HIRDETÉS

Menekülni próbált a szülők elől a Maros megyei főtanfelügyelő

Hajnal Csilla 2017. március 23., 19:33

A Római Katolikus Teológiai Gimnázium diákjainak a szülei úgy érzik, időhúzásra játszanak a tanintézet működéséért felelős intézmények, ezért csütörtökön felkeresték a frissen kinevezett főtanfelügyelőt, Ioan Macariét, aki azonban ahelyett, hogy válaszolt volna a kérdésekre, megpróbált elmenekülni a szülők elől.

Fotó: Barabás Ákos

A Maros megyei tanfelügyelőség korábban csütörtökre ígérte, hogy az iskolahálózatra vonatkozó, tavaly elfogadott határozatot érvényesíti – ez magában foglalja a Római Katolikus Teológiai Gimnáziumot is –, ez azonban nem történt meg. A szülők érkezésekor Macarie autóba ült, de egy másik gépkocsi elállta az útját, így kénytelen volt kiszállni, és azzal védekezett, hogy alig három napja vezeti a tanfelügyelőséget, nem ismeri a szülők által említett dokumentumokat, ilyen ügyekben pedig amúgy is csak a tanfelügyelőség vezetőtanácsa hozhat döntést, majd visszament az irodájába.

Nemsokára megjelent két helyi rendőr is a tanfelügyelőség előtt, akiket vélhetően maga Macarie hívott ki, szerinte a szülők agresszíven viszonyultak hozzá. Ezek után Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettest küldte ki az iroda elé, a folyosóra, hogy fogadja a szülőket és a sajtó képviselőit. A magyar főtanfelügyelő-helyettes azt nyilatkozta, ő sem érti, mi van az ügy hátterében, és jóllehet a keddi tárgyaláson többször is elhangzott, hogy érvényes az iskolahálózatra vonatkozó határozat, ezt senki nem rögzítette írásban. Hozzátette: a tanfelügyelőség alkalmazottai félnek attól, hogy ugyanaz lesz a sorsuk, mint a volt főtanfelügyelőnek, Ştefan Someşannak, illetve Tamási Zsoltnak, a katolikus iskola igazgatójának.

Csíky Csengele, a szülők képviselője a főtanfelügyelő-helyettesnek elmondta, nem az érvényben lévő 33-as tanácsi határozat miatt vannak a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által felelősségre vonva, és a prefektus kedden jogászaival együtt kijelentette, hogy érvényes az említett dokumentum.

A keddi tárgyalás eredményeként egyébként a tanfelügyelőség „kikényszerített\" a városi tanácstól egy iratot, amelynek alapján érvényesíthetnék a tavalyi iskolahálózatot, de a tanfelügyelőség vezetői szerint nem azt a dokumentumot kapták meg csütörtökön az önkormányzattól, amiben megegyeztek kedden, és ők ezért nem tudnak lépni. Egyébként egy 2016-os miniszteri rendelet szerint amennyiben a városi tanács nem küld egyéb dokumentumot, a tanfelügyelőségnek automatikusan érvényesnek kell tekintenie az előző évi iskolahálózatot.

A szülők egyébként úgy döntöttek, beadvánnyal fordulnak a tanfelügyelőséghez, amelyben felszólítják az intézményt, hogy vonja vissza az iskolájuk ellen hozott törvénytelen döntéseket, és a miniszteri rendelet alapján vegye figyelembe a 2015/33-as tanácsi határozatot az iskolahálózatra vonatkozóan, és azonnali hatállyal léptessék érvénybe, belefoglalva a Római Katolikus Teológiai Gimnáziumot, mint önálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézetet. Továbbá azt tervezik, hogy beadvánnyal fordulnak tizenöt más intézményhez is, köztük az Európai Unió oktatásért felelős bizottságához, az Országos Diszkrimináció ellenes Tanácshoz, az oktatásügyi minisztériumhoz és a parlamenthez.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS