődési Ház kiállítótermében megnyitják a Nagy Pál képzőművészeti emlékkiállítást, majd 20 órától a Márton Áron téren kerül sor az új kenyér megszentelésére és megáldására. Ezt követően István Ildikó és barátai népdalokkal szórakoztatják az egybegyűlteket a Boróka, Kékiringó és Gereben néptáncegyüttesek közreműködésével. A többnapos rendezvénysorozat tűzijátékkal zárul.

Rendhagyó ünnep Vásárhelyen, néptáncgála Kolozsváron

Bár Dorin Florea polgármester nem engedélyezte a Színház-téri ünneplést, Marosvásárhelyen sem mondtak le Szent István államalapító királyunk és az új kenyér megünnepléséről. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezte eseményre – mely premiernek számít a városban – a főtéri Keresztelő Szent János plébánia udvarán kerül sor 19 órai kezdettel. Ez alkalommal Tőkés Tibor világbajnok pékmester megsüti a megye mintegy húsz kilogrammos kenyerét, amelyet az erdélyi történelmi egyházak képviselői megszentelnek, megáldanak és szétosztják a jelenlevők között.

Ezután fellép Szabó Előd énekes, Kilyén Ilka és leánya, Ritziu Ilka Krisztina színművész, Diós Brigitta Borbála népdalénekes, valamint a backamadarasi Kincses Néptáncegyüttes. Továbbá kiállítják Hunyadi László Szent István-szobrát, valamint a Magyar Korona mását, amelyet Szabó Albert amatőr képzőművész készített.

Kolozsváron az immár 15. alkalommal megszervezett Szent István-napi Néptánctalálkozó és a hétfő este hivatalosan is elkezdődött Kolozsvári Magyar Napok keretében emlékeznek a magyar államalapításra. 17 órától kerül sor a nemzetközi találkozón részt vevő 12 együttes felvonulására a Heltai Alapítvány székhelye–Béke tér–Főtér útvonalon, ahol 19 órakor kezdődik a zárógála, melyen valamennyi együttes bemutatkozik.

Megtelnek a templomok a szórványban

Augusztus 20-át a szórványban is megünneplik, Vajdahunyadon 18 órától tartják a Szent István-napi ünnepséget a Corvin Savaria Magyar Kulturális Központban. Az ünnepség történelmi előadással és egyházi áldással kezdődik, majd klasszikus zenei koncert következik. Anemţoaiei Răzvan (hegedű) és Mariana Onţanu Crăciun (zongora) Bartók, Brahms és Bach műveket ad elő. Az ünnepség az István a király rockopera vetítésével zárul.

A Fehér megyei magyarság idén is megtartja ökumenikus zarándoklatát, melynek keretében olyan történelmi magyar egyházhoz tartozó templomban ünneplik Szent István napját, ahol csak nagyon kevesen, vagy egyáltalán nincsenek hívek. Az idei helyszín a szásznagyvesszősi református templom, a 11 órakor kezdődő ökumenikus ünnepi istentiszteleten, és az ezt követő kulturális programon Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is részt vesz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat