Krónika Online
2017. április 30., vasárnap; Ma Katalin, Kitti napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Menekülni próbált a szülők elől a Maros megyei főtanfelügyelő

Hajnal Csilla | 2017.03.23. [19:33]

A Római Katolikus Teológiai Gimnázium diákjainak a szülei úgy érzik, időhúzásra játszanak a tanintézet működéséért felelős intézmények, ezért csütörtökön felkeresték a frissen kinevezett főtanfelügyelőt, Ioan Macariét, aki azonban ahelyett, hogy válaszolt volna a kérdésekre, megpróbált elmenekülni a szülők elől.

katolikus_iskola-9260_bIoan Macarie főtanfelügyelő

A Maros megyei tanfelügyelőség korábban csütörtökre ígérte, hogy az iskolahálózatra vonatkozó, tavaly elfogadott határozatot érvényesíti – ez magában foglalja a Római Katolikus Teológiai Gimnáziumot is –, ez azonban nem történt meg. A szülők érkezésekor Macarie autóba ült, de egy másik gépkocsi elállta az útját, így kénytelen volt kiszállni, és azzal védekezett, hogy alig három napja vezeti a tanfelügyelőséget, nem ismeri a szülők által említett dokumentumokat, ilyen ügyekben pedig amúgy is csak a tanfelügyelőség vezetőtanácsa hozhat döntést, majd visszament az irodájába.

Nemsokára megjelent két helyi rendőr is a tanfelügyelőség előtt, akiket vélhetően maga Macarie hívott ki, szerinte a szülők agresszíven viszonyultak hozzá. Ezek után Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettest küldte ki az iroda elé, a folyosóra, hogy fogadja a szülőket és a sajtó képviselőit. A magyar főtanfelügyelő-helyettes azt nyilatkozta, ő sem érti, mi van az ügy hátterében, és jóllehet a keddi tárgyaláson többször is elhangzott, hogy érvényes az iskolahálózatra vonatkozó határozat, ezt senki nem rögzítette írásban. Hozzátette: a tanfelügyelőség alkalmazottai félnek attól, hogy ugyanaz lesz a sorsuk, mint a volt főtanfelügyelőnek, Ştefan Someşannak, illetve Tamási Zsoltnak, a katolikus iskola igazgatójának.

katolikus_iskola-9215_b

Csíky Csengele, a szülők képviselője a főtanfelügyelő-helyettesnek elmondta, nem az érvényben lévő 33-as tanácsi határozat miatt vannak a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által felelősségre vonva, és a prefektus kedden jogászaival együtt kijelentette, hogy érvényes az említett dokumentum.

A keddi tárgyalás eredményeként egyébként a tanfelügyelőség „kikényszerített" a városi tanácstól egy iratot, amelynek alapján érvényesíthetnék a tavalyi iskolahálózatot, de a tanfelügyelőség vezetői szerint nem azt a dokumentumot kapták meg csütörtökön az önkormányzattól, amiben megegyeztek kedden, és ők ezért nem tudnak lépni. Egyébként egy 2016-os miniszteri rendelet szerint amennyiben a városi tanács nem küld egyéb dokumentumot, a tanfelügyelőségnek automatikusan érvényesnek kell tekintenie az előző évi iskolahálózatot.

A szülők egyébként úgy döntöttek, beadvánnyal fordulnak a tanfelügyelőséghez, amelyben felszólítják az intézményt, hogy vonja vissza az iskolájuk ellen hozott törvénytelen döntéseket, és a miniszteri rendelet alapján vegye figyelembe a 2015/33-as tanácsi határozatot az iskolahálózatra vonatkozóan, és azonnali hatállyal léptessék érvénybe, belefoglalva a Római Katolikus Teológiai Gimnáziumot, mint önálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézetet. Továbbá azt tervezik, hogy beadvánnyal fordulnak tizenöt más intézményhez is, köztük az Európai Unió oktatásért felelős bizottságához, az Országos Diszkrimináció ellenes Tanácshoz, az oktatásügyi minisztériumhoz és a parlamenthez.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
6.
+?
2017.03.26., vasárnap [18:52]
Ha a románság Spanyol és Olaszországban pártot szeretne alapítani és jogokat kikövetelni akkor azt mondom, hogy sok sikert. Ezekbe az országokba max. 20 éve érkeztek és máris jogokat kérnek. Marosvásárhely az 1200-as években létezett tehát 800 éves múlttal nekünk nem itt lehetnek jogaink? Nem 20 éve vagyunk itt.
5.
oshon
2017.03.26., vasárnap [12:43]
Ebben az ugyben kemenyszik a sz@r , nemsokara a fosbol kemeny rud lesz mivel fobe lehet vagni a rosszakat ... kitartas !!!
4.
jóérzés
2017.03.24., péntek [22:19]
mert hogy nem azok, egyszerűen csak románok
3.
zali
2017.03.24., péntek [21:44]
Ha jól értem az unirea lic épülete az egyházé. Az egyház ne hosszabbítson többet szerződést. Ha nem lehet a katolikus licié akkor senkié se.
2.
zali
2017.03.24., péntek [21:41]
MINDEN TISZTELETEM A SZÜLŐKÉ. KITARTÁST.
1.
apó
2017.03.23., csütörtök [21:08]
Nem tudom, hogy mit hezitálnak. Csak tömeg mögött van erő. Ideje lenne hogy a katolikus pap kivezényelje a templom népét a térre, hogy láthassa a város vezetés, hogy nem babra megy a játék. Csatlakozzon hozzájuk a könyék összes magyar iskolája, a református egyház és az összes magyar egyesület meg alapítvány. Egy tízezres tömeg mellett elgondolkodnának. Közben a katolikus püspökök mozduljanak meg és kérjék meg a román katolikusokat is, hogy álljanak egy katolikus iskola ügye mellé. Ha nem óhajtják vállalni a dolgot akkor meg kell szelőztetni Vatikánban, hogy nem lehet rájuk számítani tehát nem hiteles katolikusok.
Hozzászólások6